Pla tancat de l'entrada al centre sociosanitari Monterols de Reus.

Augmenten les defuncions pel focus de coronavirus al sociosanitari Monterols de Reus

Els contagis es van iniciar el passat mes d'abril i va arribar al seu punt àlgid a principis de juny

Reus va tornar a copsar l'atenció dels mitjans de comunicació el passat 3 de juny. El motiu? El que es va denominar com a 'brot de coronavirus' a les instal·lacions del centre sociosanitari Monterols. Tanmateix, la realitat és que a principis del mes d'abril ja es van començar a detectar els primers casos positius de Covid-19 a les instal·lacions sanitàries que estan sota el paraigua del grup Pere Mata i per tant era una situació que ja feia mesos que s'estava intentant gestionar.

En un primer moment, l'empresa va assegurar que es reaccionaria immediatament per intentar evitar precisament el que ha acabat passant, que es generés un focus en un dels punts que més preocupava —i preocupa— durant l'emergència sanitària, i és que els residents del sociosanitari Monterols són persones d'extrema vulnerabilitat i la situació es podia descontrolar ràpidament. Es van prometre, i fer, PCR  a pacients i treballadors però així i tot, no es va poder evitar que el virus es continués propagant.

Segons va explicar la direcció, des del primer moment es van prendre mesures preventives en tots els nivells, fixant professionals per plantes, incrementant les dotacions de professionals i la neteja i separant circuits de cuina, entre altres mesures que, segons apunten alguns treballadors, no eren suficients. De fet el coronavirus va continuar passant de planta en planta del sociosanitari.

El moment àlgid d'aquest focus va arribar a principis del mes de juny, quan el cas va saltar a tots els mitjans de comunicació estatals amb més d'una vintena de positius simultanis en moments de plena desescalada, sobretot a la regió de Tarragona, i d'un aplanament de la corba plausible, però fràgil, tal com no es cansen de repetir les autoritats sanitàries.

 

Augmenten les defuncions per coronavirus

El dilluns 1 de juny es van realitzar de nou proves PCR a treballadors i usuaris, i en aquella ocasió la xifra va augmentar als 23 casos confirmats a la residència Monterols de Reus. Els contagis afectaven 17 usuaris del centre i 6 treballadors, i segons es va assegurar des del Departament de Salut eren tots casos «lleus» i la majoria «asimptomàtics».

El cas és, però, que no es va poder evitar que s'anessin sumant les primeres pèrdues per defunció en aquest centre. Malgrat tot, des de Salut s'assegurava que la situació estava «controlada», tot i que dies més tard el centre va rebre la visita de diversos agents del departament que volien conèixer de primera mà quina havia estat la gestió i posar fre a les negatives notícies que arribaven.

Gairebé dues setmanes després, sembla que la situació al centre continua sent complicada. Segons han explicat fonts del Departament de Salut a TarragonaDigital, actualment al sociosanitari Monterols de Reus  hi ha 16 treballadors aïllats i 8 residents contagiats, positius de la Covid-19, alguns d'ells en estat greu apunten fonts a aquest mitjà. La xifra, doncs, segueix estancada.

Preocupa, també, que la setmana passada es van sumar dues noves defuncions, una d'elles en hospital i l'altra al mateix centre, i que alguns d'aquests pacients positius es trobarien en estat greu. Són moments, doncs, de màxima tensió malgrat el descens significatiu de positius entre els residents. Tot, en un moment en què la regió de Tarragona es troba a les portes d'assolir la fase 4 i posar punt final a la desescalada. Una bona prova i recordatori de la prudència que cal seguir mantenint malgrat l'aparent sensació de normalitat als carrers.