Els alcaldes del Baix Penedès, al davant del Parlament.

No hi ha manera: el pressupost de la Generalitat pel 2022 segueix oblidant el Baix Penedès

Els 6,2 milions previstos suposen la inversió per habitant més baixa del Camp de Tarragona i el Penedès

Els alcaldes del Baix Penedès es van plantar el passat 20 de setembre davant la Generalitat per protestar pel «maltractament històric» de la comarca. Fa només dues setmanes, la primera reunió de la Taula pel Baix Penedès va servir per demanar «un gest» de cara al pressupost del 2022

Avui, el Govern català ha presentat els comptes per l'any vinent i el gest que el Baix Penedès esperava no es troba per cap lloc. O, més ben dit, ha estat un gest en la direcció totalment oposada, per constatar que, de nou, la comarca no existeix per la Generalitat. 

6,2 milions d'euros en inversions

El pressupost que ha elaborat el Govern preveu una inversió de 6,2 milions d'euros pel Baix Penedès, un 0,4% del total. Sí, és un increment respecte als 1,9 milions dels del 2020, però significa poca cosa en uns comptes que han incrementat molt la despesa total. De fet, el Baix Penedès segueix sent la comarca amb menys inversió per habitant del Camp de Tarragona i el Penedès.

El president del Consell Comarcal, Joan Sans, va exposar a la Taula pel Baix Penedès quines eren les prioritats que tenia la comarca. Millores en sanitat, en ocupació, en seguretat o en infraestructures. Al pressupost pel 2022 no s'hi troba gairebé res de tot això.

Les principals inversions són els 1,5 milions per la nova escola Teresa Godés del Montmell i els 1,4 milions per a l'ampliació de l'EDAR de Calafell. També hi ha 713.000 euros per les obres de la C-31 a Calafell i Cunit, o 365.000 euros per ampliar el CAP de l'Arboç. Per al Logis Penedès hi ha una minsa partida de 250.000 euros, amb una previsió d'anar-la ampliant els pròxims anys fins a un total de 13,5 MEUR. 

Presentació d'esmenes

Ara ha arribat el moment de presentar les esmenes als comptes i és d'esperar que a la comarca se'n presentin moltes. Els 6,2 milions que rebria la comarca estan molt lluny dels 27,3 que es preveuen per l'Anoia o els 15,7 de l'Alt Penedès. També estan per sota del Garraf (12,5), l'Alt Camp (17), el Baix Camp (19,7) i el Tarragonès (180).