Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
D'esquerra a dreta, Pedro Sánchez, president del govern espanyol en funcions, i Pablo Iglesias, líder d'Unidas Podemos, presentant el preacord de govern al Congrés dels Diputats.

Escepticisme entre els diputats tarragonins després del pacte entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias

Ferran Bel, de Junts per Cat, considera «l'acord, pel que fa a la qüestió catalana, un retrocés» | La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, es mostra a l'expectativa.

D'esquerra a dreta, Pedro Sánchez, president del govern espanyol en funcions, i Pablo Iglesias, líder d'Unidas Podemos, presentant el preacord de govern al Congrés dels Diputats.
D'esquerra a dreta, Pedro Sánchez, president del govern espanyol en funcions, i Pablo Iglesias, líder d'Unidas Podemos, presentant el preacord de govern al Congrés dels Diputats | ACN

La presentació, aquest dimarts, 12 de novembre, 48 hores després de les eleccions generals, del preacord de govern entre el PSOE i Unidas Podemos ha agafat per sorpresa a la majoria de la classe política tarragonina pel secretisme d'aquestes converses. Tanmateix, i tot i no voler tots posicionar-se públicament, alguns diputats tarragonins han fet el pas i han valorat aquesta entesa.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

La presidenta de la Diputació de Tarragona, la republicana Noemí Llauradó, ha afirmat que  «ara per ara l'observem amb expectativa. Cal veure si consideren que el conflicte polític que existeix a Catalunya s'ha de resoldre políticament». Ferran Bel, secretari d'organització del PDeCAT i diputat de Tarragona al Congrés per Junts per Catalunya, ha assegurat que «és paradoxal que en 24 hores hagin pogut fer allò que no van fer en sis mesos».

El polític tortosí ha volgut remarcar que en el context actual «l'extrema dreta ha doblat la representació» i ha insistit en el fet que «l'acord, pel que fa a la qüestió catalana, representa un retrocés important de la posició dels Comuns perquè assegura que no hi ha un problema entre Catalunya i Espanya, sinó entre catalans. Tampoc fa cap esment a la possibilitat d'un diàleg amb el govern de la Generalitat».

Bel també ha manifestat que no hi ha constància que «PSOE i Unidas Podemos tinguin acords amb altres formacions que permetin que tiri endavant el seu pacte, a no ser que hi hagi una entesa oculta amb Ciutadans». «En fi, tot plegat s'emmarca en la frivolitat que hem viscut aquests darrers sis mesos» ha reblat una de les figures més destacades del PDeCAT.

El guanyador de les eleccions a la província de Tarragona, el republicà Jordi Salvador, no ha fet declaracions sobre aquest pacte de govern però un seguiment a la seva activitat a les xarxes socials a les darreres hores sembla indicar que no li ha agradat del tot. Salvador ha repiulat un tuit de l'editor Eduard Voltas en el qual es qualifica l'entesa com «la fórmula Barcelona, un cordó sanitari a l'independentisme».

Reaccions a la dreta espanyola

Els partits polítics de dreta d'arrel espanyola es van quedar sense representació per Tarragona al Congrés aquest passat diumenge, 10 de novembre.

Sergio del Campo, de Ciutadans, que ha desmentit aquest dimarts que deixi la política, ha declarat a TarragonaDigital que «en un moment tan delicat per a la història d'Espanya, és una bogeria anar de la mà d'Unidas Podemos. Fem un prec a la responsabilitat de Sánchez per arribar a una entesa moderada amb PP i Ciutadans que permeti posar en marxa les reformes que aquest país necessita».

Alejandro Fernández, el polític tarragoní líder del Partit Popular català, ha sigut ràpid i contundent i ha rebutjat la proposta d'entendre's amb Ciutadans i PSOE que ha formulat Inés Arrimadas. Fernández ha aprofitat per proposar-li a Arrimadas, a qui tothom situa com la més ben posicionada per prendre el relleu d'Albert Rivera al capdavant de Ciutadans, una entesa entre ambdues formacions en l'àmbit polític català.