Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Seus de la CUP i Junts per Reus.

Les seus dels partits, una vistosa eina de propaganda per a les municipals

Els locals electorals són una eina externa, de propaganda, però també interna, com a camp base de les candidatures

PSC Tarragona.
A la ciutat de Tarragona els locals electorals no sovintegen tant perquè els partits ja tenen les seus provincials permanents. | Àngel Ullate

 

D'armes democràtiques per guanyar unes eleccions n'hi ha d'il·limitades. Una d'elles és la d'un local electoral. Són molts els partits —i ara, ja, menys que en altres èpoques— que  lloguen locals cèntrics amb un doble motiu: intern i extern. D'una banda, com a camp base de la parròquia, lloc de reunió, d'estratègia i de feina en comú. De l'altra, pensant en la visibilitat de portes enfora: com una eina més, doncs, de propaganda electoral.

Segueix sent, doncs, una aposta dels partits? Si bé és cert que  la tendència ha anat a la baixa, també ho és que molts d'ells continuen apostant pel local com a arma electoral —una més. A TarragonaDigital  hem fet un tomb per les cinc principals capitals de comarca del Camp de Tarragona per comprovar-ho.

A Tarragona, que ja té seus provincials, els locals electorals són minoria

Tarragona té la particularitat de ser la capital i, per tant, els grans partits ja hi tenen seu a escala de demarcació. Val a dir, però, que ara per ara només dues formacions mantenen una seu històrica a la ciutat de Tarragona: els socialistes i Esquerra. Mentre que el partit de Pep Fèlix Ballesteros són fidels al local de Ramón y Cajal, a tocar del Parc de la Ciutat, els republicans continuen a la Part Baixa, al carrer Reial. Junts per Catalunya va abandonar, en contra de la seva voluntat i obligats pels problemes judicials, la seva seu de l’avinguda Catalunya per traslladar-se a Rovira i Virgili, direcció al cementiri.

VOX no només és la formació més nova, sinó que també té la seu més nova, al Bulevard Bus. L’arribada de la ultradreta als locals comercials tocats per la crisi va suposar un bon ensurt pels encara propietaris de negocis en aquest indret de Tarragona però cinc mesos després, la convivència entre VOX i els seus veïns i veïnes sembla relativament normalitzada.

Ciutadans encara es troba ubicada a un pis al carrer de Pons d’Icart. L’adreça no és de fàcil accés i sobta el cartell de la porta que assegura que l’indret es troba sota vídeo vigilància però ja fa anys que estan allí i no sembla que tinguin cap mudança prevista.

El PP sí que s’ha mogut en els darrers anys sota el mandat d’Alejandro Fernández. Dels baixos gegantins del carrer d'Eivissa van passar a la Rambla Nova, cantonada amb el carrer de la Unió. Els mals resultats electorals dels populars, però, van comportar un descens en els ingressos que dificultaven, i molt, el pagament del lloguer. Per això, i des de fa cosa d’uns tres o quatre anys, es van traslladar a un pis petit de l'avinguda de Prat de la Riba.

Ara Tàrraco 5 estrelles
La cafeteria oberta per Ara Tàrraco 5 estrelles a la Rambla Nova, és el local electoral més visible a la ciutat. | Àngel Ullate.

 

Cap d’ells no ha apostat per un local de campanya. Però el repàs a les seus dels partits polítics no seria complet sense aturar-se, ni que sigui breument, en els partits municipalistes que concorren a les eleccions d’aquest 26 de maig: Centrats per Tarragona i Ara Tàrraco 5 Estrelles.

Els aspirants a hereus de l’antiga convergència, Centrats, han llogat per aquesta campanya un local al carrer del Gasòmetre, mentre que són els joves d’Ara Tàrraco aquells que han fet una aposta més original: una cafeteria de campanya al bell mig del cor de Tarragona, al carrer de la Unió cantonada amb Rambla Nova.

Carles Pellicer, Junts per Reus.
Carles Pellicer i Junts per Reus han obert el seu local electoral al rovell de l'ou de la ciutat, al carrer de Llovera. | Laia Solanellas.

 

Un terç dels partits que es presenten a Reus tenen seu electoral

Quatre dels dotze partits que es presenten a Reus mantenen el costum d'obrir locals de campanya. Junts per Reus, la CUP, Ara Reus i Primàries han decidit guanyar en visibilitat comptant, durant aquests quinze dies, amb un espai que els serveixi, també, de punt neuràlgic. Sovint serveix com a punt de trobada quan s'han de preparar actes polítics i com a lloc de reunió dels equips de campanya.

