Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Junts per Reus.

Tot s'hi val en campanya: via lliure al marxandatge electoral

Ens fixem en els regals que fan els partits de la regió de Tarragona durant la campanya

ERC Tarragona.
ERC regala xapes del partit i de la ciutat, amb els topònims 'versionats'. | TarragonaDigital.com

 

Les campanyes electorals venen marcades per la presència permanent dels candidats, i candidates, a l’alcaldia a peu de carrer. El marxandatge, a base de regals de diversos productes de promoció serigrafiats amb la imatge del partit, és una arma més de propaganda que, amb els anys, ha anat guanyant en sofisticació.

Bolígrafs i globus, la modalitat clàssica del marxandatge, comparteixen espai en aquesta campanya amb bosses, polseres, plantes, crispetes, fruites o ossos amb bosses per recollir els excrements de les mascotes. Tot un món que repassem a TarragonaDigital amb un 'tour' per les cinc principals capitals de la regió.

Tarragona, amb la xapa per bandera

Per aproximar-se al votant, els dotze alcaldables de Tarragonautilitzen un format, la carpa informativa, que sol anar acompanyat de merchandising per cridar l’atenció. Això sí, el merchandising és d’aquelles formacions amb més capacitat pressupostàries. Les municipalistes, com ara Assemblea per Tarragona o Centrats, no en fan i en el cas d’Assemblea creuen que «s’ha d’invertir més en la ciutat i menys en regals».

PP Tarragona.
El PP de Tarragona aposta per les tasses. | TarragonaDigital.com

 

Entrant al detall dels «regals»  destaquen les xapes al cantó independentista. Tant la candidatura de Pau Ricomà (ERC) com la Didac Nadal (Junts per Tarragona) en fan.  Les dels republicans porten el lema de campanya, «Vota el canvi», mentre que els postconvergents són sobris i en tenen dos models, un amb el lema «La Tarragona que volem», i un altre amb el nom de la candidatura, «Junts per Tarragona». Ricomà també ofereix un imant de nevera amb un mapa de la ciutat amb els carrers rebatejats: «plaça dels Valors Republicans; avinguda de la Diversitat...».

El PSC no surt gaire de la versió clàssica de marxandatge i per aquesta campanya reparteixen ventalls, i també polseres. PP i Ciutadans també ofereixen diferents productes. Els populars, a banda dels clàssics caramels i globus que regalen tots, també tenen tasses amb el lema «Tarragona es una joya». I pel que fa a Ciutadans, els taronges destaquen unes samarretes amb la inscripció «La Tarragona que volem».

Junts per Reus.
Junts per Reus regala uns originals ossos de plàstic per dur-hi les bosses per recollir els excrements de les mascotes. | Laia Solanellas.

 

Reus, la festa major del marxandatge

Reus és, amb diferència, on trobem més varietat i originalitat de productes de campanya. Criden l'atenció, al local de Junts per Reus —la candidatura que lidera l'alcalde Carles Pellicer— uns ossos de plàstic que duen a l'interior bosses per recollir els excrements de les mascotes. Un obsequi que, a més, contribueix al civisme. Els postconvergents també regalen els clàssics caramels i bosses, i ofereixen una altra proposta original regalant post-its.

De propostes de marxandatge n'hi ha de totes menes. La CUP ha repartit durant els darrers dies desenes i desenes de molinets per als més menuts, mentre que el PSC ha optat per productes ben típics: xapes, globus, caramels i també bosses. ERC segueix una línia molt similar a la dels socialistes, però els republicans també regalen uns originals punts de llibre que inclouen un microconte redactat per Daniel Recasens, el número 2 de la llista.

Ara Reus.
Ara Reus ha repartit bosses de mà, però també altres objectes, com ara llapis, llibretes, o fins i tot xocolatines. | Laia Solanellas.

 

Els municipalistes d'Ara Reus també destaquen per la seva originalitat. La formació que lidera Daniel Rubio regala aquesta campanya objectes de marxandatge de tota mena: des de llapis de colors fins a llibretes, passant també per bosses en format 'totebag', tal com es veu a la imatge. Ara Reus, però, ha anat molt més enllà: regalen sabó de mans amb el logotip del partit i  fins i tot xocolatines amb la marca de la formació.

