Imatge d'una vacuna contra el Covid-19 d'Astra Zeneca.

A tocar de Catalunya: Un altre país europeu es prepara per posar la 3a dosi al setembre

Macron diu que probablement caldrà «un recordatori» del vaccí a les persones «més fràgils i més grans»

Mentre a l'Estat espanyol i a Catalunya no hi ha aigua clara sobre la possibilitat d'inocular la tercera dosi de les vacunes contra la Covid-19, ja que les autoritats polítiques i sanitàries van i venen amb les seves declaracions, un país veí ha anunciat que es prepara per repetir el procés a partir de la tardor. S'ha sabut aquest dijous 5 d'agost al matí, d'una manera cada vegada menys estranya, a través de les xarxes socials.

L'estat, en concret, on s'ha optat per posar una tercera dosi de la vacuna és França. Ara mateix, «es prepara» per a fer-ho, i reprendrà el procés a partir del mes de setembre. Així ho ha afirmat el president de la República, Emmanuel Macron, en un vídeo a les xarxes socials, on ha apuntat que la tercera dosi «probablement serà necessària».

La vacuna es destinarà a les persones «més fràgils i més grans»

Tal com ha explicat el president francès, la vacuna no s'injectarà a tota la població des del principi. S'ha optat, de moment, per destinar les dosis de les diverses vacunes a les persones «més fràgils i més grans». Es podria interpretar que aquesta enumeració fa referència tant a persones d'edat avançada com a persones vulnerables a la incidència de la Covid, tals com immunodeprimits o persones amb patologies prèvies.

Macron també ha assegurat que en la lluita contra el virus «fan falta recordatoris», en referència a noves dosis. «Per això —ha explicat— ens preparem, com altres països europeus, per fer aquesta tercera dosi». Més enllà d'això, en el vídeo penjat a les seves xarxes socials el president respon dubtes relacionats amb la pandèmia.

L'OMS va demanar vacunes per ajudar els països menys immunitzats

L'anunci de Macron arriba just l'endemà que l'OMS demanés «una moratòria» d'injeccions de vacunes de reforç fins al final de setembre, per permetre que s'arribi a un 10 per cent d'immunització a tots els països del món. Aquesta sol·licitud contrasta, de moment, amb els anuncis que cauen amb comptagotes des d'Europa, que fan preveure que aviat començaran les inoculacions de les terceres dosis.

Pocs dies abans de la petició de l'OMS, Alemanya havia anunciat una tercera dosi a la població vulnerable a partir del setembre. A Espanya, mentrestant, encara que Carolina Darias va deixar entreveure uns possibles contractes amb Pfizer i Moderna, que han incrementat el preu de les seves dosis, no hi ha res clar. 

Uns dies després de les declaracions de la ministra de Sanitat, Silvia Calzón, secretària d'Estat de Sanitat, es desmarcava de les declaracions de Darias i feia un pas enrere i optava per la prudència. Si més no, aquest dimecres, la ministra de Ciència, Diana Morant, advertia que caldrà «vacunar-se molts més cops» contra el coronavirus.