La CUP de Reus demana a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes que retiri la querella contra dos activistes i, segons ha fet públic avui la formació, també contra Canal Reus Televisió. Demanen solucions polítiques al conflicte de l'aigua del riu Siurana i consideren molt greu que càrrecs de confiança del govern de Reus siguin els autors, durant el seu temps privat, d'aquestes querelles a través d'un organisme del qual, l'Ajuntament de Reus, n'és accionista majoritari.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Tornen a reclamar que es recuperi la Taula del Siurana, aturada des de l'esclat de la pandèmia i amb dos anys de retard segons el calendari establert pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. Un organisme que permetria reprendre un debat que, tal com acusa la CUP, s'ha acabat judicialitzant.
Anaïs i Andreu, de la Plataforma Volem el Riu Siurana Viu i de Gepec respectivament, estan citats a declarar aquest dimecres al jutjat de Falset, on s'ha convocat una concentració de suport a tres quarts de deu del matí. Aquesta citació respon a la querella interposada per la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes arran de dues accions dutes a terme a l'assut que transvasa l'aigua de la conca del Siurana cap al sistema del pantà de Riudecanyes.
L'any 2017 i 2018 es van dur a terme dues accions de protesta durant les quals es va tapar l'assut per provocar que l'aigua el saltés per dalt i baixés pel riu. Aquest fet, que la Comunitat de Regants entén com un sabotatge, és per al qual s'ha denunciat Anaïs i Andreu, acusats de ser-ne dos dels autors.
Reclamen una solució per al conflicte del Siurana
La CUP ha insistit que cal una solució política i acordada a la problemàtica del sistema hídric Siurana-Riudecanyes, i ha recordat que «som l'únic partit que té el mateix missatge al Baix Camp, al Priorat o a les Terres de l'Ebre quan parlem sobre les problemàtiques dels recursos hídrics».
El regidor cupaire ha volgut denunciar «la guerra de campanars que hi ha al nostre territori». «Exigim a l'Ajuntament de Reus que exerceixi capitalitat» i canviï el seu posicionament. Considera que l'Ajuntament de Reus «està en guerra» amb tota la comarca del Priorat, que té deu vegades menys població que la ciutat, «per recursos hídrics quan després no és una qüestió de recursos, és una qüestió de privilegis».
Reclamen «una nova cultura de l'aigua, i no només pels criteris de sostenibilitat i desenvolupament, sinó perquè arribarà un dia que vindrà algú i ens obligarà a fer-ho; val més que ho fem conjuntament, que ens inventem aquelles polítiques que facin que ningú perdi». En aquest cas es refereix a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, l'organisme estatal que pot acabar-se pronunciant sobre el cabal del Siurana.
Insisteixen que cal reactivar la Taula del Siurana per solucionar el conflicte. Quan es va constituir, i sobretot en compareixences en comissions parlamentàries, la mateixa Agència Catalana de l'Aigua, ha recordat, qui «va posar sobre la taula la importància d'aquesta taula i va assumir i reconèixer moltes irregularitats i il·legalitats que es fan al nostre territori, començant per l'Ajuntament de la Selva del Camp».
Càrrecs de confiança que «cobren 50.000 euros per passejar-se»
L'advocat que ha escrit la querella, segons ha informat Fernández, és Ricard Font de Rubinat, càrrec de confiança del govern de Reus que, segons la CUP, «cobra 50.000 euros l'any per passejar-se amb les mans a les butxaques per l'Ajuntament». Fora de l'horari municipal, ha apuntat, hauria redactat la querella com a advocat de la Comunitat de Regants.
«Demanarem explicacions perquè no és l'únic, també hi ha Pàmies, que tampoc sabem ben bé què fa, però cobra 50.000 euros l'any», ha seguit el regidor de la CUP. Considera molt greu que, aquests càrrecs de confiança, siguin els autors de querelles «contra la gent que defensa el territori i no només això, sinó també contra Canal Reus».
La televisió local va cobrir i informar de les accions dutes a terme a l'assut, motiu pel qual, segons ha apuntat Fernández, també formaria part de la querella de la Comunitat de Regants. «No té cap sentit que un càrrec de confiança de l'Ajuntament de Reus denunciï una televisió local, algú ho hauria d'explicar», ha etzibat.
Marta Llorens, portaveu de la CUP de Reus, ha afegit encara que «Ricard Font de Rubinat té relació amb els membres fundadors de la Comunitat de Regants, deixem obert si és casualitat o si funciona d'aquesta manera perquè hi ha un conflicte d'interessos».
Acusen el govern de Reus de voler prohibir-los parlar d'aquest tema
Les crítiques dels cupaires contra el govern de Reus per aquesta situació no han acabat aquí, sinó que també han criticat durant que se'ls hagi prohibit fer ús de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus per parlar sobre aquesta qüestió en concret. Es tracta de l'espai municipal, a la planta baixa del consistori, on tant el govern com els grups de l'oposició ofereixen habitualment les rodes de premsa.
Divendres passat, els cupaires van convocar la roda de premsa d'avui, inicialment, a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus, però posteriorment es va cancel·lar. El motiu, segons ha explicat Fernández, és que se'ls ha prohibit parlar d'aquesta qüestió. «Se'ns ha prohibit que puguem utilitzar la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus perquè es veu que parlar sobre una querella que ha fet un advocat que treballa com a càrrec de confiança del govern, d'una problemàtica com és el sistema Riudecanyes-Siurana, es veu que no és un tema municipal i, per tant, no ens han deixat fer aquesta roda de premsa», ha etzibat.
Ha afegit, encara, que «jo fa sis anys que soc regidor i és la primera vegada, diria, que se'm diu que un tema no és de l'Ajuntament; crec que un grup municipal té dret de fer les rodes de premsa a la sala de premsa de l'Ajuntament per explicar el que li doni la gana, doncs avui no se'ns ha deixat».