Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Josep Tarradellas, amb Apel·les i Nicole Fenosa.

Apel·les Fenosa i Josep Tarradellas, una relació que perdura en el temps

La Fundació Fenosa cedeix documents a l'Arxiu de Tarradellas

Josep Tarradellas, amb Apel·les i Nicole Fenosa.
Josep Tarradellas, amb Apel·les i Nicole Fenosa. | Ajuntament del Vendrell

 

L'escultor barceloní Apel·les Fenosa, que va residir al Vendrell, i el que fou president de la Generalitat de Catalunya a l'exili Josep Tarradellas van mantenir una relació que en l'actualitat encara dona fruits. Fenosa i Tarradellas, que casualment van néixer el mateix any (1899) i van morir també el mateix any (1988), van mantenir un contacte constant durant els anys de la seva vida. La seva relació va començar els anys de la República a Barcelona, i va seguir a l'exili, un cop acabada la Guerra Civil, on tots dos es veien sovint a París.

Després de la dictadura franquista, quan tots dos ja havien tornat a Catalunya, van mantenir les seves trobades, com quan Tarradellas va visitar Fenosa al Vendrell per veure com evolucionava el seu monument a Pau Casals. Aquell dia, el que va ser president de la Generalitat entre els anys 1954 i 1980 també va ser rebut a l'Ajuntament del Vendrell. Tarradellas va presidir posteriorment les inauguracions de diferents exposicions de Fenosa, com la que es va fer a la sala Gaspar de Barcelona, d'on prové la foto que il·lustra aquest article.

Intercanvi de documents entre la Fundació Fenosa i l'Arxiu de Tarradellas

Tot i que els dos personatges fa més de 30 anys que van deixar aquest món, la seva relació segueix donant fruits. En aquest sentit, la Fundació Apel·les Fenosa ha decidit lliurar a l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià un seguit de documents sobre l'exili i la transició que eren de l'escultor establert al Vendrell. L'Arxiu de Tarradellas es troba a Poblet, i té una col·lecció important sobre la República, la Guerra Civil i la transició, que ara es veu ampliada pels documents de Fenosa.

Entre aquests documents s'hi troben un conjunt de pamflets editats a Catalunya entre la dècada dels anys seixanta i dels anys setanta per diferents grups catalanistes, així com publicacions editades pels exiliats catalans. Per la seva part, l’Arxiu Montserrat Tarradellas Macià també ha proporcionat a la Fundació Fenosa documentació pertanyent al fons Just Cabot i Ribot, de manera que aquesta es pugui incloure en una mostra que s'està preparant sobre la Galeria Mirador, que va ser fundada per Just Cabot, Víctor Hurtado i Lluís Montanyà a París, entre els anys 1948 i 1955.

També et pot interessar: