Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un camió cisterna del servei de neteja viària de Reus amb un operari subjectant-ne la mànega

UGT insisteix: el contracte de la brossa de Reus té «llacunes i deficiències»

La plantilla del servei de recollida de brossa i neteja viària de Reus no llença la tovallola. Insisteixen, com ja han fet en diverses mobilitzacions, que la licitació pública s'ha fet malament i segueixen reclamant que s'aturi el procés i es torni a començar per arreglar el que, segons el seu parer, posa en perill tan les condicions laborals com la qualitat del servei.

El sindicat UGT ha analitzat el plec de condicions i les ofertes que s'hi han presentat en un document que ha avançat Canal Reus i al qual també ha tingut accés TarragonaDigital. Hi recullen les consideracions del servei tècnic d'UGT contrastades, expliquen, «amb tècnics i professionals experts acreditats».

Sentencien que les conclusions «demostren les llacunes en el plec de condicions, les deficiències de l'informe tècnic municipal i, el més important, la inviabilitat de les dues ofertes existents». Tornen a criticar tant l'alcalde, Carles Pellicer, com el govern i els tècnics municipals implicats en l'oferta pública.

Consultades per aquest mitjà, fonts municipals subratllen que «el plec està validat pel Tribunal Català de Contractes del Sector Públic i s’està seguint escrupolosament el procediment establert». Una validació que va arribar després que FCC Medio Ambiente i Fomento Valencia Medio Ambiente impugnessin sense èxit la licitació del contracte.

Les mateixes fonts asseguren que «les empreses adjudicatàries de cada lot han presentat la documentació pertinent, avui la proposta passa per comissió informativa i el dia 21 el ple n’aprovarà l’adjudicació». No es descarta, de fet, que es presenti un recurs contra l'adjudicació, una situació que allargaria encara més la situació de pròrroga del contracte actual. Sigui com sigui, des del consistori es manté que el plec «garanteix sempre la subrogació de tota la plantilla en igualtat de condicions».

UGT insisteix a aturar el procés i tornar a licitar el contracte

El contracte del servei de la brossa acabava el desembre del 2017 i ha anat enllaçant pròrrogues forçoses des d'aleshores. Quan finalment es va treure a concurs públic el nou contracte, que ha de cobrir els pròxims deu anys, la plantilla va considerar que les condicions que s'hi establien no eren suficients.

Una reivindicació que s'ha accentuat a mesura que ha anat avançant el procés. La mesa de contractació es va mostrar favorable a l'oferta de Valoriza Medio Ambiente per sobre de la de Fomento de Construcciones y Contratas, actual adjudicatària del servei.

Si no hi ha canvis inesperats, la dinàmica habitual portaria a confirmar definitivament l'adjudicació. Un assumpte sobre el qual s'haurà de posicionar el plenari municipal dilluns vinent a la tarda. En aquest escenari, UGT ha fet arribar a tots els grups municipals les seves conclusions.

Asseguren que els tècnics municipals «no han realitzat una feina minuciosa i rigurosa ni en la redacció del plec de condicions ni en la valoració de viabilitat de les ofertes». Exemple d'això són, segons denuncien, un error «impropi del nivell d'exigència d'un concurs d'aquest tipus» a l'hora de puntuar un dels criteris.

També algunes puntuacions sobre les quals, segons critiquen, els tècnics municipals no van demanar documentació a les empreses tot i que presentaven «un preocupant grau de confusió o indefinició». Insisteixen de nou que volen que s'aturi el procés d'adjudicació i demanar un peritatge extern.

«Estem convençuts que les dues ofertes presentades no són viables, ja que la seva implementació representarà una greu afectació al marc de la negociació col·lectiva, al progrés de les condicions de treball i als drets sindicals i laborals», alerta el document.

El signen el president del comitè d'empresa, Miguel Pérez, el secretari general del sindicat, Joan Llort, el de sanejament urbà a Tarragona, Ángel Martín de Sande i el de serveis públics a Tarragona, Enrique Martín. 

Membres i portaveus de la plantilla de la neteja viària de Reus amb espelmes a la mà i bosses de brossa a terra
Part de la plantilla i els representants d'UGT s'han mobilitzat repetidament | Jordi Olària Gras

Un plec de condicions «molt tancat» i que alenta les baixes

L'anàlisi dels tècnics sindicals critica, de nou, que només es van presentar a l'oferta pública dues empreses. Consideren que, amb un volum de negoci de 119.212.520 euros, que només s'hi presentin dues empreses «confirma que el pressupost no és l'adequat».

Critiquen un plec de condicions que qualifiquen de «molt tancat» perquè «els serveis, la maquinària i les jornades de feina estan prefixades». De fet, el document apunta que això limita les empreses a l'hora de poder millorar la proposta del govern de Reus.

Els tècnics d'UGT segueixen carregant contra l'Ajuntament de Reus i asseguren que, en contractes tan «tancats» com aquest, «baixes superiors a un 3-4% són desaconsellables». Una proporció que, asseguren, en el cas del contracte de la brossa i la neteja viària de Reus arriba gairebé a l'11%.

Insisteixen, de nou, que això afectarà les condicions laborals de la plantilla. La llei que regula aquesta mena de contractes públics estableix que l'empresa que l'exploti a partir d'ara hagi de subrogar la plantilla que fins ara duia a terme el servei. És a dir, que els treballadors mantindran el lloc de feina i les condicions laborals, i passaran a treballar per la nova empresa.

Asseguren que el contracte implicarà rebaixes de sou

El document d'UGT manté que el plec de condicions limita la plantilla actual, de 230 persones, a 218. Les dotze restants, expliquen, són treballadors temporals que reforcen el servei i dels quals, segons deuncien, es «prescindeix» en el plec de condicions que l'Ajuntament està licitant.

Tal com està redactat, denuncien, «alenta les empreses ofertants a basar les seves expectatives de guanyar el concurs a presentar baixes econòmiques arriscades» Significa rebaixar molt considerablement el pressupost proposat per l'Ajuntament, una rebaixa que, segons el document d'UGT, a l'oferta de FCC se situa un 8,72% per sota i, en el cas de Valoriza, un 10,73%.

Segons figura al document, les ofertes es comprometen no només a subrogar la plantilla, sinó també a incrementar-la. Un augment que, segons el parer dels tècnics del sindicat, implica rebaixar el sou o passar personal de ornada completa a mitja jornada.

En total, asseguren, la proposta de Valoriza Medio Ambiente suposaria una rebaixa salarial de l'11% i la de Fomento de Construcciones y Contratas, de més d'un 6% per fer front a la diferència de preu.