Meritxell Budó i Pere Aragonès.

Novetats sobre la fi del confinament comarcal: El Govern es pronuncia

Mertixell Budó reclama una reforma de la llei estatal de salut pública

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, considera que, si les dades epidemiològiques es consoliden amb l'actual «estabilització», això podria comportar «mesures de reobertura de la mobilitat» a partir de dilluns. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, ha negat que l'aixecament del confinament comarcal aquest pròxim dilluns, que 'Planta Baixa' de TV3 ha avançat, sigui una decisió presa pel Procicat, i ha afegit que es decidirà entre dimecres i dijous.

La setmana que ve també es valorarà, segons Budó, la petició d'un salconduit cultural en funció de les restriccions que hi hagi. La consellera també ha demanat una reforma de la llei estatal de salut pública per tal que les comunitats autònomes tinguin eines per prendre decisions quan decaigui l'estat d'alarma. 

Preguntada pel salconduit cultural, Budó ha dit que es valorarà en funció de les restriccions que hi hagi a partir de dilluns que ve. La consellera espera que les dades evolucionin i que la setmana que ve hi hagi uns altres escenaris, però, de tota manera, ha garantit que, si és necessari, la petició està sobre la taula i s'acabaria valorant

Pel que fa a la vacunació, Budó ha insistit en el fet que s'ha de garantir la vacunació universal i que s'ha de trobar el mecanisme per fer-ho possible. En aquest sentit, ha afirmat que, «si ha de ser a través de l'alliberació de patents, que ho sigui, però que si passa per un altre mecanisme, s'ha de buscar un altre mecanisme». I és que, segons Budó, també s'ha de compensar l'esforç de les empreses que han fet possible que s'estigui vacunant la població un any després de l'inici de la pandèmia.

En relació amb la situació que tindran les comunitats autònomes quan decaigui l'estat d'alarma a partir del 9 de maig, Budó ha defensat que han de disposar de les eines per poder prendre decisions si és necessari. I en aquest context, ha reclamat que es reformi la llei estatal de salut pública. És a dir, que es faci una adequació del marc normatiu que permeti alternatives a un estat d'alarma. 

«Quan es prengui la decisió en ferm sobre l'estat d'alarma, que no sigui perquè hi ha eleccions a la cantonada, sinó per criteris epidemiològics. I que no sigui una decisió unilateral i centralitzada, que es treballi i s'acordi al Consell Interterritorial», ha demanat Budó.

No hi haurà discurs institucional per Sant Jordi

D'altra banda, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que aquesta diada de Sant Jordi no hi haurà el tradicional discurs institucional del president de la Generalitat. «No hi haurà discurs del president perquè no hi ha president», ha puntualitzat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

En aquest sentit, ha recordat que per Nadal tampoc es va fer el discurs institucional. I ha assenyalat que el president de la Generalitat, Quim Torra, va ser inhabilitat al setembre. Finalment, ha explicat que les activitats que es faran divendres seran en format reduït i que es faran públiques en els pròxims dies.