Exposen una pintura inèdita del pintor montblanquí Palau Ferré

Aquest setembre el Museu d’Art de Girona mostra al públic una obra mai exposada del pintor cubista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000)

El magatzem del Museu d’Art de Girona té peces excepcionals. En el marc del programa '12 mesos, 12 obres', mensualment, es donen a conèixer noves peces del seu extens fons artístic. Aquest mes de setembre  el cèntric museu gironí mostra al públic per primera vegada una obra del pintor montblanquí Palau Ferré.

Així, durant aquestes setmanes,  la pintura de Palau Ferré presideix les sales dedicades a l’art més proper a l’actualitat, les dels segles XIX-XX. El quadre, que forma part de la Col·lecció Nacional d’Art de la Generalitat de Catalunya, es troba des de fa anys en dipòsit a Girona.

Aquesta setmana, la neboda de l’artista, Rosa de les Neus Palau, i l’historiador Francesc Marco-Palau, també de la Fundació d’Art Palau Ferré, n’han visitat l’obra acompanyats pel conservador del museu, Antoni Monturiol, a qui han felicitat per la iniciativa.

Només durant aquest mes, gironins i visitants podran conèixer de primera mà l’obra d’un dels artistes més singulars de l’art contemporani català. 

L’obra: Unitat (1977)

Unitat és una de les obres característiques de Palau Ferré on hi apareix una parella, un home i una dona, l’un al costat de l’altre, amb la silueta pintada de negre i vermell respectivament. Datada el 1977, l’obra és un dibuix a tinta sobre paper-tela en què cadascuna de les figures és elaborada amb un sol traç. D’aquesta manera, amb el procés d’elaboració d’aquesta obra d’alt contingut simbòlic, l’artista mostrava les seves sòlides capacitats tècniques i el seu domini de l’espai visual.

De múltiples possibles interpretacions el quadre s’acompanya durant aquest mes d’un text de la historiadora de l’art Letícia Garcia redactat per a l’ocasió.

Palau Ferré: la passió per l’art

Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) és pintor, escultor i ceramista. Format a finals de la dècada dels quaranta a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, Palau Ferré forma part de la generació pictòrica de l’art de postguerra i els Salons d’Octubre, amb artistes com Josep Maria Subirachs, Martí-Sabé, Esther Boix o Isidre Vicens.

L’oportunitat de veure l’obra del montblanquí coincideix, a més, amb la retrospectiva que el Museu d’Art de Girona està dedicant a Josep Guinovart, un altres dels membres coetanis de la generació d’artistes de la qual forma part Palau Ferré.

L'article de Jordi Manent |'El pintor Palau Ferré, una vida de pel·lícula'