Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Judit Abelló, Albert Salas, Raquel Ferret i Gemma Olària al local de la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus

«Festa, tradició i folk» guiaran les celebracions de la Coordinadora de Danses de Reus

L'entitat presentarà un nou ball parlat, la renovació del vestuari de Gitanes i una nova dansa de Prims | Cercolets recupera l'aniversari que va estroncar la pandèmia

La Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus vol passar pàgina de les restriccions pandèmiques dels darrers anys i prepara un 2022 carregat de celebracions i actes de carrer. L'entitat celebra el 40è aniversari de la seva fundació, feta arran de la recuperació del Ball de Gitanes. No serà l'única dansa que enguany commemorarà el seu aniversari, sinó que s'hi sumaran el Ball de Prims i el de Cercolets.

«Fa dos anys que la cultura popular s'ha vist ofegada a exhibicions limitades i reduïdes», ha recordat Albert Salas, president de la Coordinadora. Unes expressions que «sovint no han tingut en compte la nostra naturalesa, el carrer». L'entitat vol aprofitar la millora de la situació pandèmica per celebrar fins a quatre efemèrides «tornant als carrers i les places, que és el nostre lloc».

Per començar, el 40è aniversari de la fundació de l'entitat amb la recuperació del Ball de Gitanes. L'entitat es va formalitzar com a tal fa 25 anys, dos aniversaris que coincideixen enguany i que han de servir per «fer un pas endavant i créixer». El president de l'entitat ha reivindicat l'herència rebuda, «les anteriors juntes van posar els fonaments d'on som ara amb un marc de referència i la recuperació de sis danses tradicionals».

També van ser qui van establir la seu de l'entitat al barri del Carme, des d'on ara es traslladaran a un local que s'ajusti millor a les necessitats actuals i futures. «Ens n'anem a un espai més gran amb l'objectiu d'engrandir també la nostra activitat», ha explicat Salas. Pel que fa a enguany, s'han previst quatre celebracions vinculades a l'entitat que volen servir per «recuperar els carrers i les places» amb festa i reivindicació tradicional.

Cercolets celebrarà l'aniversari estroncat per la pandèmia

El dos d'abril se celebrarà el 25è (+1) aniversari del Ball de Cercolets. Una efemèride que es va complir l'any passat, però que la pandèmia no va permetre «celebrar com toca». Així ho ha explicat Gemma Olària Gras, membre del ball. 

«Vam decidir posposar-ho fins aquest any, que creiem que les condicions no són les ideals, però podem celebrar-ho», ha aclarit. L'escenari de la celebració serà la plaça d'Evarist Fàbregas, començant amb un taller infantil al matí. «La intenció és que les criatures vinguin vestides o amb el cèrcol de casa per ensenyar-los la dansa».

A les sis de la tarda hi haurà una cercavila amb balls de Cercolets o d'Arquets convidats de Tàrrega, Igualada i Tarragona. De vuit a deu de la nit hi haurà sopar popular abans d'acabar la festa amb música. El primer que pujarà a l'escenari serà Miquel del Roig, i tancaran la jornada els punxadiscos Cris&Petes.

L'Arbre de Maig, festa central amb un nou ball parlat

Els dies sis i set de maig es recupera la Festa de l'Arbre de Maig, una celebració que servirà per commemorar els 40 i 25 anys de la Coordinadora de Danses. És per això que s'ha optat per allargar-ho dos dies en lloc d'un de sol i s'ha programat un Arbre de Maig «més ambiciós». Salas defineix l'acte com «dos dies de festa, de tradició i de folk», començant per la cercavila per plantar l'arbre a la plaça de la Patacada la tarda del divendres.

Serà llavors quan s'estrenarà un nou ball parlat del qual, per ara, no se n'han donat més detalls. La primera jornada de festa acabarà amb un concert de Jaume Olesa. Dissabte hi haurà jocs tradicionals, dinar popular i un segon cercavila amb el Ball de Pastorets d'amfitrió.

Hi participaran diverses danses tradicionals convidades d'arreu del país que s'anunciaran quan s'acosti la festa. L'Arbre de Maig acabarà el dissabte al vespre i la nit amb un concert de música tradicional del Pirineu i ball folk. El següent aniversari que celebrarà la Coordinadora serà el del Ball de Prims, el dissabte 21 de maig.

Prims estrenarà dansa i Gitanes vestuari

Celebraran el 30è aniversari de la recuperació «posant en valor la indumentària i la seva trajectòria» tal com ha explicat Raquel Ferret, membre del ball. Des del barri del Carme es farà una cercavila fins a la plaça del Castell, on tindrà lloc la festa. Serà llavors quan el Ball de Prims presenti una nova dansa, elaborada «mantenint la música i les característiques més rellevants del ball».

A continuació tindrà lloc un ball de màscares i barrets amenitzat per punxadiscos. Des de l'entitat conviden la ciutadania a participar en aquest ball portant màscares o barrets «per donar suport a la indumentària que tenim el Ball de Prims». Durant la festa se celebraran sortejos amb productes locals.

Per últim, a les portes de Sant Pere, l'11 de juny el Ball de Gitanes celebrarà el 40è aniversari de la seva recuperació. En aquest cas serà a la Palma, on es presentarà el nou vestuari «basat en el model que va fer Antoni Bofarull dels segles XVII i XVIII». Així ho explica Judit Abelló, membre del ball, que també ha detallat que la celebració seguirà amb una cercavila amb Balls de Gitanes del territori, un sopar popular i festa amb punxadiscos.