Una parada del Mercat de Nadal de Reus, amb alguns curiosos mirant les figures

El Mercat de Nadal de Reus, a l'expectativa i confiant que vagi millor que l'any passat

Els paradistes no s'aventuren a fer previsions pel que fa a les restriccions ni a la resposta ciutadana

El Mercat de Nadal de Reus ha obert aquest dijous amb tota l'atenció posada en l'evolució de la pandèmia i l'esperança que, malgrat tot, serveixi per començar a remuntar. A les parades, la pregunta sobre quins ànims i sensacions tenen enguany es respon, majoritàriament, arronsant les espatlles. «Mira, amb la ràdio posada per veure què van dient», comenta una de les paradistes.

Tot i que la situació és millor que la de l'any passat, les perspectives sobre la pandèmia encara no són clares. «Per ara sembla que pot anar bé, però ves a saber què passarà la setmana vinent», comenten alguns. En general, la sensació és que el mercat d'enguany hauria de ser millor que el de l'any passat.

«Mentre muntàvem ja venia gent amb ganes de comprar», repeteixen en més d'una parada. «La sensació sembla que és prou bona, tenim tres setmanes per endavant i esperem que vagi bé», coincideixen alguns. Aquest dijous a la tarda i al vespre ja es podien veure els primers visitants al mercat.

Els paradistes del Mercat de Nadal confien començar a redreçar la situació

Enguany ja no hi ha circuit tancat de circulació, sinó que torna a ser obert i es pot accedir a l'espai des de qualsevol punt. El que sí que es manté és l'obligatorietat de portar la mascareta. Això és perquè, tal com indiquen diversos cartells a les entrades i a dins de la plaça, no es pot garantir la distància de seguretat.

Tot i això, aquest primer dia ja s'ha pogut veure gent passejant i fent les primeres compres. Algunes de les parades és el primer any que s'instal·len. «Els que porten més anys aquí ens han dit que els caps de setmana i els festius es treballa, que la cosa s'anima», expliquen esperançats.

L'ànim general és confiar que, aquest 2021, serà millor que el Mercat de Nadal del 2020. «L'any passat Nadal ja no es va celebrar com toca, per ara enguany sembla que sí, almenys hi ha més ganes», apunten des d'una de les parades. Que l'any passat va ser fluix és un diagnòstic homogeni entre els que hi eren.

Hi ha qui recorda que el confinament municipal i el tancament de grans superfícies i opcions d'oci com el cinema hauria pogut ajudar. Tot i això, per la caixa que van fer, «va ajudar que no anés encara pitjor», apunten. Enguany creuen que la situació ha canviat prou per poder ser, en el millor dels casos, moderadament optimistes.

«Almenys ens ho hem de prendre així, perquè si no, ja no cal posar-s'hi», afegeix algun paradista. Entre les parades de la plaça del Mercadal, algunes ja han passat per diverses fires i mercats aquesta temporada. «Les altres han anat entre raonablement bé i prou bé, esperem que Reus no sigui l'excepció», comenten.

Tot plegat emmarcat no només en la crisi pandèmia global, sinó també en la logística. Els problemes de transport i servei de mercaderies i l'increment de preus s'han notat, també als mercats de Nadal. Fins al 22 de desembre, les parades seran a la plaça del Mercadal, confiant especialment que el pont de la setmana vinent els porti una bona arrancada.