Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un operari recull un contenidor de brossa

Primer tràmit ferm per adjudicar el nou contracte de la brossa de Reus

El govern hi dona llum verda en solitari, davant la negativa de l'oposició en bloc

La unió temporal d'empreses entre Valoriza Medio Ambiente i Romero Polo es quedarà el contracte de recollida de brossa i neteja viària de la ciutat de Reus els pròxims deu anys. Així ho ha aprovat el govern local en solitari i davant el vot negatiu de tota l'oposició aquest dilluns al plenari municipal.

S'obre ara un termini que permetria que es presentessin recursos en contra d'aquesta adjudicació, un escenari que cada vegada és més previsible. Es tracta del contracte més important econòmicament parlant de l'Ajuntament, i des de l'1 de gener del 2018 s'executa en règim de pròrroga forçosa.

S'ha adjudicat avui, i que encara caldrà formalitzar perquè sigui finalment efectiu, suposa destinar-hi 13.113.377 euros IVA inclòs l'any durant deu anys, amb les corresponents clàusules que estableixen de quina manera s'ha d'anar regulant el preu any rere any.

Segons ha detallat Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda, l'adjudicació a Valoriza s'ha fet per un sol punt de diferència. FCC va obtenir 74,019 punts segons la mesa de contractació, mentre que la seva competidora va aconseguir-ne 75,078 punts sobre 100.

El govern aprova l'adjudicació i rebat les crítiques del comitè d'empresa

Caballero ha relatat els tràmits que s'han dut a terme fins ara i els que queden fins que es formalitzi definitivament el contracte. Davant de les crítiques fetes, principalment per la plantilla, ha exposat que «hi ha més d'un 9% de més en relació amb els costos laborals». Una condició que vol tranquil·litzar els treballadors.

Segons ha explicat, un dels punts decisius a l'hora de decantar-ser per l'oferta de Valoriza ha sigut que ha rebaixat del 6% al 2% el benefici industrial previst. Segons ha detallat el regidor no adscrit Raúl Meléndez, això suposa preveure un benefici anual de 206.000 euros davant dels més de 600.000 que esperava guanyar FCC.

L'oposició vota en contra de la licitació del govern

PSC, CUP, Cs i el regidor no adscrit Raúl Meléndez han votat en contra de l'adjudicació, no tant per la decisió en si, sinó per com s'ha desenvolupat tot el tràmit de licitació i, sobretot, per com s'havia redactat el plec de condicions. El primer de fer-ho ha sigut Meléndez, que ha sentenciat que «ningú ha quedat content», ni treballadors, ni empreses, ni ciutadania.

Ciutadans ha criticat que el govern no facilités la documentació necessària a l'oposició per debatre i analitzar els criteris d'adjudicació i es limités a oferir-los «una presentació». La seva portaveu, Débora García, ha defensat les crítiques que ha anat fent UGT i també ha criticat que només dues empreses s'hagin presentat a l'oferta pública que hauria de ser la més atractiva de l'Ajuntament de Reus.

«De vegades, les empreses que concorren ho fan amb altres prioritats», ha apuntat García, que ha posat d'exemple que l'empresa vulgui tancar l'any fiscal amb pèrdues per evitar pagar impostos. També ha criticat que es pugui adjudicar un contracte a una empresa perquè la seva oferta sigui més econòmica i, en canvi, tingui menys punts a la valoració tècnica.

Marta Llorens, portaveu de la CUP, ha arrencat la seva intervenció afirmant que l'adjudicació suposa «hipotecar deu anys més de diner públic a una empresa privada». Ha carregat contra Hipòlit Montseny, regidor de Via Pública i contra Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient perquè «no hem sentit la seva opinió en tot aquest procés», sinó que ha sigut Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda, la veu i imatge pública del govern.

Ha insistit, de nou, que cal internalitzar el servei, és a dir, que passi a executar-lo l'Ajuntament de manera directa, una opció a la qual el govern sempre ha tancat la porta. Ha etzibat, també, que en l'àmbit de la brossa, «el mercat se'l reparteix un nombre limitat d'empreses de l'IBEX 35» que ha qualificat de «corruptes» perquè «se les ha multat per repartir-se contractes públics».

El PSC ha confirmat les crítiques que també s'exposen per part de la resta de grups, com la poca competitivitat que implica que només s'hagin presentat dues empreses. «Hi ha elements que ens limiten», ha denunciat en relació amb la licitació el portaveu socialista, Andreu Martín.

Ha destacat especialment l'àmbit de la recollida selectiva i el reciclatge per al qual, subratlla, calen educadors ambientals i campanyes de conscienciació. Uns requisits per als quals cap de les dues empreses que s'han presentat plantegen actuacions al respecte. 

Membres i portaveus de la plantilla de la neteja viària de Reus amb espelmes a la mà i bosses de brossa a terra
Tant l'empresa actual com la plantilla s'oposen a l'adjudicació | Jordi Olària Gras

FCC comença l'ofensiva contra l'adjudicació

L'empresa que fins ara executa el contracte, Fomento de Construcciones y Contratas, ha posat en marxa aquests dies una ofensiva contra aquesta adjudicació. Entrava en les previsions que recorri la resolució de l'Ajuntament, però la primera actuació, segons apunten fonts municipals, no tindrà recorregut.

Segons ha avançat Canal Reus i han confirmat a aquest mitjà fonts municipals, FCC va entrar un escrit divendres que, aquestes fonts, asseguren que «no afecta al procediment». Es tracta d'un procediment que no seria vàlid perquè no s'hauria fet a través dels mecanismes adequats ni en el termini previst.

L'escrit reclamava que s'exclogués la proposta de Valoriza, o que es valorés amb 0 punts un dels aspectes de l'oferta pública. És a partir de l'aprovació que avui ha fet el plenari municipal de l'adjudicació a Valoriza que FCC podrà presentar-hi un recurs especial en contra, un escenari que ja no es descartava abans, i que el gest d'aquest divendres confirmaria.

La plantilla vol que es declari nul el procés i es torni a començar

Una de les veus que més s'ha alçat en contra del nou contracte és la de la plantilla. Amb UGT al capdavant del comitè d'empresa, i amb la veu cantant en aquest àmbit, s'han fet diverses mobilitzacions. El sindicat també ha emès una valoració del plec de condicions que consideren que està mal feta.

Una valoració que des del govern s'ha negat recordant que el Tribunal de Contractes l'havia avalat. El comitè d'empresa insisteix que les propostes presentades tant per FCC com per Valoriza són insuficients per dur a terme el servei amb garantia de qualitat i preservant les condicions laborals de la plantilla.

Qui sí que ha valorat aquest document d'UGT és la CUP, que insisteix novament que la millor manera de dur a terme el servei és la seva municipalització. Consideren que, en lloc de criticar la feina dels tècnics municipals relacionats amb el plec de condicions, el sindicat «hauria de fiscalitzar les mesures de l'empresa concessionària actual».

La portaveu, Marta Llorens, criticava que UGT no hagués negociat el nou conveni laboral abans del concurs públic del nou contracte. Considera que no s'havia de lligar una millora de les condicions laborals al nou contracte perquè «podem pensar que l'UGT donava per fet que FCC guanyaria l'oferta i ara es troben lligats de peus i mans».