Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la sessió plenària d'aquest divendres

Reus actualitza el seu Pla d'Igualtat

La situació del barri del Carme es gestionarà a través del reglament de Participació

Imatge del ple d'avui
Imatge del ple d'avui | Jordi Olària Gras

El plenari municipal de Reus ha donat llum verda, avui, al Pla de Polítiques de Gènere, anomenat de manera habitual Pla d'Igualtat. S'ha aprovat per unanimitat, una situació que la regidora Montserrat Flores, de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, ha destacat. Ha fet incís en que «cal actualitzar les accions i les maneres de fer i els àmbits d'actuació», i és aquesta la voluntat del document.

[predef]reus-144[/predef]

«Li donarem un vot a favor, creiem que aquest Pla és necessari», ha arrencat Marta Llorens, portaveu cupaire. No s'ha estat de criticar que «engloba propostes de la CUP que se'ns van acceptar, però també volem fer una valoració de caire ideològic, perquè no sabem quin pressupost tenim, a Reus, per fer polítiques de gènere». Entre altres puntualitzacions, ha reclamat que el Pla permeti actuar sobre l'ordenança de publicitat per sancionar els anuncis sexistes.

Débora García, portaveu de Cs, ha destacat especialment haver pogut parlar i debatre amb la regidora Flores. Considera que hi ha molt de camí per recórrer i que, precisament per això, han decidit votar a favor del document. Qui també ha aplaudit l'actitud de Montserrat Flores ha estat Sandra Guaita, regidora del PSC.

Part del govern de Reus, durant la sessió plenària
Part del govern de Reus, durant la sessió plenària | Jordi Olària Gras

Ha agraït la feina i la disponibilitat de la regidora de govern a l'hora de debatre, però també a l'hora d'incorporar propostes de l'oposició. Ha donat un vot de confiança en el sentit que confia que certs aspectes que ara no apareixen al text s'hi vagin incorporant, com actuacions en el marc de les joguines sexistes. No s'ha estalviat, tampoc, dues crítiques al Pla.

Per una banda, «tenim indicadors, però no hem tingut un retorn, no considerem que s'hagi fet com s'havia de fer; la segona és la programació d'alguns punts, que se situen a llarg termini i creiem que es poden treballar abans». Flores ha puntualitzat que sí que s'ha fet un retorn, però ha admès que «la comissió de seguiment no ha tingut les reunions que havia de tenir», una mancança que s'ha compromès a corregir.

Instal·lacions de SIRUSA
Instal·lacions de l'incineradora de residus de SIRUSA. | Google Maps

La Taula de Sirusa, denegada

La CUP ha proposat la constitució d'una Taula de Treball en el marc de Sirusa que inclogui entitats ecologistes i partits de l'oposició. L'objectiu, segons van anunciar en roda de premsa, és aconseguir que l'empresa mancomunada —Reus és un dels vuit Ajuntaments que n'és propietari— treballi per reduir la quantitat de deixalles que es cremen i tendir al residu 0.

La proposta no ha prosperat perquè el govern municipal hi ha votat en contra. Ciutadans s'ha abstingut, segons la seva portaveu, perquè «Sirusa deu tenir tots els permisos mediambientals». Débora García s'ha referit, així, a les dades de contaminació per sobre dels límits permès que denuncia la CUP. Han obtat per l'abstenció «perquè reduir costos sempre ha de ser l'objectiu de l'administració».

Imatge de la sessió plenària d'aquest divendres
Imatge de la sessió plenària d'aquest divendres | Jordi Olària Gras

El PSC sí que ha donat suport a la mesura. Andreu Martín, portaveu socialista, ha aplaudit la iniciativa; «convidar-nos a formar part d'una Taula com aquesta, és una oportunitat». Ha apuntat que «Sirusa fa el que pot fer, tenim un problema amb els residus que es generen», i ha posat l'accent tant en la necessària implicació ciutadana com en l'encara més necessària motivació de les administracions perquè els veïns s'hi impliquin.

Durant el debat s'han anat repetint els arguments a favor d'una millor gestió dels residus, d'aplicar polítiques mediambientals o de millores en la recollida de brossa. El regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio, ha sentenciat que «compartim l'esperit de la moció i de les aportacions que s'estan fent aquí, però s'estan barrejant naps amb cols».

«La moció pretén la creació d'una Taula per tractar la realitat i la missió de Sirusa, i el debat que s'esta produint és sobre el model de recollida i de medi ambient», ha afirmat. Finalment, ha aclarit que «el vot del govern serà negatiu perquè no ens pertoca a nosaltres decidir si s'ha de crear aquesta taula o no».

Josep Machado, al centre, amb membres de la junta de l'Associació de Veïns
Els veïns del barri del Carme estaven disposats a organitzar patrulles ciutadanes | Jordi Olària Gras

La situació del barri del Carme, en mans de Participació

La segona proposta de la CUP feia referència al barri del Carme. Davant les insistents denúncies de l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme, que va arribar a plantejar patrulles veïnals, els cupaires reclamaven la creació d'una Taula d'Emergència per abordar la situació. Reclamaven, també, la creació d'un Consell de Barris per treballar, a llarg termini, les situacions que es repeteixen a diferents zones de la ciutat de manera conjunta.

Montserrat Flores, regidora de Participació, ha demanat modificar la moció cupaire per deixar aquest treball en mans de reglament de participació. Preveu la creació d'un òrgan participat pels actors implicats per tal de trobar solucions. Ha remarcat que, arran d'aquest compromís, els veïns han descartat, per ara, seguir endavant amb les patrulles veïnals.

Edgar Fernández, regidor de la CUP, ha acceptat l'esmena afirmant que el que volia la formació era que s'actués, però que com que ho ha de fer el govern, els donaven el vot de confiança per valorar la millor manera de fer-ho. La mateixa visió ha compartit el PSC, que per boca d'Andreu Martín, ha explicat que «hauríem votat a favor dels acords proposats; vostès donen la confiança, i nosaltres també la donarem».

Passejada de gossos bestial 2019
Passejada de gossos bestial 2019 | Àngel Ullate

S'estudiarà avançar cap a una ciutat 'pet friendly'

Ciutadans havia proposat que Reus busqués l'etiqueta ciutat 'pet friendly' —en anglès, amiga dels animals de companyia—. L'objectiu, ha exposat, és garantir que puguin entrar als espais i edificis públics i treballar perquè també puguin fer-ho als establiments privats. Per defensar-ho ha elogiat el potencial turístic de comptar amb aquesta etiqueta per atraure aquelles persones que viatgen amb els seus animals.

CUP i PSC han criticat la proposta de Débora García per centrar-se molt en els possibles beneficis econòmics i molt poc, han considerat, en el benestar dels animals. «La seva moció perverteix el concepte 'pet friendly'», ha etzibat la cupaire Mònica Pàmies. La socialista Carmina Pozuelo també ha recordat l'historial del partit taronja el darrer mandat, oposant-se, ha afirmat, a les mocions animalistes que s'hi havien presentat.

Per part del govern ha respost Montserrat Caelles, regidora de Promoció de Ciutat. Ha demanat la votació dels punts per separat i la unió de dues de les propostes per votar-les favorablement. Finalment s'ha aprovat estudiar la possibilitat de parlar amb el sector comercial per explorar quines campanyes o mesures es poden emprendre.