Els veïns de Mas Vilanova reiteren les denúncies per al «deixadesa» que consideren que pateix el barri. Afirmen que, sobretot a l'estiu, les places per a vianants que queden al voltant del mas, «a les tres de la matinada hi ha veïns que no poden dormir perquè hi ha partits de futbol, tràfic de drogues, prostitució...», afirma el president veïnal, Valentín Rodríguez.
El passat mes d'octubre, de fet, la Guàrdia Urbana de Reus hi va aixecar actes per tinença de drogues. Els veïns recorden que es va aprovar, per mitjà dels pressupostos participatius de l'any passat, tancar totes les places interiors de la mateixa manera que s'ha fet amb la de l'edifici de Mas Vilanova, i que tot i que l'Ajuntament va anunciar que s'havia realitzat, el projecte no està ni engegat.
Denuncien que, quan es fa fosc, a la zona per a vianants no s'hi pot passejar perquè està absolutament fosca «fa molta sensació d'inseguretat» i «fa la sensació que, a Mas Vilanova, l'Ajuntament de Reus fa temps que no hi posa els peus». Afegeixen, també, que han demanat que es podin els arbres i arbustos, perquè «hem detectat gent gran que hi va a masturbar-se; hem demanat que s'abaixessin els arbrets perquè no s'hi puguin amagar darrere».
Els veïns denuncien que són situacions habituals
Posen de manifest, a més, que es tracta d'una zona escolar, amb el Col·legi Pare Manyanet i el Teresa Miquel i Pàmies molt a prop. «Aquí no estem demanant per demanar», sentencia Valentín Rodríguez. Recorden, de fet, que als pressupostos participatius de l'any passat es va aprovar col·locar tanques corredisses, com les que hi ha al voltant del Mas Vilanova, a la resta de places interiors, una actuació que perseguia atacar aquestes problemàtiques.
Jordi Pouget, president de l'Associació de Veïns del Passeig de Misericòrdia, explica que «els gossets, a les set del matí, de vegades mengen bosses que hi ha marihuana i llavors van bojos». Reclama que la neteja de la zona es faci a primera hora del matí perquè els plàstics, vidres i preservatius no hi siguin quan els infants entren o surten de classe a les escoles pròximes. Assegura, de fet, que en una de les trobades amb l'alcalde al Centre Cívic Ponent «ens va dir que no patíssim, que a l'estiu no, però al desembre ho faria».
Des de l'Ajuntament de Reus s'afirma que, fins que no es tanqui la zona, la Guàrdia Urbana «està molt a sobre» de les situacions que denuncien els veïns. Fonts municipals mantenen que les patrulles tenen especialment en consideració les problemàtiques que s'hi produeixen. Amb la mateixa mentalitat que els veïns, consideren que la col·locació de les tanques ha de servir per combatre els problemes.
El veïnat afegeix, de fet, que hi ha altres problemàtiques afegides, «hem de denunciar l'abandonament que estem patint al barri; no entenem com un barri tan cèntric com aquest i que, a més a més, aporta una quantitat important a les arques municipals, des de fa anys no rep cap inversió». Valentín Rodríguez ha aclarit que es refereixen a qüestions com «problemes importants de neteja, del paviment, aquí fa anys que no es poden els arbres, hi ha cases que tenen les branques gairebé a la cuina».
L'Ajuntament anuncia que està realitzat però no s'ha engegat
El cas és que l'Ajuntament, al mes de desembre, va publicar a la premsa impresa un anunci informant de l'estat de tots els projectes aprovats, un anunci en el qual es qualificava de «realitzat» el de Mas Vilanova, que ni tan sols ha arrancat. Asseguren que en comentaris i trobades informals, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, els ha anat donant diferents dates d'execució del projecte. «Ens van dir que això estaria fet abans de final d'any, i no; després ens van dir que, probablement, un mes abans de les eleccions, potser sí que estaria fet... sense comentaris», sentencia Valentín Rodríguez.
Fonts municipals admeten «l'error»
Fonts municipals admeten que es va cometre un «error tipogràfic» a l'hora d'editar l'anunci; de fet, no és l'únic que apareix com a «realitzat» sense que s'hagi començat, sinó que es repeteix la mateixa situació amb el projecte de parc infantil al carrer de Miami. Des del consistori recorden que si els projectes dels processos participatius van més lents que els que engega l'Ajuntament mateix és, precisament, perquè es manté un contacte regular amb els seus impulsors per tal que el resultat final s'ajusti a la seva proposta. En aquest sentit, per reglament, no podia ser l'entitat veïnal qui presentés el projecte, sinó que va ser un veí a títol individual.
Des de l'entitat s'explica que «va quedar clar des d'un primer moment que l'interlocutor vàlid era l'Associació de Veïns; va ser una figura instrumental», en relació al veí que va presentar la proposta. De fet, el veí en qüestió asseguren que no ha tingut contacte amb l'Ajuntament per separat de l'Associació de Veïns. «No entenem com, a aquesta altura, des de l'Ajuntament no se'ns ha informat de res, ni sabem com anirà ni com serà ni res de res», es lamenta Valentín Rodríguez.
Consideren que es posa en perill els pressupostos participatius
Per als veïns, explica Valentín Rodríguez, la tardança a executar els projectes genera una sensació de «frustració, de presa de pèl». «D'alguna manera es genera una esperança i després et trobes que, pràcticament un any i mig, d'allò que havíem parlat, no en sabem absolutament res». El president veïnal rebla «una bona iniciativa, que és la de pressupostos participatius, si continua així, l'únic que acabarà generant és frustració entre tots aquells que, d'alguna manera, van participar, i que esperaven, sembla que d'una forma absolutament innocent, això es faria realitat».
La Sedera i el futur del passeig Misericòrdia
Durant la mateixa roda de premsa, des de l'associació veïnal, s'ha volgut reclamar que el futur del passeig Misericòrdia es converteixi en una qüestió de ciutat durant les eleccions municipals. «La proposta de Mas Vilanova és que tots els partits polítics, al programa, deixin clar que qualsevol actuació al passeig de Misericòrdia i al seu entorn ha de comptar amb el consens dels veïns de la zona i amb la participació d'aquells veïns de la ciutat de Reus que hi vulguin dir la seva».
Sense mencionar el solar de La Sedera, els veïns han volgut mantenir les reivindicacions de la plataforma a les quals donen suport, i que volia que s'expropiés el solar i es consultés a la ciutadania què hi havia de fer l'Ajuntament. Una proposta que, al plenari municipal, no va rebre cap suport més enllà del de la CUP i, una vegada canviada la demanda d'«expropiar» per la de realitzar un procés participatiu que en pogués contemplar la possibilitat, també el del PSC i d'ERC.