Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El tram més afectat de la platja de Francàs.

Futur negre: avisen que la platja del Francàs està «condemnada a mort»

Les solucions per regenerar les platges al litoral vendrellenc no servirien per aquesta zona

La platja del Francàs, entre la Masia Blanca i el búnquer, està «condemnada a mort». Així de clar ho ha dit el doctor en Geografia i Geologia Xiscu Roig, que ha elaborat el Pla de Gestió del Litoral vendrellenc. Roig ha treballat en diversos projectes de regeneració de platges a les Illes Balears o a Girona.

Ara ha rebut l’encàrrec de fer una diagnosi de la situació a les platges del municipi del Vendrell, molt castigades els últims anys per l’erosió. Aquest dijous 10 de juny n’ha presentat les línies mestres a l’Auditori Pau Casals, davant de veïns, entitats i autoritats.

Cap gestió durant l'hivern

Roig ha proposat diverses intervencions al llarg del litoral per mirar de revertir la delicada situació actual. Una situació que, segons l’expert, és fruit d’una nul·la planificació i de la «no gestió de la platja durant els mesos d’hivern». Per Roig, cal començar a actuar a través de la desconstrucció d’elements invasius, com ara el Passeig Marítim en aquelles zones on està «sobredimensionat», com al sector Sanatori.

Una altra acció que proposa és l’ús de vegetació pròpia del litoral per retenir la sorra. Però per a la castigada platja del Francàs, l’expert ha estat molt clar i gràfic, assegurant que és «un pou sense fons». «És una zona on no hi ha sorra i no es poden buscar solucions basades en les dunes», ha admès.

Una platja sense futur

La regeneració artificial de sorra que s’ha practicat durant els últims anys no és una solució duradora. Davant les preguntes dels veïns, el geòleg  ha apuntat que a l’estiu es pot recuperar platja de forma natural, però que l’única actuació real que s’hi pot fer és mitjançant «l’enginyeria».

La situació en aquest tram és força crítica, després que els temporals dels últims hiverns hagin fet arribar l’aigua fins a tocar dels habitatges. El passat novembre va caure una passarel·la, i fa uns mesos des de Costes es va fer una escullera per reforçar la paret. Tot i apuntar que l’escullera no és ideal, Roig ha admès que si es treu seria perjudicial per a l’estructura dels habitatges.