Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020

El risc de rebrot cau 39 punts (517) i l'Rt es redueix a 0,83 a Catalunya

Paral·lelament, s'han registrat 56 noves morts per Covid-19

Continua la tendència a la baixa de les dades de la Covid-19 a Catalunya. Segons l'última actualització del Departament de Salut, el risc de rebrot retrocedeix 39 punts en les últimes 24 hores situant-se en els 517. La velocitat de propagació, l'Rt, disminueix dues centèsimes (0,83), i la incidència a 14 dies cau a 656,52 (ahir era de 686,30). D'altra banda, la positivitat de les proves PCR en els darrers 7 dies registra un retrocés força important passant d'un 10,18% a un 9,78%. Sens dubte, la disminució d'aquestes quatre dades confirmen que les restriccions imposades a Catalunya estan tenint efecte a l'espera de reduir la pressió assistencial dels hospitals.

En paral·lel, s'han declarat 2.756 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens (TA), xifra que s'eleva fins als 285.399 des de l'inici de la pandèmia, i 56 noves morts, amb un total de 15.013: 9.231 en hospital o centre sociosanitari, 4.279 en residència, 902 en domicili i 601 que no són classificables per manca d'informació.

Pel que fa als hospitals, hi ha 2.466 ingressats per Covid-19 (-160) i 583 a l'UCI (-2), tenint en compte que ara també s'inclouen els crítics en centres privats. Cal destacar que en els darrers dies s'està registrant una dinàmica de reducció de pacients hospitalitzats per Covid-19. Finalment, a les residències de gent gran hi ha hagut fins ara 23.475 persones que han donat positiu, de les quals 7.045 han mort i 152 es troben actualment ingressades.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Dades per comarques

A la comarca del Barcelonès s'ha comptabilitzat 105.966 casos confirmats acumulats de coronavirus des de l'inici de la pandèmia, amb 6.093 defuncions, mentre que actualment hi ha 714 pacients ingressats, el risc de rebrot és de 541. A Osona s'ha comptabilitzat 8.810 casos confirmats acumulats de Covid-19 des del mes de març, amb 437 morts, mentre que actualment hi ha 43 pacients ingressats, el risc de rebrot és de 996.

Al Baix Llobregat s'han registrat 32.077 casos confirmats acumulats de coronavirus des que va començar la pandèmia, amb 1.662 morts, actualment hi ha 152 pacients ingressats, mentre que el risc de rebrot és de 484. Al Gironès s'han registrat 10.035 casos confirmats acumulats de Covid-19 des del mes de març, amb 246 defuncions, actualment hi ha 65 pacients ingressats, mentre que el risc de rebrot és de 636.

El creador de la vacuna de Pfizer posa data a quan tornarem a tenir «una vida normal»

El científic que està darrere de la vacuna de PfizerUgur Sahin, s'ha aventurat a posar data a la tornada de la vida tal com la coneixíem abans. Aquest passat dilluns 9 de novembre, BioNTech i Pfizer van anunciar que el seu sèrum havia demostrat ser eficaç en un 90% en els assajos de la fase 3, un avanç que podria suposar que la vacuna estigui llesta molt aviat.

Ugur Sahin és el científic que s'encarrega d'aprovar els assajos clínics provisionals i ha assegurat que confia que la vacuna de la seva farmacèutica pugui suposar el final de la pandèmia. «Si la pregunta és si podem detenir aquesta pandèmia amb aquesta vacuna, llavors la meva resposta és sí, perquè crec que fins i tot la protecció només contra infeccions simptomàtiques tindrà un efecte dramàtic», va explicar en una entrevista amb 'The Guardian'.

Tot i això, també va admetre que fins que es van revelar els resultats de l'assaig no estava segur de si el seu sèrum aconseguiria desencadenar una reacció que fos prou forta del sistema immunològic humà: «Era possible que el virus no fos realment l'objectiu de la vacuna, arribés a les cèl·lules i continués emmalaltint a les persones. Ara sabem que les vacunes poden vèncer a aquest virus».

Segons el director executiu BioNTech «podríem tornar a la vida normal a mitjans del pròxim any», malgrat tot adverteix que «aquest serà un hivern difícil». A més, en una entrevista a la cadena 'Sky News', el científic turc-alemany va explicar que «la situació no canviarà dràsticament», malgrat que es pugui posar la vacuna a partir del mes de desembre.