Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Les boies que filtren microplàstics que s'han posat a Calafell.

Boies per filtrar microplàstics: l'innovador sistema que es prova al litoral tarragoní

El mecanisme ja es troba en funcionament a Calafell i a l'Ampolla

Les boies que filtren microplàstics que s'han posat a Calafell.
Calafell ha instal·lat diverses boies al mar que filtren microplàstics. | Ajuntament de Calafell
 

Els microplàstics que queden a l'aigua i que són pràcticament irrecuperables esdevenen un dels problemes ambientals més importants, ja que acaben sent engolits per la fauna marina. Ara, un projecte de la Universitat de Barcelona (UB) desenvolupat per una start-up de Torredembarra vol trobar solucions a aquesta situació. Es tracta d'unes innovadores boies marines que filtren l'aigua i retenen els microplàstics al seu interior.

Prova pilot a Calafell

Calafell és un dels primers municipis que està provant el sistema aquest estiu, amb una línia de boies que s'han posat a 200 metres de la línia de costa, i que poden retenir partícules d'entre un i quatre mil·límetres. «Les boies imiten la forma com s'alimenten peixos com el tauró balena, que filtren microorganismes de l'aigua del mar», explica el regidor d'Ecologia Urbana de l'Ajuntament de Calafell, Aron Marcos.

Les boies tenen una doble malla, la primera de les quals evita que entrin al seu interior elements més grossos, i la segona de les quals reté els microplàstics, però deixa passar microorganismes com el fitoplàncton. El sistema també permetrà obtenir dades sobre els tipus de plàstics que hi ha a la costa tarragonina, per saber d'on provenen i quina quantitat n'hi ha. Si el sistema funciona bé, Calafell planteja incorporar aquestes boies al sistema d'abalisament del seu litoral.

 

L'Ampolla també s'hi apunta

Un altre municipi que està provant aquest sistema és l'Ampolla, a la comarca del Baix Ebre, que ha instal·lat quatre d'aquestes boies a la platja de les Avellanes i quatre més a la platja de Cap-Roig. Impulsades en aquest cas per una empresa barcelonina, les boies poden filtrar cada dia 270 metres cúbics, recollint fins a 216 partícules de microplàstic d'entre 0,5 i 4 mil·límetres cada dia.