Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una càmera de fotos amb el rosetó de la Prioral de Sant Pere al fons

La Setmana Santa de Reus es refugia a Internet per fer front al coronavirus

Retransmissions on-line i recordatoris d'altres anys cobreixen els actes principals

Un capellà, assegut en un banc de la Prioral de Sant Pere, mirant el mòbil
Els actes de l'Arxiprestat de Reus s'han pogut seguir a través d'Internet | Laia Solanellas

Aquest Divendres Sant al migdia, les Tres Gràcies de Reus no ompliran la plaça de la Sang. És només un exemple dels efectes per a la tradició religiosa de la pandèmia de Covid-19 actual i les mesures que s'han decretat per fer-hi front. Tots els actes de la Setmana Santa reusenca s'han vist afectats pel confinament, i parròquies, confraries i feligresos s'han traslladat a Internet per mantenir la tradició malgrat el coronavirus.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Una emissió en directe per Canal Reus TV, tant a la televisió com a Internet, permetrà als reusencs adorar el Sant Crist i demanar les Tres Gràcies, però no es repetiran les imatges de la plaça de la Sang plena a vessar ni el sentiment que hi plana durant tot el dia. La tradició s'ha pogut adaptar a les circumstàncies, tot i que entre les entitats i persones que fan possible la Setmana Santa reusenca, el sentiment compartit és de frustració i resignació.

L'aniversari de la Verònica, a la Xarxa

També avui, Divendres Sant, és un dia especial per la Confraria de la Verònica de Reus. Celebren el 70è aniversari de la benedicció i primera sortida al carrer del Pas de la Verònica, «sufragada per les aportacions dels treballadors i empresaris del sector tèxtil reusenc», tal com recorden des de l'entitat.

La tarda del 7 d'abril de 1950 va sortir, per primera vegada, a la processó del Sant Enterrament «acompanyat per més de 300 dones de les sederes reusenques». L'efemèride s'havia de celebrar de manera especial, recuperant la tradició iniciada l'any 1951 per la qual «el Pas de la Verònica era exposat després del Viacrucis de les 6 del matí al pati de la Casa March, per tal que tothom el pogués contemplar».

Des d'allí el recollien els confrares per portar-lo cap a la parròquia de Sant Joan Baptista, des d'on participava en la processó del Sant Enterrament. Una tradició que, a causa de la situació actual, no es podrà recuperar enguany.

Imatge d'una càmera de fotos amb el rosetó de la Prioral de Sant Pere al fons
Càmeres de foto i de vídeo han permès mantenir alguns dels actes de Setmana Santa | Laia Solanellas

La Setmana Santa es trasllada a Internet

Que aquest confinament s'hagi produït en ple segle XXI ha permès mig salvar alguns dels actes habituals d'aquests dies. L'Arxiprestat de Reus n'està emetent a través d'Internet, i al seu canal de YouTube s'hi han pogut seguir, des de diferents parròquies i a càrrec de diferents mossens, la Missa de Passió de Diumenge de Rams i la Cena del Senyor de Dijous Sant.

Avui, Divendres Sant, es poden seguir el Viacrucis a les deu del matí, emès des de la parròquia de Sant Joan, i la Passió i Mort del Senyor des de la Prioral, a les cinc de la tarda. Dissabte Sant s'oferirà, de nou des de la Prioral, la Vetlla Pasqual a les vuit del vespre i Diumenge, la Missa de Pasqua des del Santuari de Misericòrdia.

Aquests actes, però, no són l'única presència a Internet de la Setmana Santa de Reus. La Confraria de Nostre Pare Jesús del Calvari, coneguda com els Natzarens. Cada dia han anat recordant els actes que, habitualment, haurien fet, i des del tres d'abril han mantingut una activitat diària per viure, de la manera que han permès les circumstàncies, la Setmana Santa.

La suspensió d'actes, a contracor

Quan la pandèmia de Covid-19 va començar a estendre's, Setmana Santa era una de les primeres dates que perillava. No envà van ser força els municipis on es van anar suspenent actes, alguns amb certa antelació. A Reus la decisió va arribar més tard, i la primera processó que va rebre la mala notícia va ser la del Prendiment.

Gairebé deu dies després s'hi afegia la Congregació de la Sang suspenent els seus actes públics. El Vaticà ha arribat a donar llibertat als bisbats perquè traslladin la celebració de la Setmana Santa a meitats del mes de setembre, una decisió que encara es desconeix si s'aplicarà al de Tarragona. L'activitat i la preparació que suposen per a les confraries les processons i la resta d'actes fa que hi hagi dues reaccions al respecte.

Un home col·loca les càmeres per retransmetre els actes per Internet
La tecnologia actual ha permès fer arribar als feligresos els actes fets a porta tancada | Laia Solanellas

Per una banda, aquells que volen recuperar-los quan la situació ho permeti, i per l'altra, els que creuen que Setmana Santa s'ha de celebrar a les dates establertes i no més enllà. Mentre no es prengui la decisió, els actes reusencs s'han adaptat com s'ha pogut. L'arrencada la va marcar un pregó emès a través de la ràdio per, de nou, no suspendre l'acte del tot.

No han estat decisions fàcils, ni per qui les havia de prendre ni pels feligresos que, tot i preveure-les, mantenien certa esperança fins a l'últim moment. De fet no suposen només un impacte en l'activitat social de les confraries, congregacions i germandats, sinó també en les seves finances. Finalment, Internet ha permès mantenir en certa manera els actes més tradicionals.