Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una reunió de la Taula del Siurana-Riudecanyes, presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet

La Taula del Siurana s'ajorna fins passades les eleccions

La sessió d'octubre saltarà al novembre a petició dels alcaldes implicats | El conseller Calvet s'havia compromès a trobar una solució «abans de l'estiu»

Imatge d'arxiu d'una reunió de la Taula del Siurana-Riudecanyes, presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet
Imatge d'arxiu de la constitució de la Taula del Siurana-Riudecanyes | ACN

 

La Taula del Siurana, que ha de trobar una solució al conflicte per l'aigua del riu, torna a patir un retard, ara, a causa de les eleccions generals. Després de la sessió celebrada la setmana passada, el Govern català ha ajornat la data de la pròxima reunió, segons fonts de Medi Ambient informen a TarragonaDigital. Marta Subirà, secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, explica que estava prevista per finals d'octubre, però els alcaldes implicats van demanar traslladar-la passat el període electoral.

La Plataforma pel Riu Siurana, per contra, denuncia en un comunicat que la reunió celebrada la setmana passada «va acabar sense fixar data per una nova reunió a causa de la convocatòria d’eleccions a l’Estat espanyol», informació publicada inicialment per aquest mitjà. No és la primera vegada que denuncien l'ajornament d'aquestes sessions i, de fet, ja es treballa en temps de pròrroga.

Fa més de tres mesos que el conflicte entorn de l'aigua del riu Siurana hauria d'haver-se resolt. «Abans de l'estiu del 2019», va afirmar en constituir-se la Taula Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. S'havien de celebrar sis sessions, una cada mes, entre el gener i el juny d'enguany, però només se n'han celebrat quatre comptant la de la setmana passada, tal com recorda la Plataforma, i tres mesos fora del suposat termini.

Imatge d'arxiu del pantà de Siurana | Clàudia Bonet

 

Quatre sessions de sis previstes

La Plataforma considera que és «una mostra de l'absoluta falta de determinació per afrontar la situació insostenible que està patint el Priorat». En un comunicat emès avui asseguren que el riu viu «una situació de manca d'aigua que, aquest estiu, s'ha vist agreujada per la sequera». Recorden que «al problema endèmic de la falta d'un cabal suficient, s'han d'afegir les dificultats de subministrament a Gratallops, Poboleda i Torroja, i abundants pèrdues per les elevades temperatures i la falta de reg, especialment la vinya».

Clamen que «s’han convocat només quatre de les sis sessions previstes» de la Taula, tot i haver comptat amb nou mesos en lloc dels sis inicials. A més, asseguren que a les que s'han convocat hi ha hagut «presència de més polítics i advocats que no pas tècnics». Tampoc es mostren satisfets pel contingut de les trobades. «S'ha tractat molt abastament de cabals, consums, concessions, drets històrics i preu de l'aigua, i no s'ha parlat gens de la protecció ambiental del riu Siurana», denuncien.

Precisament l'àmbit ambiental i ecològic és el que centrarà la pròxima reunió de la Taula, que se celebraria a meitats del mes de novembre. Segons Marta Subirà, després d'haver dedicat les sessions anteriors a les dades sobre usos i consums, la pota del riu Siurana com a espai ambiental monopolitzarà l'ordre del dia de la pròxima sessió de la Taula.

La Plataforma i entitats com GEPEC han convocat, els darrers anys, actes reivindicatius al llarg del Siurana-Riudecanyes | Jordi Olària Gras

 

Un conflicte territorial

De fet, a finals de gener es va celebrar la segona trobada, i Reus primer i el Baix Camp al darrere, van amenaçar de deixar la Taula i recórrer judicialment qualsevol acord que aquesta prengués. Consideraven que l'Agència Catalana de l'Aigua no era imparcial i no feia la funció d'àrbitre que li pertocava. El conseller Calvet va demanar rebaixar la tensió i actuar amb transparència per evitar conflictes majors. Finalment, l'ACA havia d'aportar dades del volum d'aigua consumit i la gestió que se'n fa tant al Baix Camp com al Priorat.

Per la Plataforma, «la problemàtica es redueix a què el preu al qual se subministra l'aigua del Siurana és molt menor al cost de les alternatives de subministrament que té el Baix Camp». De fet, a l'altre cantó de la Taula, actors com l'Ajuntament de Reus afirmen que, si el municipi no pogués comptar amb l'aigua de Siurana i de Riudecanyes, la factura de l'aigua pujaria de preu. El comunicat conclou que «la Taula en canvi està servint perquè les parts defensin els que consideren els seus drets i en aquest joc el riu es queda sense defensa».

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va presidir la primera trobada de la Taula del Siurana-Riudecanyes | ACN

 

El Govern presumeix de la Taula del Siurana

Precisament avui s'ha celebrat, a Tarragona, la segona sessió dels processos de participació de la planificació hidrològica catalana entre 2022 i 2027. La directora de Territori i Sostenibilitat a Tarragona, Trinitat Castro, ha destacat la línia de treball del Govern català en qüestions concretes com el sistema Siurana-Riudecanyes. També el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Lluís Ridao, ha fet èmfasi en aquest conflicte. Assegura que la Taula es va constituir «amb la voluntat de recollir les propostes del territori i consensuar una proposta de cabal ecològic que pugui ser compatible amb la resta d'usos».