El projecte de creuers del Port de Tarragona despunta. Aquest any s'ha tancat la temporada amb un increment del 90% de passatgers i d'un 54% de vaixells. El president del Port, Josep Andreu, ha assegurat que és un sector «amb futur» i projecció i que cal «seguir treballant». Andreu no ha volgut entrar en la polèmica sobre la ubicació de la futura terminal provisional de creuers. I ha dit que la temporada que ve s'haurà de seguir treballant amb la mateixa que hi ha ara.
Augmenta el nombre de creueristes
La temporada de creuers va tancar el passat 9 de novembre amb l'arribada de l'últim vaixell de l'any. En total, en aquesta temporada iniciada al març han passat per Tarragona 57 creuers, dos més del que indicaven les previsions (55), i un 54% més respecte de l'any passat.
El creixement més important, però, s'ha donat en el nombre de viatgers. Aquest any han fet parada a Tarragona 98.126 visitants, mentre que la previsió era de 80.000 i representa un 91% de passatgers més que el 2017.
L'augment de passatgers es deu, sobretot, gràcies a l'aposta que ha fet la companyia italiana Costa Cruceros per incloure el Port de Tarragona entre les seves parades. Un 75% dels viatgers que han arribat aquesta temporada a Tarragona ho han fet amb un vaixell d'aquesta companyia, la resta, un 25%, amb altres. La companyia ja ha anunciat que l'any que ve portarà a Tarragona el Costa Fortuna, un vaixell amb una capacitat de 3.500 places, i que fins ara no ha vingut a Tarragona. Mantindrà, a més, el Costa Victòria, que té capacitat per 2.400 passatgers.
Les previsions pel sector dels creuers el 2019
Andreu ha dit, però, que cal treballar per diversificar i augmentar el nombre de companyies. El Port preveu que el 2019 arribin a Tarragona 65 creuers, un 14% més que aquest any, 38 seran de Costa Cruceros. Es preveu que facin parada 110.000 passatgers, un 12% d'increment respecte a aquest 2018.
El president del Port ha assegurat que el sector «té projecció i futur». I per això ha demanat als membres de la Taula de Creuers i els qui treballen en el sector que creguin en la potencialitat del territori, i que se segueixi treballant per enfortir el sector.
Andreu no ha volgut entrar en la polèmica sobre el futur de la terminal de creuers. De moment, ha dit, se seguirà treballant amb la terminal actual, tot i que hi haurà una sèrie de canvis que permetran adaptar la infraestructura a l'arribada de més passatgers. Això si, ha assegurat que el Port està «treballant possibles solucions». Una d'elles és la que ja va apuntar Andreu fa unes setmanes, que consistiria en instal·lar la terminal de creuers, de forma provisional, al Moll de Balears.
Ha dit, però, que aquesta opció «està en fase d'estudi» i no ha volgut entrar en les declaracions que va fer l'alcalde de Vila Seca, Josep Poblet, sobre la instal·lació de la terminal provisional al contradics dels Prats, al terreny municipal de Vila-Seca. El Port de Tarragona havia anunciat que estudiava la possibilitat de portar els creuers al moll de Balears, ja que l'adaptació del contradic dels Prats és molt lenta.
L’impacte econòmic dels creuers
Segons els càlculs realitzats per l'Autoritat Portuària l'impacte econòmic dels creuers aquest 2018 ha sigut de 7.373.500 euros, mentre que el 2017 no es va arribar als quatre milions. El 2016 l'impacte va ser de 950.000 euros. Els càlculs es fan sobre la base que un creuerista aporta al territori 65 euros de mitjana i els creueristes que embarquen o desmarquen a la regió —és a dir que no només estan de trànsit sinó que agafen o deixen el creuer aquí— deixen 110 euros cadascú.
La gran majoria dels viatgers, un 78%, són creueristes de trànsit, només un 11% embarquen aquí i un altre 11% desembarquen. Un 93% dels creueristes fan visites pel territori, i només un 7% prefereixen visitar Barcelona.
Del total dels creueristes que van arribar el 2018 un 79% van visitar el territori per lliure, un 9% van contractar visites per veure la ciutat de Tarragona i un 12% van contractar excursions per veure altres punts del territori. Entre ells, Reus, Cambrils, Port Aventura, o la zona de platges.
Segons nacionalitat, Itàlia és el país d'on més creueristes arriben, donat que la principal companyia, Costa Cruceros, és italiana. En total, l'any passat van passar per Tarragona 32.600 italians. Seguits dels espanyols (20.300), britànics (18.337), francesos (8.900), alemanys (5.000), americans (2.000) i la resta.
Per grups d'edat, el grup més gran és el de viatgers que tenen entre 45 i 54 anys, seguit dels que tenen entre 55 i 64. Per darrere es troben els viatgers amb més de 65 anys i els que tenen entre 35 i 44 anys.
La relació dels creueristes amb el territori
Segons les enquestes realitzades al vaixell per les diferents companyies, els creueristes valoren el destí de Tarragona en global amb un 8,2 sobre 10. Tarragona ciutat s'emporta una puntuació de 8,6, Reus i Cambrils de 8 i Altafulla un 8,8.
Segons les enquestes realitzades als visitants, un 96% dels creueristes que visiten el territori per lliure van fer, almenys, una despesa. La despesa es va distribuir de la següent manera: un 82% en transport, un 53% en bars i cafeteries, un 52% en compres, un 29% en restaurants i un 21% en equipaments culturals.
Sobre el total de compres realitzades per creueristes, un 20% van ser de souvenirs, un altre 20% de roba i la resta en altres coses. La despesa mitjana i individual dels creueristes en aquestes despeses va ser de 26 euros, una xifra similar a la de 2017.
Això si, menys d'un 20% dels que embarquen o desembarquen al Port de Tarragona van passar una nit al territori. Els qui ho van fer, però, van escollir l'hotel com a primera opció.