Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La Sedera divideix el govern de Reus, que no l'expropiarà

La moció de la Plataforma de La Sedera presentada per la CUP ha rebut el suport del PSC i d'ERC

L'alcalde de Reus, d'empeus, al costat dels portaveus del govern municipal
L'alcalde de Reus, dempeus, al costat dels portaveus del govern municipal | Jordi Olària

 

Després de mesos de debatre's cada quinze dies a la plaça del Velòdrom de Reus, La Sedera ha arribat al plenari municipal de Reus. L'Ajuntament ha tancat la porta a l'expropiació del solar que volia, en origen, la Plataforma de La Sedera  i, de fet, el text que ha passat a votació, i no ha prosperat, ja no parlava d'expropiació, sinó de dur a terme un procés participatiu per estudiar, posteriorment, si el govern municipal havia de prendre alguna mesura respecte al solar.

La CUP, proposant de la moció, ha començat la seva exposició aclarint que no la consideraven una proposta de la CUP, sinó de la Plataforma de La Sedera. La regidora Mariona Quadrada, de fet, ha aprofitat per criticar la dificultat que té la ciutadania per participar del plenari municipal o aportar-hi idees. Han defensat la tasca feta per la plataforma ciutadana, així com el fet de la participació ciutadana com a motor de tot plegat.

El grup municipal de la CUP durant la sessió plenària d'aquest dilluns
El grup municipal de la CUP durant la sessió plenària d'aquest dilluns | Jordi Olària

 

La Sedera divideix el govern de Reus

El PDECat i Ara Reus s'han oposat a la moció mentre que ERC hi ha votat a favor. Per part del PDECat, el regidor d'Urbanisme, Marc Arza, ha posat sobre la taula la complexitat de la planificació urbanística. «La participació ciutadana», ha afirmat, «no pot dictar la planificació urbanística» perquè és molt complexa, afirma i perquè cal pensar-la en clau de ciutat i no mirant cada solar per separat.

Amb tot, ha matisat que el passeig de Misericòrdia és «una zona acabada» que no té incògnites que calgui plantejar amb un procés participatiu més enllà de La Sedera i, per tant, cal tractar com una excepció a l'entorn. Ha admès que el govern hagués volgut canviar l'ús del solar però que no ho ha fet perquè cal l'acord del propietari del solar.

El regidor del PDECat també ha volgut rebatre els atacs de part de l'oposició segons els quals el govern no ha fet res amb La Sedera. Marc Arza ha afirmat que «el govern té un defecte i és que treballa amb discreció» i, per tant, ha argumentat, sovint se'ls diu que no fan res. Arza considera que, sobretot en urbanisme, cal treballar d'aquesta manera, i ha admès que la setmana passada es va reunir amb Sòlvia, a qui intenten «encarrilar» perquè acordin modificar l'ús del sol de l'actual, industrial-comercial, a residencial.

ERC, al seu torn, ha donat suport al text que, de fet havia incorporat les esmenes del grup municipal republicà. La portaveu del partit, Noemí Llauradó, ha fet incís en els arguments a favor de la participació ciutadana i, tal com la regidora d'ERC, Montserrat Flores, va exposar a l'assemblea de la Plataforma, ha situat com a primer pas el procés participatiu i, en funció del seu resultat, poder arribar a estudiar una expropiació.

A l'esquerra, Daniel Rubio, regidor d'Ara Reus
A l'esquerra, Daniel Rubio, regidor d'Ara Reus | Jordi Olària

 

Ara Reus considera la moció «oportunista»

Daniel Rubio, per part d'Ara Reus, l'ha qualificat d'«oportunista» i ha recordat que ara fa nou anys es van recollir 5.000 signatures per aturar un projecte de requalificació urbanística, en contraposició al centenar d'enquestes que, ara, la Plataforma ha recollit. Ha atacat la CUP mostrant-se «sorprès que un partit com el seu» defensi una expropiació «que costaria dos milions d'euros que anirien a parar a una empresa de l'IBEX 35» que tant poc agraden, ha sentenciat, als cupaires.

L'oposició tampoc va a una amb La Sedera

Igual que ha passat amb el govern, però de manera més previsible, l'oposició municipal tampoc ha votat de manera homogènia la moció de La Sedera. La CUP, proposant de la moció hi ha votat a favor, mentre que el PSC s'ha abstingut i els grups de Cs i PP hi han votat en contra.

Sebastià Domènech i Dolors Compte, regidors del PP a l'Ajuntament de Reus
Sebastià Domènech i Dolors Compte, regidors del PP a l'Ajuntament de Reus | Jordi Olària

Ciutadans considera que el debat arriba tard. S'ha mostrat d'acord amb el PSC i la Plataforma de La Sedera que un supermercat pot no ser una prioritat en una zona on ja n'hi ha almenys cinc a l'àrea d'influència. El seu portaveu, Juan Carlos Sánchez, ha posat de manifest, per una banda, que actualment l'administració poca posa pot fer a hores d'ara en un acord entre privats més enllà de vetllar pel compliment de la normativa. Per altra banda ha volgut manifestar que Cs ha parlat amb diferents grups veïnals que han posat en evidència la falta de consens a la zona.

Ciutadans i PP en contra, el PSC a favor

Andreu Martín, portaveu del PSC, ha carregat contra Daniel Rubio, regidor d'Ara Reus, per la manera com ha defensat el seu vot negatiu. Martín ha considerat que Rubio tergiversava la realitat en relació al conflicte d'ara fa nou anys. Ha qualificat La Sedera com l'exemple més gràfic del «fracàs» del govern municipal, per una part per la divisió que ha presentat entre els tres partits que el formen, però per l'altra per no haver-hi actuat des de l'àmbit urbanístic sobre el qual l'Ajuntament té competències.

El PP lamenta no haver pogut votar per separat

El grup liderat per Sebastià Domènech també havia presentat esmenes a la moció, esmenes que no s'han acceptat per part de la Plataforma i, per tant, de la CUP. El PP volia treure del text el concepte d'expropiació, encara que no hi sortís explícitament, una mesura que no s'ha incorporat. Durant l'exposició del vot, Domènech ha lamentat que no s'hagués permès la votació per punts d'aquesta proposta perquè, ha afirmat, haguessin donat suport a la resta de punts de la proposta.