Les noves vies de tren de la variant de Vandellòs al seu pas per l'Hospitalet de l'Infant.

Dia D del Corredor Mediterrani: els trens circulen ja per les noves vies entre les reticències del territori

Durant la primera setmana de servei, els combois tindran una limitació de velocitat de 80 km/h

La variant ferroviària de Vandellòs ja és una realitat. Després de 20 anys d'obres i 700 milions invertits, a partir de les 6 del matí d'aquest dilluns, 13 de gener, els trens han començat a passar pel nou traçat ferroviari construït entre l'Hospitalet de l'Infant i Tarragona. El ministeri de Foment acaba així amb el darrer tram de via única que restava en tot el traçat ferroviari de l'arc mediterrani i aconsegueix enllaçar amb alta velocitat les ciutats de València i Barcelona. Al mateix temps, l'inici de les noves vies suposa el tancament definitiu de la línia de costa entre l'Hospitalet de l'Infant i Salou després de més de 150 anys d'història.

Adif ha completat aquest cap de setmana les darreres tasques de connexió de les noves vies amb la línia existent al sud de l'Hospitalet de l'Infant. La variant de Vandellòs, amb una longitud total de 64 km,  és un dels 14 trams que té el Corredor Mediterrani des d'Algesires (Cadis) fins a la frontera francesa,  dels quals l'Estat només n'ha completat cinc.

Els trens no circularan amb alta velocitat fins al 20 de gener

Segons ha informat l'administrador ferroviari, inicialment s'implantarà una limitació de velocitat en el tram de la variant de 80 km/h, «com és preceptiu per a les posades en servei de noves infraestructures». Durant aquesta setmana, a més, està previst que es realitzin en període nocturn noves operacions tècniques i el cap de setmana del 17 al 19 de gener s'auscultarà la via amb trens laboratori per garantir el pas dels trens a la velocitat màxima de 200 km/h a partir del dilluns 20 de gener.

La posada en marxa de la variant de Vandellòs permet escurçar mitja hora el trajecte entre València i Barcelona. Ara bé, què hi guanya el Camp de Tarragona? Amb les noves vies, avui es posen en marxa també les noves estacions de l'Hospitalet de l'Infant i de Cambrils, que assumiran tot el trànsit de trens que passava per la línia de costa i que tindran per primera vegada connexió amb l'alta velocitat —de moment amb un únic Avant al dia—.

 

  

Crítiques pel nou entramat de connexions ferroviàries

Tot i això, el disseny dels serveis ferroviaris que passaran per les noves vies no ha acabat d'agradar a ningú i els principals municipis del Camp ja es preparen per exigir millors connexions a Renfe. Així mateix, les plataformes de defensa del ferrocarril han alertat que la nova oferta d'horaris i freqüencies empitjora les connexions actuals i comportarà una pèrdua de viatgers al territori.

El greuge més gran el patiran els usuaris de Salou, que hauran de desplaçar-se fins al baixador de PortAventura per agafar el tren a la intempèrie i que  s'han quedat sense connexió amb el sud ni cap tren directe a Barcelona fora dels mesos d'estiu. A dos dies per a l'inici de la variant, l'alcalde sortia del pas reclamant a Renfe més trens amb la capital catalana.

De la mateixa manera, la ciutat de Tarragona també es veurà perjudicada amb el trasllat dels trens d'alta velocitat al nou traçat. A partir d'ara,  a l'estació de la capital no s'aturarà cap Euromed, que a partir d'avui passaran només per l'Estació del Camp de Tarragona. A més, hi haurà buits horaris de més d'una hora i mitja per poder agafar un Rodalies cap a Barcelona.

Imatge de l'entrada principal a la nova estació de trens de Cambrils.
La nova Estació de Cambrils està construïda als afores del municipi i l'Ajuntament hi farà arribar els busos urbans. | Àngel Ullate

Sense data pel desmantellament de les vies ni pel tren-tram

La fi dels trens passant pel mig dels nuclis urbans des de PortAventura fins a l'Hospitalet de l'Infant implicarà també el desmantellament de les vies, una de les reivindicacions històriques dels municipis afectats. Això obre diferents alternatives pels ajuntaments de la Costa, que han estat molt bel·ligerants per acabar amb la barrera que suposa el pas del ferrocarril pels seus municipis. Tot i això, encara no hi ha cap projecte pel desmantellament sobre la taula. Es preveu, això sí, que l'Estat comenci en pocs dies a retirar el material susceptible de robatoris, com són les catenàries i el cablejat.

L'Hospitalet de l'Infant i Mont-roig del Camp confien que el traçat esdevingui una via verda un cop hagin deixat de passar els trens. La promesa que ha fet arribar Adif a tots dos ajuntaments és que aquesta transformació estaria enllestida en dos anys. Mentrestant, Cambrils i Salou confien en l'arribada del tren-tram, un projecte que encara es troba en un punt molt embrionari. Aquest tren-tram permetria connectar els dos principals municipis de la Costa amb Tarragona a través d'un mitjà de transport completament integrat dins de la trama urbana.

La transformació de les vies a l'ample internacional, en l'horitzó

Així mateix, cal recordar que  la variant de Vandellòs s'ha construït amb vies d'ample ibèric.  L'objectiu final, però, és que el Corredor Mediterrani compti amb vies d'ample internacional al llarg de tot el seu recorregut. Una conversió que està projectada 'sine die'. De moment, Adif ha instal·lat un intercanviador a la Boella, a tocar de l'Aeroport de Reus, on els trens s'han d'aturar per poder canviar l'ample de via  en pocs minuts i continuar així els seus trajectes. D'aquesta manera, els combois poden continuar per les vies de l'AVE cap a l'Estació del Camp de Tarragona i fins a la frontera amb França.