Caos i descontrol en el primer dia en servei de la variant ferroviària de Vandellòs. El nou tram del Corredor Mediterrani construït pel Ministeri de Foment entre l'Hospitalet de l'Infant i Tarragona s'ha estrenat aquest dilluns, 13 de gener, amb retards constants, viatgers perduts i les queixes generalitzades dels usuaris de tren del Camp de Tarragona.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
La situació ha estat especialment confusa als municipis de la Costa Daurada, que han deixat de veure passar els trens pel mig dels seus nuclis urbans després de més de 150 anys en funcionament de la línia. A partir d'avui, les noves estacions d'Adif al nord de l'Hospitalet de l'Infant i de Cambrils donaran servei a tota la franja litoral fins a PortAventura, on s'ha inaugurat també la nova línia de Rodalies R-17.
La limitació temporal de velocitat fa encadenar retards en totes les línies
Cal recordar que durant aquesta primera setmana en funcionament, els trens que passen per la variant tenen una limitació de velocitat de 80 km/h, la qual cosa està provocant l'incompliment dels horaris durant tot el dia. No serà fins a la setmana vinent que es podrà circular per les noves vies a 200 km/h. Més enllà dels retards que han patit els combois al llarg del matí, però, els usuaris han pogut comprovar que les noves instal·lacions ferroviàries, que han comptat amb una inversió de 700 milions d'euros, no suposen cap millora de temps en els trajectes de les Rodalies que connecten el territori amb Barcelona.
✅ El nuevo trazado tiene una longitud de 64,1 Km.
✅ Sus principales infraestructuras son el túnel de Los Rojales, de 1.910 m, y viaductos que suman una longitud superior a 9,1 Km, entre los que destacan el de Cambrils y el de Francolí. pic.twitter.com/wgnuOgC6U5— Adif (@Adif_es) January 13, 2020
Així ho han expressat alguns dels viatgers en baixar del tren a la nova Estació d'Adif a Cambrils, construïda a tocar de la Zona Esportiva Municipal. Una altra de les queixes que més s'han escoltat aquest matí de dilluns és la dificultat per arribar fins a la nova estació. «Jo visc al barri del Port, he vingut caminant i he trigat 40 minuts. Els autobusos urbans no tenen bones connexions», lamentava un usuari cambrilenc. Cal recordar que l'Ajuntament de Cambrils ha incorporat la nova estació dins del recorregut de l'autobús urbà. Tot i això, hi ha franges horàries on passen fins a dues hores entre l'arribada d'un autobús i un altre.
En les primeres hores en servei del nou equipament, els usuaris habituals s'han barrejat amb multitud de mitjans de comunicació i també veïns curiosos que s'hi han apropat per conèixer per dins unes instal·lacions enllestides des de fa temps, però que s'han mantingut clausurades molts mesos. «Finalment tenim una estació en condicions, però ara cal que es posin facilitats per venir a agafar el tren i per a la gent que hi arribi, sobretot a l'estiu», ha apuntat la Lourdes, una veïna del barri que s'hi ha atansat per veure el nou edifici.
Informadors a les estacions de Salou i de PortAventura
A Salou, molts usuaris encara no eren conscients del gran canvi ferroviari. A l'estació antiga del carrer de Carles Roig, una informadora de Renfe advertia els usuaris que a partir d'ara els trens cap a Tarragona s'han d'agafar al baixador de PortAventura, on també s'ha posat en marxa un servei d'informadors, a l'espera de l'arribada d'un edifici per als viatgers.Per anar a altres destinacions, caldrà fer transbord a la capital o desplaçar-se fins a les estacions de Cambrils o Vila-seca. Molts viatgers s'han trobat per sorpresa amb aquests canvis, tot criticant la pèrdua de temps i l'increment del cost que implicarà anar en tren a partir d'ara.
És el cas del Manuel, que viatja sovint a Barcelona des de Salou. «Ara em sortirà més car arribar a Barcelona en tren que agafar un vol i plantar-me a Palma de Mallorca. I trigaré el mateix o menys», ha reblat. Per tal de connectar l'estació antiga amb el baixador de PortAventura, s'ha habilitat un nou servei d'autobusos llançadora. Un informador de l'empresa Plana explica la nova línia als usuaris que arriben a l'estació. La llançadora s'agafa al costat de l'edifici antic d'Adif i té un cost de 2,05 euros a banda del bitllet de tren.
L'entrada en funcionament de la variant del Corredor ha suposat també canvis importants per a la mobilitat ferroviària de la ciutat de Tarragona. Canvis que els usuaris no perceben com a positius. Els trens de mitja distància que connecten la ciutat amb Barcelona i Tortosa han patit modificacions d'horaris. El més significatiu és el buit de trens que hi ha a mig matí. Una altra conseqüència del nou nus ferroviari és que Tarragona s'ha quedat sense trens Euromed al centre de la ciutat i esdevé l'única capital sense aturada urbana de tot el Corredor.
Resignació amb els nous horaris a l'Estació de Tarragona
Si fins ara passaven trens cada 30 o 45 minuts, ara no hi ha cap comboi entre les 9:26 i les 10:56. I és clar, perdre el tren de les 9.26 implica una hora i mitja d'espera. És el que li ha passat a un turista uruguaià, que per pocs segons no hi ha pogut pujar. «M'han dit que el proper passava a menys cinc, però em pensava que es referia a les deu, i no a les onze», ha comentat amb certa indignació i estupefacció.
Després que marxés aquest tren, durant una bona l'estona l'estació ha quedat pràcticament buida. Tan sols ha circulat un tren de mercaderies, un Talgo sense aturada en direcció Barcelona i un Talgo en sentit València, que ha aplegat pocs passatgers. Un d'ells és un veí de Montbrió del Camp, que fins ara anava en autobús fins a Salou per agafar-lo allà. Amb el tancament de l'estació salouenca, l'alternativa és anar fins a la nova estació de Cambrils.
«Vaig intentar comprar el bitllet la setmana passada per internet i no hi va haver manera. Vaig trucar a Renfe i em van recomanar que aquesta setmana vingués a Tarragona», ha explicat. «Espero que per als pobles del voltant de Cambrils posin autobusos que vagin fins a la nova estació, perquè és més pràctic anar allà que venir fins a Tarragona», ha indicat.
[predef]tarragona-whats-192[/predef]
Entre els usuaris habituals, la sensació és que les coses no s'han fet bé. «És un error», ha indicat Martí Compte, que cada dia viatja de Vilafranca del Penedès a Tarragona, fent transbord a Sant Vicenç de Calders. En el seu cas no pateix cap canvi i la nova infraestructura tampoc li ha suposat cap reducció en el temps de viatge. Amb tot, ha empatitzat amb els usuaris de les localitats de la costa tarragonina que s'han quedat sense tren i ha apuntat que «no es pot treure l'únic servei que tenien aquests ciutadans».