L’atleta català i subcampió olímpic d’atletisme, Jordi Llopart

Mor Jordi Llopart, primer medallista olímpic de l'atletisme espanyol

L'atleta català, que va guanyar la medalla de plata a Moscou 1980, romania en coma irreversible des d'ahir a causa d'una parada cardiorespiratòria

L'atleta català Jordi Llopart, subcampió olímpic  a Moscou 1980 i primer medallista en uns Jocs de l'atletisme espanyol, ha mort  aquest dimecres a Badalona als 68 anys, segons ha confirmat la seva família a la Reial Federació Espanyola d'Atletisme (RFEA). L'ens ha assenyalat que la família de l'exmarxador, que romania des d'ahir en un estat de coma irreversible després de patir una parada cardiorespiratòria, agraïa «el suport i les mostres d'afecte rebudes per tot el món de l'atletisme i de l'esport en general».

A través de les xarxes socials, la RFEA, que ahir per error va donar per mort Llopart, ha acomiadat l'atleta català amb un missatge que deia «ahir, avui i sempre, estarà als nostres cors. DEP, Jordi Llopart». Per la seva banda, el fins avui president federatiu —ha dimitit per presentar-se a la reelecció—, Raúl Chapado, ha lamentat que «desgraciadament ha marxat massa aviat el nostre primer medallista olímpic, Jordi Llopart. Un gran entre els grans de l'atletisme. Va il·luminar el nostre camí en la foscor. El nostre afecte i afecte als seus familiars i amics. Sempre en el nostre record».

Una trajectòria esportiva plena d'èxits

Llopart, nascut l'any 1952 al Prat de Llobregat,  va ser el primer espanyol en aconseguir una medalla olímpica en atletisme, després de guanyar la medalla de plata en els 50 quilòmetres marxa als Jocs Olímpics de Moscou l'any 1980. Dos anys abans, el 1978, va esdevenir el primer atleta espanyol en proclamar-se campió d'Europa a Praga. El català va participar també als Jocs Olímpics de Los Angeles 1984 i Seül 1988.

El seu palmarès esportiu també inclou vuit títols de campió d'Espanya, arribant a aconseguit també diversos rècords nacionals. Després de la seva retirada, Llopart va ser l'entrenador, entre altres de Jesús Ángel García Bragado —campió del món l'any 1993— i Daniel Plaza, que en els Jocs Olímpics de Barcelona 1992 es va convertir en el primer medallista d'or de la història de l'atletisme espanyol.

La seva influència en la marxa atlètica va traspassar fronteres, sent entrenador de diversos marxadors japonesos i coordinador tècnic de l'equip mexicà entre 2008 i 2012. Així mateix, Llopart va ser secretari tècnic de la secció d'atletisme del FC Barcelona.