Treballadors de l'Ajuntament i la policia del Vendrell, en plena protesta.

El conflicte laboral s'intensifica al Vendrell, que s'encamina al quart cap de setmana sense patrulles de nit

Els sindicats donen per trencades les negociacions i demanen un nou interlocutor al govern local

El conflicte obert entre el govern local del Vendrell i els sindicats dels treballadors s'intensifica. Aquest divendres 28 de maig, els sindicats han convocat una protesta davant el consistori on han fet sentir el seu malestar i han afirmat que donen per trencades les converses per a la constitució de les meses de negociació.

La presidenta de la Junta de Personal, Mar Vázquez, ha lamentat que el regidor de Recursos Humans, Baltasar Santos, assegurés a Televisió el Vendrell que ja hi havia una data acordada —el 17 de juny— per crear les meses generals on s'han de fer les negociacions. Vázquez assegura que les trobades que s'havien fet amb Santos aquesta setmana havien estat «informals» i que no s'havia acordat cap data.

Un nou interlocutor

Per aquest motiu, la presidenta de la Junta de Personal ha afirmat que donen per «trencades» les negociacions per la manca de confiança amb el regidor de Recursos Humans, i exigeixen que el govern fixi «un nou interlocutor». Vázquez lamenta que faci «sis mesos» que s'estiguin intentant crear aquestes meses, «on s'han de resoldre aspectes com les baixes del personal o l'elevat interinatge que pateixen plantilles com la de la policia».

Des dels sindicats asseguren que el bloqueig de la negociació col·lectiva impedeix donar solucions a un problema que està enquistat, i que està provocant un augment dels «riscos psicosocials» entre els treballadors de les diferents àrees —especialment en sectors com els de les residències, els Serveis Socials o la policia local— que acaben suposant que hi hagi moltes baixes per estrès o temes mèdics. Els diferents partits de l'oposició i entitats com la Xarxa Vendrellenca han mostrat el seu suport als treballadors.

Creix el malestar a la policia local

Un dels sectors que està mostrant un malestar més gran és el de la policia local, que ja fa temps que protesta pel que considera una infradotació de la seva plantilla, combinat amb una precarietat de recursos i amb l'elevat percentatge d'agents interins que hi ha (prop d'un 25%). Tot això ha comportat que el Vendrell s'hagi trobat sense patrulles nocturnes de policia els últims tres caps de setmana, i tot sembla indicar que la situació es pot repetir per quarta vegada.

A més de les baixes que hi ha al cos policial, durant aquest mes hi ha un total de divuit policies interins que estan inactius perquè estan fent el curs de formació que tenien pendent. L'Ajuntament vol cobrir aquesta mancança amb hores extra de la resta d'agents, però fonts policials rebutgen aquesta via, ja que creuen que no està ben pagada. De fet, el cos ja fa anys que demana una actualització dels salaris, a més de la convocatòria de noves places d'agents de carrera.

La regidora de Policia, Luz Ramírez, ha expressat la seva «preocupació» i «neguit» per la possibilitat que la manca d'efectius es repeteixi aquest cap de setmana, i ha afegit que es treballa per resoldre la situació. També ha agraït el suport dels Mossos d'Esquadra durant les nits dels caps de setmana. L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha declinat fer cap declaració sobre aquest tema.