Els experts adverteixen de la urgència de la vacunació per evitar que les persones més vulnerables arribin als hospitals.

L'avís del Govern espanyol: Ens haurem de vacunar «molts més cops» contra la Covid-19

El debat sobre la necessitat de vacunar-se per tercera vegada està sobre la taula | Les organitzacions de salut internacionals són prudents, però hi ha governs que ho faran a la tardor

La possibilitat que s'hagi d'inocular una tercera dosi  de la vacuna contra la Covid-19 sembla que ha tret el cap en les últimes setmanes a l'opinió pública. Amb el sorgiment de la variant Delta, les onades consecutives que sembla no tenen fi i els interessos econòmics de les farmacèutiques com Pfizer o Moderna, que ja han apujat els preus de les dosis, aquesta opció es planteja com a probable.

De fet, Pfizer  ja ha confirmat que la nova punxada és necessària per augmentar la seva efectivitat. Als Estats Units, França o Alemanya, es començarà la inoculació de la tercera dosi amb els més vulnerables a partir de la tardor. L'objectiu és fer créixer la immunitat davant les noves mutacions del virus. En el cas de l'Estat espanyol, hi ha hagut diverses versions, i declaracions discrepants entre elles en el si de les autoritats. 

Diana Morant, ministra de Ciència: «Ens haurem de vacunar molts més cops»

L'última, la de la ministra de Ciència  del Govern espanyol, Diana Morant. L'enginyera valenciana ha afirmat que caldrà «vacunar-se molts més cops» contra el coronavirus, però no es refereix a «una tercera dosi en aquesta fase». Parla de l'any vinent, o «del següent», ha aclarit. «Entenc que la Covid-19 no ens abandonarà i, per tant, hi haurà altres fases de vacunació a les quals ens haurem de sotmetre», ha dit aquest dimecres en una entrevista a La Sexta.

La titular de Ciència ha insistit que «Espanya segueix en la carrera  de vacunes» i ha remarcat que hi ha altres línies obertes d'investigació més enllà de la del CSIC (Consell Superior d'Investigacions Científiques) amb la farmacèutica Biofabri. Respecte de la del CSIC, però, Morant ha assegurat que «no hi ha hagut cap aturada» i que s'està esperant un «informe d'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments  (AEM)».

Morant ha explicat que el ministeri segueix esperant l'informe, que l'AEM està avaluant i «s'ha de prendre el seu temps» per avaluar-ho, ha dit. La ministra ha remarcat que es tracta de «processos complexos» i ha argumentat que només «una de cada quatre vacunes» acaben sortint al mercat i sent utilitzades.
 

Opinions i anuncis contradictoris mentre els experts són prudents

Carolina Darias  va sorprendre tothom quan va avisar de la necessitat de posar una tercera vacuna. Inclús va esmentar alguns contractes ja signats amb Pfizer i Moderna, mentre preveia que hi haurà una tercera dosi de reforç. Si més no, l'anunci no era ferm, i la decisió se sotmet a l'evolució de la pandèmia. Tanmateix, uns dies després d'això, Silvia Calzón, secretària d'Estat de Sanitat, es desmarcava de les declaracions de Darias i feia un pas enrere.

Calzón optava per la prudència  i per esperar a rebre l'opinió dels professionals abans d'ordenar la punxada extra. «La tònica en la majoria dels països del nostre entorn és esperar  per reunir una major evidència científica», explicava. De moment l'EMA (l'Agència Europea de Medicaments) i la FDA dels EUA, prefereixen esperar i ser prudents. En paral·lel, l'Organització Mundial de la Salut no recomana encara aquesta vacunació de reforç, dubta de la seva efectivitat i prioritza arribar a tota la població mundial.