Un tren de Renfe

Calafell presenta al·legacions contra les pantalles acústiques i proposa alternatives

Ramon Ferré acusa Adif de gestionar el projecte amb «obscurantisme»

L'Ajuntament de Calafell ha anunciat que presenta al·legacions contra el projecte d'Adif de posar pantalles acústiques al voltant de les vies del tren. Aquesta és una proposta que ha fet el gestor ferroviari per limitar el soroll en algunes poblacions, però ha topat amb l'oposició de molts consistoris.

Un d'ells és el de Calafell, que creu que aquestes «proteccions opaques» d'entre cinc i set metres comportaran «una destrossa al centre de les ciutats, que quedarien trencades en dos». Per això creu que hi ha alternatives com ara reduir el soroll dels trens en circulació o de les vies, amb elements de propulsió o rodadura dels carrils.

Pantalles menys lesives 

També s'indiquen altres tipus de pantalles acústiques «menys lesives», com ara «els murs vegetals o les pantalles de material transparent». L'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha assegurat que «arreu d'Europa s'han provat amb èxit tota mena d'alternatives», tant en línies ferroviàries com en aeroports. 

Per això no entén com Adif «planteja una única possibilitat, la més agressiva i una de les més cares». Ferré ho considera «una autèntica barbaritat» i acusa l'administrador ferroviari de gestionar el projecte amb «obscurantisme». A les al·legacions, Calafell també fa referència a defectes de procediment que poden significar «la seva nul·litat de ple dret».

En concret, asseguren que Adif «ha incomplert l'obligació legal de comunicar el projecte, abans de la seva aprovació, a l'autoritat urbanística competent». Això hauria generat una situació d'indefensió dels ajuntaments dels municipis afectats. Fa unes setmanes, Adif va començar a expropiar terrenys en municipis com el Vendrell o l'Arboç per executar aquest projecte