Tres nuclis del Vendrell —Torreblanca, Sant Vicenç de Calders i el Nou Vendrell— apliquen des del passat 15 de novembre el nou model de recollida de residus porta a porta, que substitueix el dels contenidors. Representen l’avançada d’un canvi que ha d’arribar a tot el municipi durant l’any 2021, amb l’objectiu de millorar unes xifres de reciclatge que es troben en nivells molt baixos (25%), lluny del 65% que marca la Unió Europea pel 2024.
Quan es compleix el primer mes de funcionament del nou sistema de recollida, TarragonaDigital ha volgut copsar les sensacions dels veïns d’aquests tres nuclis. Des de l’Ajuntament van afirmar fa uns dies que el reciclatge s’havia enfilat fins al 80% durant les dues primeres setmanes de funcionament del porta a porta, amb una participació del 76% dels habitatges.
La majoria dels veïns contactats per aquest diari concorden a assenyalar que el nou model serà beneficiós pel medi ambient, perquè augmentarà el reciclatge. Tot i això, remarquen que caldria ajustar diversos aspectes que, a parer seu, no funcionen del tot bé.
Més recollida d’envasos
«Si els nivells de reciclatge són els que han dit, la veritat és que ho trobo molt bé», afirma el president de l’associació de veïns de Torreblanca, Miguel Ángel Benito, que afegeix que «canvis com aquest sempre costen, però no em sembla que sigui tan complicat». Un dels aspectes que creu que cal millorar, i amb el qual coincideixen molts veïns, és que caldria «un dia més de recollida dels envasos (ara en són dos), perquè s’acumulen molt».
Camèlia Amado, veïna del Nou Vendrell, emfatitza el mateix problema, lamentant que «els que fan la recollida només s’emporten les bosses que estan dins dels cubells que ens va donar l’Ajuntament, però aquests són massa petits pels envasos, i es van acumulant a casa», una cosa que «a l’estiu, serà un problema», afegeix. També creu que un sol dia per la recollida del paper i el cartó és massa poc.
Les segones residències
Un altre dels problemes que més remarquen els ciutadans té a veure amb aquells veïns de segones residències que venen només un parell de dies a la setmana. «Pels que som de fora es fa més difícil, perquè el dia que marxem ens hem d’endur les fraccions que no han recollit», lamenten la Rosa i el Jose, dos ciutadans d’Esplugues de Llobregat que han aprofitat el festiu del dimarts 8 de desembre per acostar-se al seu domicili de Torreblanca.
En aquest nucli són molts els veïns de segona residència, tal com ho corrobora Miguel Ángel Benito, un fet que complica el funcionament de la recollida porta a porta. El José, un altre veí del nucli, ho té clar: «el sistema no funcionarà bé en nuclis amb molta gent de fora, perquè quan marxen segueixen tirant la brossa on hi havia els contenidors».
Abocaments de brossa
Aquest és un problema que passa a Torreblanca, concretament al camí que va cap a Sant Vicenç, però també al Nou Vendrell. A l’entrada d’aquest nucli, on hi ha el contenidor de vidre (l’únic que es manté amb aquest sistema), s’acumulen bosses de brossa de tota mena i de poda. En algunes, els responsables de l’empresa de recollida han enganxat uns adhesius on es retreu aquest comportament als veïns, amb la frase: «Ens perjudiques! Fes ús del servei de recollida porta a porta, els contenidors i la natura no són un abocador».
Aquesta situació es veu agreujada en aquest nucli pel fet que, com diu Camèlia Amado, «no hi ha papereres enlloc, abans podies tirar les coses al contenidor, però ara no ho pots fer». Tot i que la majoria de veïns creuen que la informació rebuda ha estat bona, alguns creuen que falta més acompanyament a la gent gran, que són els que més dificultats tenen davant els canvis.
El nucli on més bona valoració es fa del nou servei és Sant Vicenç de Calders, potser pel fet que hi ha poques segones residències. «Aquí està funcionant bé, la majoria de gent ho compleix i crec que millora molt el servei que es dona», apunta l’Andrea. El Vendrell encara ara el repte d’anar rectificant aquells aspectes que no acaben de funcionar del tot bé, per mantenir la complicitat dels ciutadans, que és clau perquè aquest canvi sigui exitós.