Les festes de Reus seguiran treballant la inclusió i l'accessibilitat. Fa dos anys es va posar en marxa, en el marc de la Festa Major de Sant Pere, un seguit de mesures per fer-la més accessible a la ciutadania que pugui tenir dificultats de mobilitat o que no pogués assistir de públic a alguns actes a causa de les aglomeracions.
L'any passat es va seguir intensificant aquesta feina amb l'ampliació de mesures, i de cara al futur, i no només en la Festa Major en concret, se seguirà el mateix camí. Aquest divendres, a la sessió plenària, una moció de Cs ha tornat a insistir en aquest àmbit.
Amb la incorporació de les esmenes presentades pel govern municipal, alguns dels punts proposats per la formació taronja s'han aprovat, però no tots. L'objectiu inicial de fons, segons el text presentat per la formació, volia arribar a reduir o fins i tot evitar l'ús i l'organització d'actes o elements amb molt de soroll o massa llum.
Per una banda, segons ha exposat la portaveu Débora García, per permetre que les persones amb trastorns de l'espectre autista puguin assistir i participar de tots els actes organitzats, subvencionats o amb el suport de l'Ajuntament. Per l'altra banda també ha fet incís en l'efecte de sorolls estridents com els petards o espais amb aglomeracions provoquen als gossos.
S'intensificarà l'actual línia de treball
Durant el debat, la resta de grups han recriminat a Cs que plantegés l'eliminació de segons quins actes de la cultura popular o del calendari habitual de Reus. García ha matisat la seva postura assegurant que «no pretenem que no hi hagi fosc artificials o espectacles i festa, sinó que es respecti la sensibilitat de totes les persones».
Mònica Pàmies, regidora de la CUP, li ha recordat que a l'exposició inicial havia reclamat que no hi hagi «ni sorolls ni llums», un extrem que, ha apuntat «no és inclusió, és fer una festa paral·lela». En aquest sentit, i després de les esmenes presentades pel govern i admeses per Cs, el regidor de Cultura, Daniel Recasens ha recordat que «ja hi ha tota una línia d'actuació per a l'accessibilitat».
Tal com ha aclarit a TarragonaDigital, amb els punts aprovats de la moció «es tracta d'explorar les vies que ja estem treballant, com l'espai dels tranquils, per veure com això es pot implementar en altres àmbits o espais». «En aquells projectes on sigui possible establir algun marc temporal o espacial per minorar tots aquells sorolls i llums, ens permetria fer-ho més accessible per a un perfil de públic que, directament, no hi accedeix», ha aclarit.
En relació amb els punts no aprovats de la moció, i a la intenció inicial del text tal com estava formulat, «en el cas de la pirotècnia, la proposta anava cap a l'eliminació; el foc per nosaltres és una part molt indispensable de la festa i cal veure com es pot treballar perquè arribi a més gent», aposta el regidor.
«Avui ens hem centrat molt en l'espectre autista, però ens referim a qualsevol persona a qui els estímuls molt forts li provoquen angoixa o malestar; i també hi ha una via immensa per explorar sobre l'accessibilitat, i entenc que, de la mateixa manera que la plataforma per poder veure des d'una determinada alçada alguns actes, o l'espai dins de l'Ajuntament perquè hi pugui haver calma, ja és la línia que treballem».
De fet, recorda, en aquest àmbit «tenim molt de contacte, per exemple, amb les associacions que treballen l'Asperger, i ens fan propostes que ja mirem d'anar incloent». Un exemple és el pla per fer més accessible la Festa Major, una línia de treball que ara s'hauria d'ampliar a altres àmbits mentre se segueix intensificant.