Aron Marc i Bàrbara Peris.

La Taula per un Litoral Sostenible tractarà el futur del port de la tèrmica

Els municipis de la costa tarragonina i penedesenca es reuniran el 15 de desembre a Calafell

La Taula per un Litoral Sostenible farà el 15 de desembre a Calafell la seva segona reunió presencial. Aquesta iniciativa que agrupa desenes de municipi del litoral del Camp de Tarragona i el Penedès es va constituir el febrer del 2020. Aquella primera trobada al Vendrell va servir per fixar lel línies d'actuació per impulsar una estratègia comuna de protecció del litoral.

L'esclat del coronavirus un mes després va fer impossible que hi hagués una segona trobada, que finalment tindrà lloc el desembre a Calafell. La regidora de Platges del Vendrell, Bàrbara Peris, ha avançat que aquesta segona reunió servirà per analitzar l'estudi 'Un litoral al límit'. L'equip del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) que va redactar-lo serà present a la trobada.

Naturalització de les platges, recollida de plàstics i el port de la tèrmica

La reunió també servirà per debatre altres aspectes, com les estratègies de naturalització de les platges que impulsen diversos municipis. També s'estudiarà la possibilitat d'estendre el model de recollida de plàstics al mar que ha impulsat l'Ajuntament de Sitges. Un altre dels temes que es preveu debatre és el del futur desmantellament del port de la tèrmica del Foix.

Aquest projecte genera conflicte entre els municipis afectats, que són Cunit, Calafell, Cubelles i Vilanova. Mentre els tres últims defensen l'eliminació progressiva del port i els espigons, Cunit es mostra ferm per mantenir aquests últims elements. El regidor d'Ecologia Urbana de Calafell, Aron Marcos, ha apuntat que la Taula pot ser «un bon lloc on debatre aquest tema».

Tot i que no té cap caràcter vinculant, l'ens pot ajudar a fer de mitjancer i acostar les posicions entre els consistoris afectats. Marcos ha apuntat que les actuals línies en temes de sostenibilitat «són clares», però ha admès que «les peculiaritats de cada lloc» poden influir. En tot cas, creu que la Taula pot servir d'altaveu del territori en aquest assumpte.