Noemí Llauradó, Carles Pellicer i Daniel Rubio amb el campanar de l'Ajuntament de fons

El govern de Reus arrenca el curs polític anunciant 19,5 milions d'euros d'inversions

No se n'ha donat cap detall, però s'ha anunciat un pla d'inversions de 19,5 milions d'euros coincidint amb la fi del Pla de Reactivació

El govern de Reus ha escenificat, aquest dimecres, l'arrencada del curs polític. Dues setmanes i mitja després del ple del mes de setembre, JxC, ERC i Ara Reus han repassat els projectes engegats i previstos aquest mandat. Durant la compareixença s'ha anunciat un pla d'inversions de 19,5 milions d'euros del qual no s'han donat detalls.

Al terrat del Gaudí Centre, Carles Pellicer, Noemí Llauradó i Daniel Rubio han mostrat la voluntat de començar a passar pàgina pel que fa a la pandèmia. El Pla de Reactivació Econòmica i Social no tindrà una tercera edició en si. Tal com ja s'havia exposat, les iniciatives que es considerin adequades s'integraran al pressupost ordinari de l'Ajuntament.

La compareixença l'ha arrencat l'alcalde de Reus destacant el pla de reactivació engegat l'any 2020. «Vam ser el primer Ajuntament que va llençar els plans de reactivació», ha presumit Pellicer. Tant ell com la vicealcaldessa i el tercer tinent d'alcalde han destacat especialment el Pla d'Acció Municipal, el Pla Estratègic Horitzó 2032 i els Plans de Reactivació.

El govern de Reus anuncia un pla d'inversions de 19,5 milions d'euros

Aquell primer Pla de Reactivació es va poder impulsar «perquè tenim l'economia sanejada», ha declarat Pellicer. Ha insistit que «tots els indicadors de solvència ens avalen» i que el govern ha consolidat l'Ajuntament i la seva economia. És per això, ha afegit, que «aquest inici de curs polític significa un punt d'inflexió».

Ha anunciat, sense donar-ne cap detall, un pla d'inversions per al 2022 de 19,5 milions d'euros. El que es va anunciar per enguany era de 8,5 milions d'euros, encara amb un pla de reactivació de 4,5 milions d'euros en marxa. El del 2022 serà «el més important de l'Ajuntament dels últims deu anys» segons l'alcalde de la ciutat.

Noemí Llauradó, vicealcaldessa de la ciutat, també ha volgut mostrar confiança en la situació econòmica general. «De mica en mica sembla que anem sortint de la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia», ha afirmat. Considera que a Reus s'ha pogut assolir aquesta situació gràcies als plans de reactivació.

«Ho diem amb prudència i amb molta deferència per aquelles persones que encara estan en una situació delicada i complicada», ha matisat. Tot i això, afirma que la part que es vulgui mantenir del pla de reactivació s'integrarà al pressupost municipal. «El podrem donar per finalitzat sempre que a la taula de treball es vegi convenient», ha resumit.

Daniel Rubio també aposta per passar pàgina pel que fa a la pandèmia. Ha afirmat que «ha sigut una situació complicada, però hem sigut capaços de remarcar prioritats i rellançar el projecte del govern». Prova d'això, ha apuntat, són les mesures que s'han pres en àmbits diversos, com l'econòmic o el social.

Cotxes aparcats a la zona blava entre la Riera d'Aragó i el raval de Sant Pere de Reus
L'actual zona blava de l'antiga Hispània deixarà lloc a un projecte urbanístic amb habitatge, zona verda i aparcament subterrani | Laia Riba

Els projectes estrella es començaran a executar durant la recta final del mandat

Pellicer només ha anunciat el pressupost del pla d'inversions. El seu contingut l'explicarà Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda, «els pròxims dies» segons ha aclarit l'alcalde. El que sí que ha confirmat és que la urbanització de l'antiga Hispània entrarà dins de les inversions del 2022.

Tampoc n'ha donat més detalls dels que ja s'havien fet públics. En aquest cas ho faran les regidores Teresa Pallarès i Marina Berasategui, d'Habitatge i d'Urbanisme respectivament. També s'ha quedat en un anunci una nova edició de Bons Reus de la qual no n'ha volgut aclarir res més.

En general, segons ha resumit Pellicer, el darrer any i mig de mandat servirà perquè els projectes passin dels tràmits administratius a l'execució pràctica. «Els processos administratius són molt complexes i molt lents», ha argumentat. Alguns dels projectes que ha destacat són la reforma del raval de Santa Anna, la zona verda del carrer de Miami o la construcció del nou skatepark.

També la futura piscina coberta i centre de fitness, el Centre Cívic Gregal o algunes actuacions a la plaça de la Llibertat. L'entrada de Mas Carpa, la nova seu de Protecció Civil i la zona per sobre del Mercat Central han tancat el primer repàs de projectes previstos. En el mateix capítol de nous projectes hi ha inclòs els plans de manteniment de la via pública.

Reus mira Europa per poder desplegar projectes d'energia verda

Pellicer s'ha referit a plans com el d'asfaltat, el de fonts, el de passos de vianants, el de parcs infantils, el d'enllumenat públic o el de jardineria. Noemí Llauradó ha repassat les actuacions del Pla d'Acció Municipal que s'han anat desenvolupant. Per als pròxims dos anys ha recordat els 30 quilòmetres de carril bici als quals s'ha compromès el govern.

Del PAM n'ha destacat, també, el projecte de Girocleta o Bicing reusenc anunciat fa uns mesos o la reforma del passeig de la Boca de la Mina. L'avantprojecte de reforma del carrer Ample i el gran projecte per la zona del Carrilet són dues actuacions urbanístiques més especialment subratllades pel govern local. Un altre dels documents clau per la vicealcaldessa és el Pla Estratègic Horitzó 2032 que aquest novembre comptarà amb una nova jornada de reflexió.

El tercer tinent d'alcalde, Daniel Rubio, ha destacat especialment les actuacions en matèria d'energia renovable. Ha mencionat, també, la futura posada en marxa del Centre Social el Roser. Amb tot, s'ha centrat en la creació de Reus Energia i la voluntat d'impulsar diverses comunitats energètiques a la ciutat.

En aquesta línia ha obert una porta nova, la de l'òxid de nitrogen com a combustible per al trànsit rodat. Es tracta d'un àmbit en el qual es vol fer un pas endavant contundent arran dels fons europeus Next Generation. «Entrarem amb força per desplegar hibridació de vehicles amb hidrogen, més placa fotovoltaica per generar hidrogen verd», ha sentenciat Rubio.

Dos projectes que no s'han mencionat durant la compareixença del govern han sigut el del passeig Nord i el desdoblament del CAP Sant Pere. Així se'ls ha fet notar durant el torn de preguntes. Pellicer ha afirmat que el primer s'haurà de desenvolupar durant el pròxim mandat.

«Hi ha un desenvolupament urbanístic que han de fer els promotors dels plans parcials», ha apuntat. Pel que fa al CAP Sant Pere, Generalitat i Ajuntament van anunciar que es vol desdoblar traslladant un equip a un nou equipament al barri del Carme. En aquest cas, «estem en converses amb el departament», ha resumit l'alcalde de Reus.