Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Denuncien que «calen 90 socorristes més a les platges tarragonines» aquest estiu

La plataforma SOS Socorristes i el sindicat UGT lamenten que el servei de salvament català «es troba en situació precària»

Els socorristes, atents a qualsevol incidència, en una imatge recent d'arxiu | TarragonaDigital.com

La plataforma SOS Socorristes i el sindicat de treballadors UGT han tornat a denunciar «la realitat precària del servei de socorrisme de les costes catalanes», i en particular de les de la demarcació de Tarragona.  Calculen que ««calen 90 socorristes més a les platges tarragonines» aquesta temporada d'estiu, una xifra que eleven a 300 efectius arreu del país, tal com ja van denunciar públicament la setmana passada.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

El secretari general d'UGT a Tarragona, Joan Llort, ha denunciat que  aquesta precarietat es tradueix en «jornades llarguíssimes de més de 12 hores de treball,  amb una intensitat laboral altíssima, i amb unes condicions salarials i contractuals inassumibles». Els portaveus de SOS Socorristes, Nicolás Miguel i Carlos Parra, han subscrit les reivindicacions i han demanat amb urgència «un nou reglament sobre la seguretat a les platges catalanes».

«La temporalitat, els horaris i els criteris arbitraris»: les tres grans potes de les mancances que denuncien els socorristes

Miguel ha matisat que «no tenim ara mateix cap eina per exigir millores de contracte, salarials, del servei», i ha demanat l'aplicació d'una regulació autonòmica —com en el cas balear o de les Illes Canàries—  i l'elaboració d'un conveni sectorial col·lectiu que els doti d'aquests recursos com a gremi. «Cal regular, en essència, la temporalitat dels contractes, els horaris amb tendència a reduir-se com a mètode d'estalvi i  establir uns criteris comuns i uniformes sobre els mitjans humans i els tècnics de cada platja», ha proposat.

Consideren que la llei vigent, que data del 1972, «està obsoleta» i necessita aquesta actualització. Es queixen, de fet, que les decisions de fons com ara quants socorristes es contracten, amb quins horaris i terminis mensuals i en quines ocndicions depèn de cada ajuntament, en lloc d'existir barems comuns. «Vivim sota criteris absolutament arbitraris, i això no és responsable en un servei públic com el socorrisme», han denunciat.

SOS Socorristes: «A les costes de Tarragona hi ha menys efectius dels que haria d'haver-hi actualment»

La Creu Roja ja va denunciar una alerta similar sobre la manca d'efectius durant l'inici de la temporada de platges, a mitjans del mes de juny. Els socorristes també lamenten que «les instal·lacions no són suficients», i que el salari de l'any 2018 era de 5 euros bruts cada hora. «El que exigim és una llei adequada i actualitzada amb els temps actuals, i que el contracte laboral dels socorristes sigui, com a mínim, de quatre mesos».

Amb aquesta mesura, consideren, es podrien evitar tragèdies com la mort d'una nena a la platja de la Pineda poc abans que comencés la temporada de socorrisme, és a dir, quan encara no estava contractat el servei de vigilància. El col·lectiu del salvament marítim se sent vulnerable.  «La nostra feina és la prevenció, la seguretat i l'assistència sanitària, però ningú ens protegeix a nosaltres», han reblat Nicolás Miguel i Joan Llort.

També et pot interessar