Endavant i ERC han pactat el govern a Sant Jaume dels Domenys.

Endavant i ERC pacten a Sant Jaume dels Domenys i deixen sense alcaldia a Magí Pallarès

L'alcaldia es compartirà entre Joan Ignasi López i Marc Palau

A mesura que s'acosten els plens d'investidura del dissabte 15 de juny, els diferents municipis van confirmant els pactes de govern de cara al mandat 2019-2023. Un dels que s'ha anunciat aquest dimecres 12 de juny és el que han fet Endavant Sant Jaume i ERC a Sant Jaume dels Domenys, i que deixarà fora de l'alcaldia a Magí Pallarès, el veterà batlle que havia guanyat els comicis el passat 26-M presentant-se aquest cop amb la candidatura de Convergents-Centrats.

Pallarès va aconseguir una victòria agredolça, ja que es va quedar amb quatre regidors, quan la majoria és de sis. Això deixava la porta oberta a un pacte per desbancar-lo entre Endavant Sant Jaume —candidatura vinculada a Junts, l'antic partit de Pallarès— i ERC de Sant Jaume, amb tres regidors cadascun. Després de diverses reunions, aquests dos partits han arribat a un acord de govern, amb l'alcaldia compartida entre els dos partits.

Dos anys d'alcaldia per ERC i dos anys per Endavant

Així, el pacte estableix que els dos primers anys serà alcalde Joan Ignasi López, d'ERC, mentre que els dos últims passarà a mans de Marc Palau, d'Endavant. Queda per definir el marc programàtic sobre el qual se sustentarà el pacte i el repartiment de regidories. D'aquesta manera, el ple d'aquest dissabte portarà un canvi de govern al consistori, amb Endavant i ERC sumant una majoria de sis regidors. A l'oposició quedaran Convergents-Centrats amb quatre regidors i el PSC amb un regidor.

Altres consistoris que ja saben qui sortirà escollit aquest dissabte són els de Banyeres del Penedès, després de l'acord entre el BNY i els Comuns, o el del Vendrell, on Kenneth Martínez es va assegurar la investidura gràcies al pacte amb l'AVP. En canvi, en llocs com Cunit encara no s'ha comunicat cap acord de govern, tot i que el PSC no té majoria després de les eleccions, i un pacte entre Impulsem, ERC i els  comuns els podria donar el govern.