Totes quatre seus són al centre mateix de la ciutat, repartides en un espai de menys de 400 metres lineals. Junts per Reus ha obert la seu electoral al carrer de Llovera, amb una gran fotografia de l'alcaldable, Carles Pellicer, a l'altura del primer pis. La CUP ho ha fet al raval de Martí Folguera, al número quatre, gairebé davant per davant del local que van ocupar ara fa quatre anys.

CUP Reus.
La CUP ocupa enguany el local electoral de què disposava Ara Reus el 2015. | Laia Solanellas.

 

Curiosament, aquest 2019 ocupen l'espai que l'any 2015 va ocupar Ara Reus. Els municipalistes no han anat gaire lluny, sinó que han obert portes al local que, a més, els ha facilitat un militant, al número cinc del carrer. Primàries és la darrera formació amb local de campanya, més amunt que Ara Reus i la CUP, a mig camí de la de Junts per Reus. Han llogat un espai al tram superior del raval de Jesús, al número 43.

La carta de la seu, jugada per tres formacions al Vendrell

Al Vendrell, diversos partits han inaugurat seu aprofitant la campanya electoral, com ara el PSC, el PP i Pel Vendrell Primàries. Els socialistes han obert un local a l'avinguda del Baix Penedès, al barri del Tancat, que permet  una accessibilitat més gran que la seva seu tradicional, situada al nucli antic. Deixen l'opció oberta a mantenir la seu després de la campanya segons els resultats que obtinguin.

El PP, que feia uns anys que no tenia una seu al Vendrell, n'ha obert una al carrer del Doctor Olivé, darrere l'Ajuntament. És un local llogat que el partit vol mantenir com a seu després de les eleccions. També  Pel Vendrell Primàries ha obert una seu al centre, en aquest cas a la plaça Vella, des de la qual gestionen tots els actes de la campanya per a les municipals.

Junts per Valls.
Junts per Valls disposa d'un local al centre de la capital de l'Alt Camp. | Albert Oliva

 

Junts per Valls i ERC van competir per un mateix local

Marxem cap a l'Alt Camp. Junts per Valls i Esquerra Republicana - Compromís per Valls es disputen l’alcaldia de la ciutat i també els respectius locals de campanya. Pel que fa a la candidatura de Dolors Farré, ha reeditat l'espai que el partit va ocupar en les eleccions catalanes del 21 de desembre de 2017. Es troba a tocar de l'edifici de l'antic hospital de Sant Roc, en la recentment rebatejada plaça de l'1 d'octubre.

Aquest espai, cada dissabte al migdia és escenari d'una nova edició del «Valls per la llibertat», que aplega bona part del teixit cultural i social de la ciutat en un acte de denúncia de la situació actual dels presos polítics i exiliats. En aquest sentit, el local de campanya de Junts per Valls es troba en dels llocs més estratègics que actualment té el municipi.

ERC Valls.
El lloc triat per ERC també és estratègic: al bell mig de Valls, al Pati. | Albert Oliva

 

Val a dir que ERC es va interessar per aquest espai per establir-hi la seva seu local electoral. Finalment, però,  la candidatura de Jordi Cartanyà ha optat per ocupar una antiga sabateria de la plaça del Pati, a pocs metres del seu partit rival. Ciutadans, el PP i Podem no han optar per apostar per un local electoral, i pel que fa a la CUP, la seva seu és el casal popular La Turba.

Josep Andreu.
Josep Andreu ha triat un lloc estratègic per a la seva seu a Montblanc. | Júlia Giribets.

 

L'hegemonia d'Andreu s'estén fins i tot als locals electorals

A la capital de la Conca de Barberà, Agrupament Catalanista de Montblanc, formació encapçalada per Josep Andreu, ha habilitat un local a la plaça Major, a pocs metres de l’Ajuntament. Es tracta d’uns baixos on hi predomina el vidre, que ha estat empaperat amb el programa electoral del partit, les cares dels candidats i amb els lemes de campanya. Aquest local ocupa dues cantonades i és ben visible des de diversos punts de la plaça. Un emplaçament, doncs, estratègic per a la formació que lidera l'alcalde montblanquí.

Mentre la FIC no compta amb una seu,  Junts per Montblanc sí que hi ha apostat. La llista que encapçala Marc Vinya té un local —del qual ja disposava el PDECat— al número 6 del carrer del Pintor Potau, a pocs metres del Casal Montblanquí. El PSC, per la seva banda, disposa d'un local ben poc visible al carrer de la Civaderia, de poc ús, però que darrerament és centre neuràlgic de la candidatura socialista a la capital de la Conca de Barberà.

També et pot interessar