Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda, al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

Les ordenances de Reus s'apujaran un 2% equivalent a l'increment de l'IPC

El pressupost quedarà un 8,1% per sota del d'enguany | La regidora d'Hisenda defensa que és un pressupost «expansionista»

El govern de Reus anuncia un pressupost municipal per al 2022 «expansionista» malgrat que és menor que el d'enguany. S'exposarà a través d'una audiència pública telemàtica dimecres vinent. L'aprovació es farà conjuntament amb els expedients d'ordenances fiscals divendres de la setmana vinent al plenari municipal.

Els impostos i les taxes s'apujaran un 2% en concordança amb l'increment del 2% de l'IPC. Aquesta tarda es presenten les dues propostes, ordenances i pressupost, a l'oposició municipal. La setmana passada es van traslladar els pressupostos de les empreses municipals als consells d'administració.

Un pressupost al qual aquest dimecres no s'ha volgut fer cap referència. Ni tan sols per respondre les acusacions del PSC de plantejar una ciutat «elitista». Els socialistes han exposat increments puntuals de preu de fins al 130% en el cas d'algun servei de Redessa.

Unes crítiques que han quedat sense resposta per part del govern municipal. El pressupost i les ordenances les ha presentat Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda. Ha recordat el pla d'inversions anunciat fa uns dies del qual tampoc se n'han volgut donar detalls.

El govern defensa un pressupost «expansionista»

Pel que fa al pressupost, que es qualifica d'«expansionista», la regidora ha afirmat que es tracta d'una proposta «per passar de la reactivació a l'acció de futur». Ha assegurat que es preveuen «nous serveis innovadors i de referència» i «una cartera de serveis de qualitat» dels quals tampoc s'han donat detalls.

Caballero ha recordat que la inflació interanual se situa, el setembre del 2021, en un 4%. Cal sumar-hi, ha afegit, la previsió d'augment del 2% per l'any vinent. Al context general encara cal afegir-hi, tal com ha recordat, l'augment del 2% de les retribucions dels treballadors públics.

Pel que fa al producte interior brut, la previsió apunta a un creixement del 6,3% el 2021 i un 5,9% més durant el 2022. Amb tot aquest context, exposa, «no podem perdre de vista que l'economia està creixent». La regidora ha recordat que el 2021 es van congelar les ordenances fiscals. Una decisió que, tal com ha recordat el PSC aquest matí, es va prendre després de l'«actualització» a l'alça d'un 9,7% del 2020.

Impostos i taxes s'apugen un 2%

Per tot plegat, ha argumentat Caballero, les ordenances fiscals plantegen un increment, una «actualització» del 2%. Amb tot, la regidora ha destacat noves bonificacions que es preveuen a l'expedient d'ordenances fiscals del 2022. Pretenen fomentar l'habitatge assequible i les energies renovables.

Es preveu una rebaixa de fins al 70% de l'IBI «a aquells immobles que apliquin una renda limitada per una norma jurídica». «Ampliarem de tres a cinc anys la bonificació de l'IBI per la instal·lació de plaques fotovoltaiques», ha afegit. Els vehicles qualificats de zero emissions i equivalents també tindran bonificacions.

«Tindran una bonificació del 75% el primer exercici de matriculació, el 60% el segon, un 50% el tercer i un 30% el quart», ha detallat. També es redueixen un 10% les tarifes dels mercats de Marxants i de Brocanters. Pel que fa a la grua municipal, la regidora ha afirmat que no s'apujarà el 2% de la resta de taxes.

Per contra, «el seu preu s'ajustarà al cost del servei», quan fins ara era més elevat. En clau interna es crearà una nova ordenança per combatre la morositat. Es tracta d'una taxa que pagaran les empreses municipals a l'Ajuntament per fer ús dels serveis d'Hisenda.

Caballero ha aclarit que «en cap moment repercuteix a la ciutadania». Serà una taxa que pagaran les empreses quan recorrin a Hisenda per gestionar els impagats i la morositat en general.

Un pressupost «expansiu» tot i ser menor que el d'enguany

El pressupost de l'Ajuntament, sense tenir en compte ni empreses municipals ni organismes autònoms, serà de 136 milions d'euros, un 8,1% inferior al del 2021. «Malgrat tot és un pressupost expansiu», ha assegurat la regidora d'Hisenda. Un dels elements que hi intervé és el refinançament del deute per la construcció del Tecnoparc.

Fa gairebé un any es va anunciar que s'aprovaria aquesta operació de crèdit. A la pràctica implicava que l'Ajuntament de Reus s'estalviés 2,5 milions d'euros entre ara i el 2031. D'aquests 2,5 milions, 870.000 euros han deixat de pagar-se aquest 2021.

Mariluz Caballero ha argumentat que, sense tenir en compte aquesta operació, el pressupost seria un 10,5% superior. Sigui com sigui, insisteix que els 136 milions del 2022 impliquen un pressupost «expansionista» malgrat ser un 8,1% inferior al d'enguany. Per justificar-ho ha anunciat un «gran esforç inversor», en la línia del pla d'inversions anunciat però encara no explicat.

Aquest pla es finançarà a través de nou endeutament. «Invertim, però amb prudència, sense posar en risc la sostenibilitat financera del nostre Ajuntament», ha declarat. Alguns dels capítols que ha destacat del pressupost són el de personal.

Tal com ha establert el govern central, els salaris dels treballadors públics creixeran un 2%. Sumant-hi altres «programes temporals i plans d'ocupació», el capítol de personal augmenta prop de 800.000 euros segons ha anunciat. La posada en marxa del Centre Social El Roser, l'arrancada d'altres serveis nous «i la millora dels actuals» incrementaran en 455.000 euros la despesa corrent.