Flames arribant al castell de Queralt

Afectació patrimonial: així han quedat els castells de Queralt, de Miralles i de Roqueta a causa de l’incendi

A falta d’una valoració exhaustiva dels danys, sembla que els tres elements patrimonials només tenen «algunes marques evidents del foc»

L’incendi que afligeix la Conca de Barberà i l’Anoia ha deixat un paisatge desolador. A banda de la greu afectació en la flora i la fauna del territori, el foc també ha tingut una incidència preocupant en diversos elements patrimonials.

En aquest sentit, dins de l’actual perímetre de l’incendi, hi ha diferents monuments emblemàtics que s’han vist afectats. Per exemple, el castell de Queralt  i l’església de Sant Jaume, el castell de Miralles i el castell de Roqueta.

«Les flames i el foc han engolit el castell»

A Bellprat, l’entorn del castell de Queralt, que data del segle X, ofereix una imatge dantesca. «En poca estona, les flames i el fum han engolit l’edifici, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Això fa témer els pitjors presagis» piulava diumenge una veïna del municipi a Twitter.

En aquest context, segons explica l’historiador Damià Amorós a TarragonaDigital, «els graus d’afectació encara són desconeguts. Els serveis d’emergències no ens permeten arribar al lloc ni fer una valoració dels danys».

Afegeix que «per sort, sembla que amb les fotografies aèries que hem vist els tres castells han quedat més o menys bé però amb marques  evidents del foc».

Imatge aèria del bosc cremat
Imatge aèria de l'afectació de l'entorn del castell de Queralt | Agents Rurals

Cal tenir en compte que la Diputació de Barcelona havia restaurat el castell de Queralt feia tan sols un any. Amb l'incendi, en les properes setmanes caldrà valorar si cal fer-hi una  nova intervenció.

«Hi ha hagut explosions de munició de la Guerra Civil»

A banda dels castells i de l’església romànica de Sant Jaume, Damià Amorós també adverteix que existeixen altres elements patrimonials que s’han vist greument afectats. De fet, costarà molt de fer una valoració dels danys  a causa de les seves característiques.

Es tracta dels marges de pedra seca, de les barraques i de les cabanes que hi ha repartides arreu de la zona de l’incendi. A més, a causa del foc, «també s’han produït explosions de munició de la  Guerra Civil que havia quedat enterrada i que ara ha petat», exposa.