El primer secretari del PSC del Vendrell, Baltasar Santos.

El Vendrell presenta un pressupost pel 2021 a la baixa, amb un descens d'inversions

El consistori prioritza els projectes socials en un context de caiguda d'ingressos

El govern local del Vendrell ha presentat aquest dimecres 17 de febrer el pressupost per aquest any 2021, que es portarà al ple d'aquest mes de febrer. Es tracta d'un pressupost que puja a 53 milions d'euros, inferior al del passat 2020, que era de 55,3 milions. Les diferents afectacions provocades pel coronavirus s'han traduït en uns comptes a la baixa.

El consistori preveu una baixada dels ingressos, provocada per una recaptació menor d'impostos (-170.000 euros) i de taxes i preus públics (-400.000 euros), tot i que per aquest any s'han apujat taxes com la d'escombraries, els guals o l'IBI. També cauran els ingressos patrimonials, però es preveu un increment de les transferències corrents per part d'altres administracions.

Menys inversions

En aquest context, el govern ha preferit retallar les inversions, amb una previsió de 2,3 milions, que suposa la meitat dels 4,7 milions del 2020. «Les inversions es destinaran bàsicament a acabar projectes ja iniciats, com les obres del Tabaris, o a redactar projectes futurs, com l'ampliació de l'illa de vianants al Pont de França», ha explicat el regidor d'Hisenda, Baltasar Santos. En aquest apartat s'inclou la redacció dels projectes als quals es destinarien els fons europeus anti-Covid.

També es preveuen 100.000 euros pels pressupostos participatius, 800.000 euros per fer actuacions a la xarxa d'aigües, 200.000 euros per millorar l'enllumenat públic i 100.000 euros per seguir renovant voreres i asfalt. Altres projectes inclosos al pressupost són l'ampliació del bus a demanda, la gratuïtat del P-2 a les escoles bressol a partir del pròxim curs, o l'ampliació a altres zones dels models de recollida eficient de residus.

Projectes socials i ajuts al comerç

L'Ajuntament segueix prioritzant els projectes socials en aquest context de crisi econòmica derivada de la crisi sanitària. A més d'incloure una previsió de 200.000 euros per ajuts directes al comerç i els autònoms, el consistori vol avançar durant l'any en la implementació d'una moneda social i vol introduir clàusules socials en la contractació pública. Pel que fa al deute, aquest es preveu que segueixi baixant i, a finals del 2021, se situï en un 64%.

De cara a l'aprovació inicial dels comptes al ple del pròxim dilluns 22 de febrer, Santos ha apuntat que s'havia negociat amb diversos grups per tal d'aconseguir un suport més ampli, però no s'ha volgut mullar sobre les possibilitats que això acabi succeint. «Hi ha un 50% de possibilitats», ha afirmat,