Els regidors del govern, aprovant les dedicacions d'aquest mandat.

Debat calent al ple del Vendrell pels sous i els càrrecs de confiança

El govern aprova les retribucions i el retorn del personal eventual davant les crítiques de l'oposició

El nou govern municipal del Vendrell no tindrà 100 dies de gràcia. Aquest fet va quedar prou clar al ple ordinari celebrat aquest dilluns 5 d'agost, en el qual es van aprovar les dedicacions i assistències dels regidors, i el retorn dels càrrecs de confiança al consistori. ERC-Som Poble, Junts i Pel Vendrell Primàries —el regidor de Podem no va poder assistir— van oposar-se frontalment a la proposta del govern que formen PSC, Cs i l'AVP, i el debat va ser calent des del primer minut tot i que, a diferència del que passava els últims mandats, el respecte es va mantenir en totes les intervencions.

Dedicacions i retribucions dels regidors

El primer motiu de debat va ser la proposta d'aprovació de les dedicacions dels onze regidors de govern i de les assistències dels deu regidors de l'oposició. Baltasar Santos, del PSC, va subratllar que la proposta del govern és una «congelació salarial» que manté els topalls del 2015. Així, un total de set regidors tindran una dedicació del 100% que equival a 46.000 euros anuals, dos regidors més tindran una dedicació del 75% (34.500 euros anuals) i un regidor tindrà una dedicació del 50% (23.000 euros anuals). L'alcalde, Kenneth Martínez, tindrà una dedicació del 115%, equivalent a 52.000 euros anuals.

Des de l'oposició, els tres partits van oposar-se a la proposta, destacant que els regidors que estan a una dedicació màxima són vuit, quan l'anterior mandat només eren dos. Per això, Josep Maria Llasat, de Primàries, va xifrar en un 134% l'augment del cost en sous del govern, i va demanar «més prudència» en aquest apartat per l'existència d'un deute de 50 milions d'euros al consistori. Des de Junts pel Vendrell, Josep Mercadé va defensar la necessitat de tenir «sous competitius» en els càrrecs públics, però va criticar l'arbitrarietat de les dedicacions.

Per últim, des d'ERC-Som Poble, Josep Mañé va fer referència a un informe de l'interventor en el qual no avala aquesta proposta per dir que ara «no és el moment» d'aquest augment. Alguns partits també van remarcar que les indemnitzacions de l'oposició —que es mantenen a 320 euros per assistència— es reduiran perquè alguns regidors no podran assistir a les comissions. Primàries, Podem i ERC-Som Poble van presentar tres esmenes similars, en les quals es demanava que els sous es reduïssin entre un 18% i un 20%, però totes tres van ser rebutjades pel govern. Finalment, la proposta de l'equip de govern va ser aprovada amb onze vots a favor.

Càrrecs de confiança

El segon punt de fricció va ser l'aprovació de tres càrrecs de confiança a proposta del govern. El portaveu del govern, Christian Soriano, va puntualitzar que en aquesta sessió només es creava la figura, però no es feien les delegacions, i que quan això es fes, hi hauria «la màxima transparència». Soriano, que fa uns dies va defensar el retorn dels càrrecs eventuals per millorar «l'eficiència», va lamentar les crítiques d'alguns grups de l'oposició com ERC, recordant que a Reus, on els republicans governen, «hi ha onze càrrecs de confiança».

Seguint el guió previst, l'oposició es va mostrar totalment contrària a aquest punt. Des de Primàries, Llasat va lamentar que la despesa en sous d'aquests tres càrrecs serà de «108.000 euros anuals» i va preguntar si aquesta decisió té com a motivació «fer regals per les negociacions per formar govern». Josep Mercadé, de Junts, es va preguntar «què aporten aquests treballadors», i Josep Mañé, d'ERC-SP, va assegurar que és «una despesa totalment innecessària» per uns càrrecs que són «opacs i que no es poden fiscalitzar». El punt, de nou, es va aprovar amb els vots només del govern.