Dolors Farré.
Dolors Farré, candidata a l'alcaldia de Valls, reparteix crispetes als passejants. | TarragonaDigital.com

 

Valls, de les crispetes a l'alfàbrega

A la ciutat de Valls hi ha tradicions que no canvien. L’alcaldessa Dolors Batalla, del grup polític de CiU, va inaugurar el ritual de repartir crispetes convergents entre els ciutadans. Aquest costum que va reeditar Albert Batet en les anteriors eleccions, també ha estat posat en escena per Dolors Farré, l’alcaldable actual del partit, en les diverses parades al carrer durant l’actual campanya de les municipals. Enguany, també s’ha afegit a les paperines de moresc, una bossa de roba de color groc, amb la silueta de la ciutat i amb el lema de la campanya «Valls al 100%».

La coalició d’Esquerra Republicana i Compromís per Valls ha apostat per esprémer un dels lemes de les municipals d’una forma ben seductora. En els diversos estands de la campanya electoral, la candidatura de Jordi Cartanyà ha repartit xapes de colors entre els seus simpatitzants amb l’etiqueta #VallsSedueix. De fet, el cap de llista del partit sembla ser un gran aficionat a aquest producte, ja que el seu estilisme es caracteritza per les xapes de diferents causes a les solapes de les americanes.

rosa maria ibarra.
Rosa Maria Ibarra, alcaldable socialista a Valls, preparant les petites plantes d'alfàbrega. | TarragonaDigital.com

 

La poca innovació del PSC de Valls, també en els productes de marxandatge de la campanya, és un fet. El planter d’alfàbregues és l’element que més destaca en les diverses parades informatives que els socialistes  han desplegat pels carrers de la ciutat, amb una formula que el partit ha fet servir en d’altres campanyes, tant a nivell local com en les eleccions catalanes i espanyoles.

Si més no, les plantes sempre actuen com un reclam per atraure un bon nombre de ciutadans. Més que seguidors de la proposta política del partit, però,  la majoria dels interessats tan sols pretenen aconseguir algunes plantes que puguin lluir al balcó de cara al bon temps.

Per últim, els globus són l’hegemonia de tots els partits polítics quant als productes de marxandatge de campanya. L’ocasió més adient per comprovar aquest fet es va produir durant la passada diada de Sant Jordi, en la qual la majoria de candidatures van plantar la parada electoral a la plaça del Pati de la ciutat. Els ciutadans més atrevits, lluny de les pretensions polítiques, van poder recollir globus de diversos colors, mides i amb diversos missatges i marques, incompatibles ideològicament entre ells.

Jero Merino, PP el Vendrell.
El candidat Jero Merino, amb marxandatge del PP vendrellenc. | TarragonaDigital.com

 

Al Vendrell reparteixen fruita

Els partits polítics del Vendrell sembla que s'han posat d'acord en oferir productes d'alimentació durant aquesta campanya. Des de Junts pel Vendrell, que els dissabtes ofereix un vermut a tots els que s'acosten a la seva parada, fins a la coalició ERC/Som Poble, que aquest dimecres van repartir fruita a les famílies que sortien de les escoles.

En aquest sentit, també destaca la 'food truck' amb la qual Ara el Vendrell recorre la ciutat repartint les seves propostes de campanya. De moment, no ho acompanyen amb hamburgueses o cap altra mena de menjar. Altres formacions prefereixen seguir una via més tradicional, amb els encenedors, els globus o els bolígrafs. Entre aquestes hi ha el PP, amb un assortit prou complet de piruletes, polseres o clauers, sempre amb la bandera espanyola ben visible.

junts per montblanc.
L'obridor de Junts per Montblanc. | TarragonaDigital.com

 

Els obridors d'ampolles, el producte més original a Montblanc

A Montblanc, qui ha fet un gamma més àmplia de marxandatge ha estat Junts per Montblanc. L’equip liderat per Marc Vinya ha dissenyat uns obridors d’ampolles que a la vegada són imants per a la nevera. Són de color groc i estan serigrafiats amb el logotip del partit. A banda, també reparteixen globus i caramels de Junts per Catalunya i tríptics amb el programa electoral.

Pel que fa a Agrupació Catalanista de Montblanc, han estat més austers amb el marxandatge i reparteixen directament els tríptics on es pot llegir el programa electoral, les propostes de futur i els projectes realitzats per l’equip de govern de Josep Andreu. El PSC, per la seva banda ha optat pel marxandatge genèric del partit, amb díptics, globus i caramels.

També et pot interessar