Pau Casals.

El 40è Festival Internacional de Música Pau Casals explora la relació entre el Mestre i Amèrica

Entre el 10 i el 22 de juliol s'han programat set actuacions i dues projeccions

El Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell torna aquest 2021 després d'un any d'aturada forçosa pel coronavirus, i ho fa amb força, celebrant els seus 40 anys d'existència. El motiu de fons que s'ha escollit per aquesta edició ha estat la relació entre Pau Casals i Amèrica, aprofitant que es commemoren diverses efemèrides rellevants.

Una d'elles són els 120 anys que es compleixen de la primera gira de Pau Casals pels Estats Units, que va tenir lloc el 1901. Igualment, aquest 2021 fa 60 anys del concert que el Mestre va fer a la Casa Blanca davant del president John Fitzgerald Kennedy, mentre que se'n compleixen 50 del concert i el famós discurs que va fer a les Nacions Unides

Recreacions dels concerts

Diverses de les actuacions que s'han programat entre el 10 i el 22 de juliol responen, doncs, a aquestes efemèrides. Així, després del concert inaugural que farà el pianista Javier Perianes a l'Auditori Pau Casals el 10 de juliol —i que tindrà com a motiu l'impacte que va tenir en Casals la mort d'Enric Granados—, el dimarts 13 es reproduirà el primer concert de la gira que Casals va fer pels Estats Units amb la cantant Emma Nevada, el 1901.

En aquest cas, la soprano que es posarà a la pell de Nevada serà Sara Blanch, que estarà acompanyada del pianista Marco Evangelisti, el flautista Claudi Arimany, i el violoncel·lista Johannes Gray, amb un programa integrat per obres de Mozart, Rossini, Bellini, Gounod o Fauré, entre d'altres. El dissabte 17 de juliol serà el torn de reproduir el concert que Casals va fer a la Casa Blanca. Els artistes seran aquest cop el pianista Eric Sage, el violinista Daishin Kashimoto i el violoncel·lista Claudio Bohórquez.

Presentació del Festival Pau Casals 2021.
El Festival Internacional Pau Casals torna aquest 2021. | BP Diari

Pel que fa a l'actuació del Mestre a les Nacions Unides, es projectaran imatges del concert el 21 de juliol a l'Auditori del Tívoli, que vindran acompanyades d'altres on es veu Casals dirigint i ensenyant als alumnes del Festival de Música de Marlboro. De fet, per seguir la tradició d'aquell important certamen estiuenc nord-americà, el Festival Pau Casals ha reunit a dotze joves músics nacionals i europeus que han treballat intensament per oferir dos concerts, el 20 i el 22 de juliol.

Retorn després d'un any d'aturada

El programa del festival es completa amb el concert de l'organista Bernard Foccroulle a l'església del Vendrell el 15 de juliol, en el qual es recorreran «les arrels de Bach», i el concert sobre les «grans sonates per a violoncel» que faran Santiago Cañón-Valencia i Naoko Sonoda el 16 de juliol. El dilluns 12 hi haurà una altra projecció a l'Auditori del Tívoli, en aquest cas sobre el Pau Casal director d'orquestra, i on es comptarà amb una nova actuació de Johannes Gray.

L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, i la regidora de Cultura, Sílvia Vaquero, han remarcat la importància de recuperar el Festival després d'un any d'aturada. Martínez ha recordat que l'any passat només es va poder fer el concert d'homenatge a Casals del mes de juliol a la plaça Nova. Un concert que ha definit com a un acte «de rebel·lia cultural».