Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Edifici en construcció a l'avinguda de l'Onze de Setembre de Reus

Nou finques municipals de Reus a disposició de privats per construir-hi fins a 600 pisos protegits

El govern durà a terme una línia d'actuació que feia anys que anunciava sense que s'hagués concretat

El govern de Reus vol posar nou finques municipals a disposició de promotors privats perquè hi construeixin fins a 600 pisos d'habitatge públic. Tal com l'alcalde va avançar en una entrevista a TarragonaDigital, el primer pas és obrir un període de consultes, que és el que s'ha fet ara.

Es tracta d'una línia d'actuació que feia anys que s'anunciava i que s'havia arribat a emprendre en algun cas puntual, tot i que no havia fructificat. Ara, amb un paquet de nou solars de diferents característiques i a diferents ubicacions, es vol reprendre aquella metodologia.

Demà dijous, Ajuntament de Reus i Redessa publicaran «l’estudi de mercat relatiu a la construcció i gestió d’habitatge dotacional i de protecció oficial a la ciutat», segons s'informa des del govern. Es tracta d'obrir consultes per a nou finques municipals amb la finalitat de «conèixer si hi ha empreses o entitats interessades en la promoció, construcció, gestió i explotació d’habitatge dotacional o de protecció oficial». Amb aquesta publicació, les empreses, cooperatives i fundacions interessades podran saber quins requisits calen per participar en les consultes. Tindran fins al 10 de maig per presentar la documentació necessària.

Finques municipals a disposició de privats per fer-hi habitatge públic

Segons com vagi aquest període de consultes, i a partir de l'estudi de mercat, l'Ajuntament podria licitar posteriorment aquests projectes. Teresa Pallarès, regidora d'Habitatge, exposa que es tracta d'una línia d'actuació «per augmentar el parc d’habitatge públic a la ciutat, d’una banda buscant la complicitat del sector privat, cooperatives i fundacions per tal d’analitzar-ne la viabilitat i l’interès d'aquest, i en paral·lel, buscant fórmules que ens permetin promoure la construcció d’habitatge social impulsat directament per l’Ajuntament de Reus».

Recorden que la necessitat d'incrementar el parc d'habitatge públic a la ciutat és una visió de consens al Consell Municipal de l'Habitatge. La regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, assegura que «amb aquestes consultes preliminars l’Ajuntament de Reus dinamitza el sòl urbà perquè operadors i cooperatives formulin propostes d’habitatge a Reus».

El que es plantejarà durant aquestes consultes amb l'àmbit privat és com veurien que l'Ajuntament licités el dret de superfície de les finques municipals, quines alternatives pot haver-hi per la comercialització dels hipotètics habitatges i quina proposta de lloguer podrien fer que fos inferior al màxim establert.

En aquestes consultes hi podrà participar qualsevol empresa, cooperativa i fundació «que tinguin previst al seu objecte social i estatuts el mateix objecte al qual es refereix el mateix estudi de mercat, així com qualsevol altre ens o organisme del sector que tingui interès a aportar la informació que se sol·licita» segons detalla el govern local.

Fins a 600 pisos de protecció oficial

Tot i que es tracta de solars, s'ha fet una projecció de la quantitat d'habitatges que es podrien aconseguir si totes les finques acabessin formant part d'aquesta línia d'actuació. Entre els nou solars municipals podrien arribar a sumar al voltant de 600 habitatges.

Una xifra que és orientativa, i que s'ha estipulat després d'establir una forquilla d'entre 90 i 60 metres quadrats per pis. També s'ha fet el mateix exercici en el cas de l'espai d'aparcament, amb un total orientatiu de 837 places entre les nou finques. Tres barris compten amb dos solars cadascun dins d'aquesta llista, el del Carme, el de Mas Iglesias i el de Sant Josep Obrer.

En el cas del barri del Carme es tracta d'un solar ubicat al número 14 del carrer del Vapor Vell. Amb 289 metres quadrats i una edificabilitat de 406 metres quadrats es calcula que podria haver-hi entre tres i cinc habitatges de protecció oficial i entre quatre i cinc places d'aparcament.

El segon solar del barri s'ubica a la prolongació del carrer de Sant Benet, on darrerament es van enderrocar diversos edificis i ara s'ha habilitat una àmplia zona blava. Concretament la finca que es posa a disposició fa 628 metres quadrats i se n'hi poden edificar 1.236. El càlcul aproximat és que podria acollir entre vuit i deu habitatges protegits. Pel que fa a l'aparcament, es preveu que una part del pàrquing subterrani que hi ha previst a la zona sigui per aquests hipotètics pisos.

Imatge de la nova zona blava del barri del Carme
El barri del Carme és una de les zones on s'ofereixen solars municipals | TarragonaDigital

Pel que fa al barri de Sant Josep Obrer, un dels solars és el del número 15 del carrer del Mas de l'Abelló, de 1.820 metres quadrats i on es poden edificar 1.080 metres quadrats. El resultat final seria d'uns 44 habitatges protegits amb una plaça d'aparcament per cadascun.

En segon lloc hi ha una finca al número nou del carrer de Bolívia, de 830 metres quadrats i 1.540 d'edificabilitat. Podria acollir uns 26 habitatges amb una plaça d'aparcament per cadascun i 31 espais més per aparcar-hi bicicletes, segons les projeccions del govern.

Al Mas Iglesias n'hi ha un al número 24 del carrer de Jaume Vidal i Alcover, de 1.984,08 metres quadrats amb 12.214 d'edificabilitat. Podria suposar entre 130 i 177 habitatges protegits per a la venda o el lloguer i entre 195 i 265 places d'aparcament segons els càlculs del govern.

En segon lloc també hi ha una finca al número 12 del carrer de Maria Aurèlia Capmany. Fa 8.275,74 metres quadrats i se n'hi poden edificar 29.582, que podrien suposar uns 259 habitatges amb 389 places d'aparcament. Els tres solars restants d'aquest paquet estan repartits entre el barri Monestirs, la zona de les Clarisses, a tocar del barri Immaculada, i el carrer de l'Agricultura, més avall de Mas Iglesias i al lateral de l'avinguda de Salou.

Al número 16 del carrer de l'Agricultura hi ha una finca de 3.163,12 metres quadrats amb 4.182 d'edificables on podrien construir-se uns 59 pisos protegits amb una plaça de pàrquing cadascun i 84 places per a bicicletes. A l'avinguda de la Salle, al número 29, l'oferta de l'Ajuntament inclou un solar de 117 metres quadrats i 812 d'edificables que podrien suposar entre tres i cinc habitatges i entre nou i tretze places d'aparcament.

Per últim, al carrer de Vilafortuny número 36, hi ha l'únic solar que és, íntegrament, propietat de Redessa i no de l'Ajuntament. Fa 3.162,14 metres quadrats i se'n poden edificar 3.597,54, que podria suposar la construcció de 24 pisos protegits i 36 places d'aparcament.

Per una banda es contempla la possibilitat que aquests pisos s'incorporin al parc d'habitatge de protecció oficial, però no és l'únic destí que es preveu. També es vol obrir la porta a etiquetar-los d'habitatge dotacional. Aquesta nomenclatura fa referència a aquells pisos que van destinats a un col·lectiu concret.

Sovint s'associa a col·lectius que, a través de Serveis Socials, es detecta que tenen, per exemple, necessitats d'assistència, com pot ser la gent gran, especialment la que viu sola, o perfils amb altres necessitats específiques. Serà l'Ajuntament de Reus, si aquest projecte acaba tirant endavant, qui establirà les bases per als futurs usos d'aquests pisos.