Un membre de la tripulació d’un vaixell que comprova el certificat digital COVID de la UE als passatgers.

Ara sí: Salut anuncia quan es començarà a aplicar el certificat covid

El Govern ha pres una nova decisió després del col·lapse de la setmana passada

Catalunya ha viscut en molta incertesa els últims dies. L'anunci de la necessitat del passaport covid en més espais va causar un col·lapse a l'espai La Meva Salut per aconseguir-lo. Una necessitat que no es va aconseguir solucionar abans de l'entrada en vigor del document als nous àmbits i es va optar per suspendre la mesura.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, anunciava aquest matí que al llarg de la tarda hi hauria una reunió per decidir quan es reprendrà l'obligatorietat del certificat covid a la restauració, gimnasos i residències. I, finalment, la comissió delegada del Govern per la covid ha resolt el problema. 

El passaport covid té nova data

Des del passat dilluns, s'han descarregat 1.800.000 certificats. Una demostració que molta gent que estava vacunada, no havia descarregat el passaport covid. Així mateix, també s'ha registrat un increment en l'administració de les vacunes contra la covid. 

L'allau a l'espai de Salut per aconseguir el certificat va causar problemes. Unes entrades que, tal com ha informat el conseller, se'n van detectar de malicioses. Tot i no considerar-les un ciberatac, van comportar un bloqueig i l'activació dels sistemes de seguretat.

Ara, s'ha recuperat a poca a poc la normalitat a La Meva Salut. I els usuaris poden descarregar-se amb normalitat el document per accedir a la restauració, gimnasos i residències, a més de l'oci nocturn on ja era obligatori. 

D'aquesta manera, el Govern reprendrà la utilització d'aquest document a partir de la mitjanit de dijous a divendres, com es fa habitualment el Govern. Així ho ha confirmat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Així doncs, es retarda una setmana l'aplicació.

El conseller ha demanat guardar el document per no haver-lo de tornar a baixar cada cop. Ha explicat que ara mateix hi ha 6.000 entrades al minut a la pàgina web de La Meva Salut. 

De l'anunci al col·lapse

El creixement de nous casos de la covid a Catalunya feien saltar les alarmes. Un increment que va anar de la mà amb nous ingressos a planta i a les Unitats de Cures Intensives (UCI) dels hospitals catalans. 

Amb les dades sobre la taula, el Govern va decidir actuar per evitar una forta onada a portes de Nadal. Per tot plegat, es va decidir sol·licitar el certificat covid en nous espais, aquells que es poden considerar que hi hagi més possibilitats d'infectar-se, i evitar el tancament d'aquests. 

La proposta que va fer el Govern català era utilitzar el passaport covid a l'interior dels locals de restauració —quedant exempt l'exterior dels mateixos—, els gimnasos i les residències de gent gran.

Una decisió que no estava en mans del Govern, ja que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya havia d'aprovar aquesta mesura. Una decisió que va tardar pocs dies a anunciar-se i el TSJC va donar llum verda a la mesura.

L'arribada d'aquesta notícia el passat dijous, va iniciar l'allau de visites a La Meva Salut per aconseguir el document per accedir en aquests espais. A més, els responsables dels nous àmbits que afectava la mesura, s'havien de descarregar l'aplicatiu per verificar l'originalitat del passaport covid. 

Un fet que va desenvolupar en el col·lapse i la impossibilitat que els catalans tinguessin el document a temps. Per tot plegat, el Govern va decidir suspendre l'obligatorietat d'aquest i decidir-ho aquest dilluns, amb la resolució final.