Plaça del Víctor de Reus amb una perspectiva de la part superior del carrer Ample

Les obres de reforma de la plaça del Víctor de Reus començaran la tardor vinent

S'estudia la vianalització parcial del carrer Ample | La reforma de la plaça del Víctor té un pressupost de 668.000 euros

La plaça del Víctor de Reus serà la primera fase que es reformi de l'eix del carrer Ample. L'Ajuntament ha exposat, aquest dimecres, la licitació que ja s'ha obert per als projectes executius i les direccions d'obra de les tres fases. L'any vinent serà quan es licitin i previsiblement es duguin a terme les obres de la primera fase, que no afectarà només la plaça del Víctor.

També es reurbanitzaran els carrers de Miró i de Santa Helena, a l'esquerra del carrer Ample, i l'Alt de Sant Josep, a la dreta. En aquest darrer cas, l'actuació servirà per connectar la plaça amb el futur Centre Cívic Gregal. Pel que fa al carrer Ample, la vianalització parcial de la zona ha guanyat pes respecte al plantejament que el consistori va explicar el passat mes de juliol.

El que aquest dilluns ha sortit a concurs públic són els projectes executius i les direccions d'obres de tot l'eix. Compten amb un pressupost de 135.000 euros i un termini d'execució total de deu mesos. S'ha previst com un sol projecte que cobreix des de la plaça del Pintor Fortuny, el Condesito, fins al capdamunt del carrer Ample, però s'ha dividit en tres fases.

Les idees bàsiques del projecte general són potenciar la mobilitat sostenible, els espais públics «més amables» i reordenar vials i zones verdes. Així ho planteja la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui. Es vol «pacificar la mobilitat, donar prioritat als vianants, crear els espais de passeig, d'estada i de descans i construir un eix cívic que doni continuïtat a l'eix central de la ciutat».

El projecte estudia la vianalització parcial del carrer Ample quan s'hi executin les obres. Quedaria permesa, encara, la circulació de veïns i serveis logístics i d'emergències, però probablement amb el sentit de circulació invers a l'actual. També es preveu instal·lar a la zona wifi públic i sensors de la qualitat de l'aire, i no es descarta que s'hi acabin posant pilones intel·ligents per llegir matrícules.

La reforma de la plaça del Víctor, la tardor del 2022

La licitació preveu que, quan s'hagi adjudicat i formalitzat el contracte, el projecte executiu de la primera fase es redacti en dos mesos. Amb deu mesos en total s'haurien d'haver enllestit els projectes de les altres dues fases. Serà, per tant, durant els primers mesos del 2022 quan l'Ajuntament tindrà redactat el projecte executiu de la plaça del Víctor.

Compta amb un pressupost de 668.000 euros del pla d'inversions per fer les obres. El calendari previst, segons el detalla Pellicer, és que «tan bon punt tinguem el projecte executiu traurem a licitació les obres de la plaça del Víctor». Tot i això, es preveu «iniciar la reurbanització el setembre del 2022».

De les tres fases s'ha optat per començar per la de la plaça del Víctor perquè «relliga tota la zona». Així ho explica Pellicer, mentre que Berasategui aclareix que «és òptim que puguem unir les intervencions amb altres que ja estem fent». En aquest cas es refereix a la unió que establirà la reforma fins al futur Centre Cívic Gregal a través del carrer Alt de Sant Josep.

El que s'ha licitat ara són els projectes executius i les direccions d'obra de totes tres fases. Això vol dir que, si el consistori volgués, el pròxim mandat es podrien anar executant les reformes del carrer Ample i de la plaça del pintor Fortuny consecutivament. «Tenen un impacte important i fer-les de manera dosificada fa que la transició sigui molt millor» argumenta Berasategui.

Carles Pellicer i Marina Berasategui mostren imatges virtuals del projecte a la plaça del Víctor
El projecte suposarà reurbanitzar tot el carrer Ample, la plaça del Víctor i la del Pintor Fortuny | Jordi Olària Gras

La vianalització del carrer Ample guanya pes

Pel que fa a la futura vianalització del carrer Ample, aquest dimecres s'ha plantejat algun canvi notable respecte al projecte presentat el mes de juliol. Llavors es va exposar que el carrer canviaria el sentit de circulació per diluir el trànsit en els carrers adjacents. La idea era que des de la plaça de la Llibertat fins al carrer de Gaudí fos de pujada, però la resta del carrer Ample fos de baixada.

D'aquesta manera deixaria de ser un eix eminentment de circulació i els cotxes, progressivament, hi perdrien pes. Ara, però, s'hauria optat per fer un pas més cap al carrer per a vianants. Berasategui s'ha mostrat clara afirmant que «hem d'imaginar un eix on la prioritat absoluta la té el vianant».

«Això no treu que s'han d'abastir els comerços i les activitats econòmiques, els veïns i veïnes han d'accedir als habitatges i el personal d'emergències ha de fer la seva feina», matisa. En resum, però, es vol que vies com el carrer Ample «deixin de ser eixos per anar d'un lloc a l'altre i ho siguin només per aquelles mobilitats imprescindibles».

Ara és el projecte executiu, licitat aquesta setmana, el que ha d'aclarir com s'aplica aquesta idea. Preguntada sobre la possibilitat de tancar el carrer per mitjà de pilones intel·ligents, Berasategui respon que «probablement haurem de dotar-nos de tecnologia per gestionar aquest espai públic». Insisteix, però, que el que es planteja «no és una qualificació absoluta de zona de vianants».

Vinculat a aquest canvi d'ús del carrer, Pellicer recorda que el projecte preveu un aparcament subterrani al passeig de Mata. Un pàrquing de la xarxa municipal que actuaria com a dissuasiu perquè veïns i visitants deixessin el cotxe a la part nord i baixessin a peu cap al centre. El mateix que es busca amb els usuaris del tren, que puguin deixar el cotxe al futur aparcament municipal.

La reforma del Condesito afectarà la circulació a la plaça de la Llibertat

L'eix del carrer Ample comença a la plaça del Pintor Fortuny, que seria la tercera fase de tota la reurbanització de la zona. És la que presenta més «conflictes» pel que fa a la mobilitat tal com ha admès Pellicer. Segons es va anunciar implicarà canvis importants en la circulació al voltant de la plaça de la Llibertat.

Per començar, es recuperaria el carril de circulació que ara mateix està anul·lat i que queda entre la plaça i l'entrada al pàrquing per a vianants. El carril serviria perquè els cotxes baixessin per aquest lateral de la plaça i giressin a l'esquerra per seguir-hi circulant, o a la dreta per anar cap a l'avinguda de Prat de la Riba. Per contra, deixaria de circular-se entre l'entrada al pàrquing a peu i la plaça del Pintor Fortuny.

Els carrils nord de la plaça permetrien fer-hi el tomb a través del carril de circulació recuperat, o anar fins a un ja reformat carrer Ample. D'aquesta manera, el carrer Ample quedaria connectat al de Llovera a un sol nivell i a través d'un espai només per a vianants. L'excepció seria un únic semàfor a la connexió de la plaça de la Llibertat amb l'avinguda de Prat de la Riba.