Un home saludant des de la finestra durant el confinament del 2020 a Madrid

El comitè científic de Salut no descarta «un confinament de durada curta»

Recomanen adoptar aquesta mesura si la xifra de contagis no retrocedeix en les pròximes setmanes

Les restriccions anunciades aquest dilluns pel Govern, que inclouen el toc de queda, la limitació de reunions a 10 persones, la reducció d'aforaments i el tancament de l'oci nocturn, podrien ser encara més estrictes en les pròximes setmanes si la pandèmia no retrocedeix. En aquest sentit, el comitè científic assessor de Salut no descarta «un confinament de durada curta» en el pitjor dels escenaris, tal «com estan fent altres països d'Europa».

Aquesta és una de les conclusions del darrer informe que el comitè d'experts va presentar al Govern si les mesures que entraran en vigor aquest pròxim divendres —si el TSJC dona el vistiplau— no aconsegueixen aturar l'increment de contagis de coronavirus. En aquest sentit, les previsions situen els casos diaris durant el mes de gener en més de 25.000.

Davant l'escenari actual, els experts van proposar diverses mesures, en general més dures que les que finalment s'han decretat: aplicar més restriccions, accelerar la vacunació de terceres dosis, ampliar l'ús del passaport covid, facilitar l'accés als TA i revisar la quarantena dels contactes estrets. En aquest sentit, l'informe alerta de la ràpida extensió de la variant òmicron, més contagiosa que la delta.

Les dures mesures que proposaven els experts

L'informe que van presentar els experts al Govern proposava mesures més restrictives que les que finalment ha decidit el Govern. En aquest sentit, el comitè volia reduir les trobades en públic a un màxim de quatre persones, limitant les reunions en l'àmbit privat als grups de convivència. Així mateix, també suggerien fer torns de treball esglaonats, promoure la mobilitat a peu o bicicleta i incrementar la freqüència del transport públic.

De fet, els experts recomanaven en el seu informe que la població només sortís del seu domicili per qüestions de necessitat, evitant també els viatges en hora punta excepte per fer activitats essencials. El text també proposava tancar els espais interiors de bars i restaurants, limitar els horaris del sector de la restauració i la suspensió de les activitats esportives no professionals en espais interiors.

El document també anava més enllà en la limitació d'aforaments en l'àmbit de la cultura, recomanant un màxim del 50%. Així mateix, els experts proposaven l'ensenyament a distància en acadèmies, autoescoles i altres centres d'estudis no reglats. Finalment, demanaven la limitació dels horaris d'obertura dels establiments comercials no essencials i tancar les zones comunes d'hotels, albergs i altres allotjaments turístics.