John McAfee, durant un acte de la premsa

De l'èxit a la detenció: L'estreta relació de John McAfee amb Cambrils i les criptomonedes

L'empresari britànic va ser detingut a Barcelona el 3 d'octubre | Des del març ha estat per territori català

Des de l'inici del confinament al mes de març quan ja se'l va poder veure per territori tarragoní fins a la seva última detenció a l'aeroport del Prat aquest passat 3 d'octubre, John McAfee, el creador d'un dels antivirus més coneguts arreu del planeta ha estat passejant-se per Catalunya  i, en gran part, per Cambrils, deixant imatges esperpèntiques com la seva detenció a l'Aeroport del Prat amb un tanga sent utilitzat com a mascareta.

Tot i intentar amagar que es trobava a terres catalanes publicant a les xarxes socials que estava a Bielorússia o Ucraïna, la veritat l'ha esbrinat un grup d'aficionats a la informàtica i les tècniques (OSINT), tal com explica 'El Confidencial', que el situa per la zona de Cambrils durant tot aquest temps.

La relació de McAfee i Cambrils

Com ha acabat un empresari  reconegut mundialment per la seva feina amb l'antivirus o essent enginyer de la Nasa, Lockheed o Xerox, protagonitzant altercats de grans magnituds relacionats amb els impostos. En concret tot comença a finals d'octubre de 2019 quan McAfee participa a la Barcelona Blockchain Week, parlant de les criptomonedes  i, a més, arremet contra els impostos, assegurant que són un robatori, essent aquest un dels motius de la seva persecució als Estats Units i pel qual ha acabat detingut  per un suposat delicte d'evasió fiscal.

Però quina relació hi ha entre l'empresari britànic i la Costa Daurada? Tots els camins el porten fins a Cambrils, en concret, a l'antic Hotel Daurada Park, on hi hauria una granja de criptomonedes regentada per empresaris russos. Aquest emplaçament situat a peu de l'N-340 als afores de Cambrils seria la base d'operacions de John McAfee durant les seves estades a Catalunya, freqüents d'entre 2018 i 2019. 

Els diferents punts de l'hotel han estat utilitzats pel mateix McAfee per intentar enganyar a través de les xarxes socials on explicava que es trobava en altres països, quan, realment, estava en algunes de les parts de l'edifici com la terrassa d'una de les suposades habitacions o el bar del mateix recinte.

La investigació de la granja de bitcoins

L'antic Hotel Daurada Park va ser comprat per un inversor rus, el qual l'estava remodelant per tornar-lo a obrir, va ser escenari d'un operatiu dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Cambrils el gener de 2018. En realitzar una inspecció d'obres es va localitzar un magatzem amb ordinadors connectats, els quals formaven una granja de bitcoins  i treballaven per la producció d'aquesta moneda digital. Tot i que la seva producció no era il·legal, es va precintar el local a l'espera d'avançar les investigacions i esclarir si hi havia algun il·lícit penal.

Des d'aleshores, no s'ha tornat a reactivar l'activitat hotelera en aquest resort cambrilenc, però s'apropa a la relació de McAfee amb el seu 'staff' d'origen rus del qual presumia a través de les seves xarxes socials i l'estret lligam amb el món de la criptomoneda.