Imatge d'arxiu d'Oriol Mitjà amb mascareta.

Oriol Mitjà reapareix amb unes declaracions sorprenents sobre la Covid: «Al febrer»

L'investigador pronostica una sisena onada, però creu que serà l'última | Tot i això, aposta perquè l'oci nocturn reobri aquesta mateixa setmana amb precaucions

L'epidemiòleg i investigador Oriol Mitjà ha passat pels micròfons de RAC1 aquest dilluns, uns dies després que pels mateixos estudis de la ràdio hi passessin diversos especialistes de l'epidemiologia com Antoni Trilla. Mitjà ha tractat diversos aspectes, com la situació de l'oci nocturn, del futur de la pandèmia i el certificat Covid-19, i ha deixat diverses claus que sempre són ateses i escoltades. La més destacada, l'esperat «alto el foc» del virus, que espera per als principis de l'any vinent.

La sisena onada, l'octubre: menys greu i probablement l'última

L’investigador ha afirmat que al febrer preveu que la pandèmia aturi l'afectació que ha mantingut fins al moment, sempre que no hi hagi una sorpresa com, per exemple, l’aparició d’una variant nova. En aquest sentit, ha explicat que hi ha mutacions que fan que les persones vacunades perdin eficàcia i es redueixi la immunitat. Respecte d'aquest perill, Mitjà preveu que hi haurà una sisena onada a l’octubre, però que podria ser l'última, menys greu i que podria provocar menys incidència. 

Mitjà creu que si les coses van bé i no hi ha gaires sobresalts, el mes de febrer la situació pot començar a millorar i consolidar-se. Tot i això, l'esperat concepte de la immunitat de ramat ja ha quedat obsolet, segons l'investigador, per la qual cosa l'escenari no serà com el previst fa uns mesos. És pel fet que no es pot parlar d'immunitat de grup que cal fer referència i esperar l'esmentat «alto el foc».

Això, segons Mitjà, significa que cal aprendre a viure amb el virus i que es converteixi en una malaltia «endèmica», com ho és la grip. Caldria esperar, en aquest sentit, que la mortalitat de la Covid-19 sigui la mateixa que la d'aquest virus tan establert a la societat. De fet, Mitjà ha dit que enguany la grip podria ser més greu perquè l'any passat gairebé no va córrer. Això provoca que s'hagi perdut la memòria immunitària de l'organisme.

Mitjà planteja que l'oci nocturn es podria obrir aquesta setmana

Mitjà també s’ha referit a l’oci nocturn, que ha considerat que amb les dades epidemiològiques actuals es podria reobrir a partir d'aquesta mateixa setmana. Tot i això, per accedir a les discoteques i els locals d'oci nocturn s’hauria d’exigir el certificat covid de vacunació, i per a ser-hi a dins, seria necessari utilitzar mascareta i que els locals estiguin ventilats. 

Segons Mitjà, l’oci nocturn podria tornar a denunciar la situació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)  perquè n’autoritzi la reobertura, prop d'una setmana després que el tribunal donés la raó a la Generalitat i no acceptés les al·legacions de la patronal de l'oci nocturn. En paral·lel, Mitja ha clamat que cal utilitzar el certificat Covid, que ha plantejat que s'utilitzi en els locals d'oci nocturn.