Un sostre ple de plaques solars

Surt a concurs públic el projecte d'energia verda municipal al barri Gaudí de Reus

La licitació també inclou la instal·lació de plaques solars a cinc escoles de la ciutat

Primer pas per la instal·lació de plaques solars municipals al barri Gaudí de Reus que puguin donar servei als veïns. Es tracta d'un projecte de generació d'energia elèctrica que, a més d'abastir els equipaments municipals de la zona, també ha de permetre arribar als habitatges privats pròxims a la instal·lació.

L'Ajuntament de Reus n'ha licitat la redacció dels projectes bàsic i executiu, tant d'aquesta instal·lació com de cinc més, previstes sobre diferents escoles de la ciutat. L'elaboració d'aquests projectes compta amb un pressupost de licitació de 14.500 euros més IVA, que suposa uns 17.500.

Comptant també la seva execució, la iniciativa preveu un pressupost total de 190.000 euros. Tot plegat en la línia del que aquest divendres passat va rebre la llum verda del plenari municipal: els treballs previs a la creació d'una companyia d'energia verda municipal.

Energia verda al barri Gaudí: equipaments i habitatges

El projecte previst al barri Gaudí és pioner a la zona. La idea és instal·lar un equipament de 30 quilowatts de potència al sostre del polilleuger Ciutat de Reus. El regidor de Recursos Humans i de Medi Ambient de Reus, Daniel Rubio, explicava quan el va presentar que es tracta d'establir una «comunitat energètica d'autoconsum».

La instal·lació ha de donar servei tant a l'equipament esportiu com a la resta d'equipaments públics del voltant: Mas Carandell, el Centre Cívic Mestral, l'Institut Gaudí i l'Escola Ciutat de Reus —ha d'acollir l'escola Els Ganxets en un futur no gaire llunyà—. A més, però, l'energia sobrant que es produeixi la podran consumir els veïns de la zona.

A uns 500 metres a la roda, els habitatges que ho vulguin han de poder-se abastir, parcialment, amb el que generi aquesta instal·lació d'energia renovable. «Aquests projectes formen part de l’aposta del govern de Reus per l’abastiment dels edificis municipals i l’enllumenat públic amb energia verda», explica Daniel Rubio.

Es refereix, també, a les altres cinc instal·lacions previstes amb la licitació feta pública avui. El projecte contempla, amb l'objectiu d'aconseguir l'autoconsum, col·locar plaques fotovoltaiques a les escoles Isabel Besora, Pi del Burgar, la Vitxeta, Rubió i Ors i Alberich i Casas.

Aquestes instal·lacions produiran la meitat que la del barri Gaudí. Els quinze quilowatts previstos han de servir per cobrir, almenys en part, el consum energètic d'aquests centres escolars.