Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Banyistes en una de les platges de Cambrils

L'ocupació hotelera a la Costa Daurada s'enfonsa prop d'un 80% després d'un juliol sagnant

L'estiu avança a anys llum dels números de 2019 | L'Ebre salva els mobles i cau en un 32%

Banyistes en una de les platges de Cambrils
Preocupació a la Costa Daurada per la forta davallada de la demanda hotelera en un estiu sagnant | ACN

La magnitud del desastre  comença a tenir números i les males notícies de l'ocupació turística a la Costa Daurada ja són més que mals auguris, indicis i pronòstics. Els hotels  del litoral de Tarragona han registrat una caiguda lliure del 78,9% de les pernoctacions  durant aquest juliol en comparació amb el juliol 2019, segons ha fet públic Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) en la seva darrera actualització de dades.

La desfeta de la Costa Daurada va en la línia de la mitjana de tot el país, on l'ocupació hotelera ha baixat en un 77,9% respecte al juliol de l'any passat, en plena temporada alta. El terratrèmol de la Covid-19 ha paralitzat els mesos més prolífics de l'any per a l'economia tarragonina, i només ha permès salvar prop de 400.000 pernoctacions als hotels del litoral. En contraposició, se n'han perdut prop d'altres 1.500.000 que, senzillament, s'han evaporat de la nit al dia.

Les Terres de l'Ebre salven els mobles amb una ocupació hotelera del 50%

En mig d'una voràgine negativa, els hotels de les Terres de l'Ebre han aconseguit salvar els mobles i amortir la caiguda  durant aquest darrer juliol. Les pernoctacions a la regió han caigut un 32,4%, una baixada important però molt allunyada de la realitat d'arreu del país. Amb la llengua a fora i ben fluix d'oxigen, però l'Ebre s'ha salvat d'una foguera  que semblava inevitable.

De fet, les Terres de l'Ebre són, de la mà de les destinacions pirinenques i de muntanya, qui millor han resistit el cop. L'ocupació hotelera ha estat del 50,8% al juliol, molt per sobre del 32,5% de la Costa Daurada i del 35% de la mitjana de tot Catalunya. Les pèrdues  existeixen i no són poques, però la profunditat de les ferides  no és comparable al dels grans focus turístics del país.

Pla detall d'habitacions d'hotel buides a la Costa Daurada
Pla detall d'habitacions d'hotel buides a la Costa Daurada | Laia Solanellas

Les dades conegudes de  reserves turístiques a la baixa ja feien preveure un juliol caòtic i un estiu de resistència al litoral  de Tarragona, conscients que és un dels sectors econòmics més perjudicats —si no el més tocat, i amb diferència — per la gravetat del moment. El turisme de proximitat era la carta prioritària. «Haurem de recuperar aquella Costa Daurada propera i acollidora dels nostres inicis», valorava setmanes enrere Berta Cabré, nova presidenta de la FEHT, en una entrevista a TarragonaDigital

La Costa Daurada es consolida com la segona destinació turística del país

Les dades permeten posar els detalls de la catàstrofe  en el seu context. Malgrat la forta sotragada a l'estómac, la Costa Daurada s'ha consolidat com el segon pol d'atracció turística del país només per darrere de la Costa Brava, qui ha rebut prop de 700.000 pernoctacions i ha registrat una baixada del 66% respecte a l'any anterior.

Paga la pena assenyalar amb èmfasi que els hotels  de la Costa Daurada han rebut més visitants i més pernoctacions que els de la costa barcelonina o fins i tot els de Barcelona ciutat —qui més està pagant la factura, en especial la del turisme  estranger— durant aquest juliol atípic.

El  sector turístic  a Catalunya segueix viu en bona part gràcies als visitants del país (que cauen només un 30%); es nota la caiguda seriosa de turistes de l'Estat (baixen un 70%) i la gran diferència respecte a un estiu normal és la pèrdua massiva del turisme estranger  (es desploma un 90%).