Explicar-ho bé

Ahir transcendia que l'accelerador lineal de l'hospital de Reus, una de les màquines que s'empren per als tractaments oncològics, es tornava a posar en funcionament després de la polèmica que es va produir fa unes setmanes quan en va transcendir la seva aturada.

La mesura, prevista dins un pla d'ajust al qual ningú va prestar gaire atenció quan es va presentar fa uns mesos, va comportar una precipitada polèmica política i mèdica d'alt voltatge, amb dures acusacions de l'oposició cap als responsables (ERC té la responsabilitat política sobre la qüestió a escala local, Noemí Llauradó, i catalana, Alba Vergés  i no es va pronunciar sobre el tema enmig de l'huracà) i amb dubtes més que raonables de la comunitat mèdica alertant que l'accelerador lineal pot deteriorar l'atenció oncològica.

  

Fins que la polèmica no estava ben farcida, des de l'Hospital Sant Joan no es va reaccionar amb explicacions del perquè de la decisió, de les afectacions que podia tenir i de les característiques de la mesura. Políticament no hi va haver resposta més enllà d'un comunicat que arribava tard i que pocs dubtes aclaria. Mèdicament sí, amb les explicacions del cap d'oncologia, Dr. Joan Borràs que va sortir al pas de la polèmica justificant tècnicament la mesura i explicant perquè l'atenció als pacients no es veia afectada.

  

L'atenció als pacients sí que es veu afectada. Essencialment en els horaris als quals reben els tractaments, menys còmodes i accessibles que abans. A banda d'això, tothom segueix rebent el tractament que li toca, quan li toca i durant el període de temps que li toca. Ningú almenys ha demostrat fins ara que això no sigui així.  Un altre tema és que tampoc ningú ha dit obertament encara si aquest 'no tancament' és només temporal pels mesos d'estiu o serà ja definitiu i la màquina de l'antic hospital només funcionarà puntualment quan les altres dues no puguin assumir tota la demanda.

  

Si l'atenció als pacients es veu només afectada per horaris i si l'accelerador de la discòrdia ha de funcionar només puntualment perquè la demanda ja es pot assumir amb els altres dos aparells per què no s'explica bé, amb antelació suficient i amb tota la informació sobre la taula? Fer-ho, evitaria alarma social, polèmica mediàtica i inquietud dels professionals de l'hospital.

  

Aquest ha estat un nou (i contundent) avís de la importància que l'Hospital de Reus i l'administració en general activi uns protocols fiables i eficients de comunicació, tant externs com interns com més aviat millor davant les inquietants incògnites que s'han posat dins un calaix aquest mes d'agost però que escalaran per la taula al setembre. Per què encara no està signat el traspàs de l'hospital a la Generalitat quan suposadament tot està a punt des de fa mesos?  En quin punt (mort) estan les negociacions pel traspàs i quins factors impedeixen rubricar l'acord? Com es resoldrà finalment l'operació de venda de GECOHSA, l'ens que gestiona l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre?

I si tot plegat avança, quins són els plans de la Generalitat per l'Hospital de Reus i quin encaix tindrà aquest (i amb quines condicions) dins l'àrea sanitària Camp de Tarragona? La inquietud i els interrogants que planen sobre tots aquests temes són creixents i poden passar de preocupació a malson pel govern reusenc si no comencen a resoldre's (i a explicar-se bé) a partir d'aquest mes de setembre.