Tal com s'ha decidit a la barra del Trabucador, l'accés a l'Espai Natural de la Platja del Torn serà controlat.

L'Hospitalet de l'Infant comença a controlar l'accés a la Cova del Llop Marí

L'aforament a l'espai estarà limitat a deu persones i caldrà fer reserva prèvia per una franja de mitja hora | L'Ajuntament ha engegat la mesura per conservar l'espai natural i evitar-hi la massificació

Més enllà de la platja naturista del Torn, a la zona meridional del terme municipal de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, s'ubica la Cova del Llop Marí. Popularitzada entre visitants i habitants de la zona, l'accés a la cavitat excavada per la mar, lligada a la llegenda de l'animal que li dóna nom, serà limitat a partir d'aquest dissabte 10 de juliol. Així ho ha anunciat l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, que espera evitar-hi la massificació dels darrers anys, especialment durant la temporada estival.

El consistori ha establert mesures per controlar l’aforament i l’accés, ja sigui per terra o per mar, i prevenir alhora els accidents i les conductes incíviques. L'entrada a la cova, que forma part de l'Espai Natural de la Rojala i la Platja del Torn serà limitada a deu persones, i per accedir-hi caldrà fer una reserva prèvia per una franja de mitja hora. El tràmit s'haurà de fer a través de la pàgina web de Turisme de l'ajuntament.

Control permanent d'accés a l'Espai Natural de la Rojala i la Platja del Torn

El servei de vigilància i salvament controlarà l'accés amb un dispositiu que s'instal·larà de manera permanent fins al 26 de setembre. Aquesta serà la durada de la limitació, que s'allargarà fins a les dates finals de l'estiu. Així, fins al dia 12 de setembre l'entrada es controlarà cada dia entre les deu del matí i les set de la tarda. Les dues darreres setmanes, el dispositiu s'activarà de divendres a diumenge, i fins les sis de la tarda.

També es controlarà l’aforament als dos aparcaments, de 160 places en total, que utilitzen les persones que van a la platja del Torn, a través de la qual s’accedeix a la cova. El control es farà a l'accés per carretera a la platja del Torn, unit a la carretera N-340, i al mirador del Torn. Fins al 12 de setembre, el control es farà de nou del matí a cinc de la tarda, i fins al 26, tan sols els caps de setmana d'onze del matí a quatre de la tarda. En paral·lel, s’ha col·locat cartelleria informativa fixa i elements físics de control.

Nova normativa legal per al control, que preveu fer pagar una taxa d'accés

Per poder implantar les mesures a través d’un marc legal, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha redactat una nova ordenança municipal que regula les condicions d’ús de les platges i el seu entorn. A més, el document estipula el règim sancionador per l’incompliment dels deures, prohibicions o limitacions. En afegit, per adaptar-se als continguts de l’ordenança, també s'ha hagut de modificar l’ordenança municipal de regulació de trànsit a les vies públiques del terme municipal.

Les principals novetats del marc legal són la incorporació d'un títol dedicat a l’estacionament de les autocaravanes i un nou capítol sobre l’accés al medi natural. Aquest últim incorpora la previsió que es pugui establir una taxa d’accés al medi natural en èpoques determinades i en espais on hi hagi aparcament regulat. Així doncs, l'Hospitalet de l'Infant seguirà l'estela que ha deixat la decisió de l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita de fer pagar un import per l'accés a la barra del Trabucador. Tanmateix, aquest estiu no s’aplicarà cap taxa per accedir a la Cova del Llop Marí i als aparcaments de l'espai natural.